Fiskere trodser stormen for at tjene gode penge

Fiskere sejler ud under stormen i håbet om at tjene gode penge
Fiskere sejler ud under stormen i håbet om at tjene gode penge

Muligheden for at tjene det dobbelte på fiskene, lokker nogle fiskere ud på havet under stormen. De fleste fiskebåde er nemlig sikkert parkeret inde i havnen i ly for stormen.

Det betyder, at priserne på fisk stiger på fiskeauktionen, da fiskerne ikke leverer samme mængde af fisk frisk. Der er altså gode penge at tjene, hvis stormen trodses og fiskene fanges.

– De både, der sejler ud, vil typisk gøre det, fordi der er gode penge at hente under stormen. De rigtige fiskere er dem, der sejler ud. Hvis det har været stormvejr i lang tid, kan det være dobbelt op på normal gennemsnitspris, siger Jens Frich, næstformand i Sydvestjysk Fiskeriforening.

De rigtige fiskere er dem, der sejler ud
Næstformand i Sydvestjysk Fiskeriforening, Jens Frich

Men at sejle ud under stormen, kan også være et sats.

– Det kan sommetider være et spil, om man gider at tage ud i stormen. Du kan komme ud i en storm, hvor du ikke kan fange noget, siger Jens Frich.

Danmarks Fiskeriforening oplyser, at tendensen med det indbringende storm-fiskeri ikke kun er aktuel i Sydvestjylland.

– I en længere periode med storm kan vores medlemmer ofte få en højere pris for deres fisk, fordi udbuddet er mindre. Det er de større skibe, der kan klare stormen, der sejler ud og opnår gevinsten. De mindre skibe bliver i havn, fortæller kommunikationschef i Danmarks Fiskeriforening, Kim Vejrup.

Læs også: DMI advarer: Her rammer stormen i dag

Læs også: Vejrentusiast: Stormen bliver lige så vild som i “99

Rødspætter giver godt

Hos Danske Fiskeauktioner forventer man også højere fiskepriser på grund af stormen.

– I forbindelse med storm er der som regel mangel på fisk, og det får priserne på fisk til at stige. Stormen kan mærkes på fiskepriserne, som vil stige, fortæller auktionsmester hos Danske Fiskeauktioner, Sten Steen.

Prisen på fisk stiger, når de lokale fiskehandlere mangler frisk fisk i deres butikker. Tidspunktet for effekten af stormen varierer lidt, alt efter hvor populær fisketypen er og hvor hurtigt auktionshusene løber tør for fisk.

– På rødspætternes pris vil man ret hurtigt kunne se effekten af stormen. Rødspætterne er den fisk, vi spiser mest herhjemme. Det er først fra i morgen, vi kan mærke effekten af stormen. De første rødspætter kommer ind oven på stormen, vil typisk få nogle gode priser, fortæller Sten Steen.

Myndighederne er ikke bekymret

Søværnets Operative Kommando (SOK) overvåger døgnet rundt alle fartøjer i de danske farvande.

-Vi oplever generelt ikke problemer med fiskerfartøjer, som kan klare sig under rigtig barske vejrforhold. Det hænder, vi rykker ud til søredninger af fiskere, men overordnet er vores erfaring, at de er dygtige søfolk med moderne, sødygtige fartøjer, siger informationsofficer og kaptajnløjtnant hos SOK, Kent Hansen.

Læs også: 8 meter høje storm-bølger kan forhindre redningsaktioner

Kent Hansen fortæller, at SOK ikke advarer mod at sejle ud i stormen. Det er op til fiskerne selv, at vurdere om de vil sejle ud. Samme holdning og fremgangsmåde deles af slusemester i Hvide Sande Havn, Henning Yde.

I Hvide Sande advarer havnemyndigheden heller ikke fiskerne mod at sejle ud, det er op til hver enkelt fisker at vurdere.