Flåterne ligger på spring: Beskyt dine kæledyr

Hunde- og katteejere skal huske at tjekke deres kæledyr efter for flåter.
Foto: Flickr

Efter en kold vinter ligger flåterne igen på spring i det spirende græs og den danske skovbund. Flåterne er aktive ved temperaturer over 4-5 grader og begynder derfor nu at springe på forbipasserende mennesker og dyr.

Særligt hunde og katte er i risiko, da de færdes nede langs jorden, hvor skovflåterne typisk findes. Men de danske hunde- og katteejere kan let beskytte deres dyr imod flåter, forklarer dyrlæge Rikke Rosengaard.

Læs også: Hugormesæsonen er i gang: Pas på din hund

Flåten er ikke ufarlig. Når den er sprunget på sit bytte, borer den hul i huden og suger blod. Og hvis den er inficeret med bakterier eller virus, kan den så smitte og forårsage sygdom.

– Det er ikke det, at den suger blod, der er farligt. Den kan overføre en bakterie, der hedder borrelia, siger Rikke Rosengaard og refererer til en særlig bakterie, der kan medføre sygdommen borreliose.

Muligt at forebygge
Rikke Rosengaard anbefaler, at man bruger en forebyggende beskyttelse mod flåtangreb. Særligt hvis man bor nær en skov eller steder med højt græs, hvor der kan være mange flåter.

Der findes forskellige præparater, der hindrer flåterne i at bide sig fast. Til hunde kan de fås som tyggetabletter.

– Det er en blød, godbidagtig en, som de fleste hunde gerne vil tage. Det virker ekstremt godt, og flåten falder af med det samme eller inden for cirka 12 timer. Og så virker den i op til tre måneder, siger Rikke Rosengaard.

Man skal dreje dem rundt med fingrene eller en særlig flåttang. Det får den til at slippe og er den mest effektive måde, at få den hele væk
Rikke Rosengaard, dyrlæge

Der findes ingen spiselige præparater til katte. Her kan man i stedet benytte et flydende præparat, man drypper i nakken med en pipette. Dette kan også benyttes til hunde, men ifølge Rikke Rosengaard er tyggetabletten at foretrække.

– Fordelene ved tyggetabletten er blandt andet, at hunden får hele dosis, at den sagtens kan bade, og at der ikke er noget med, at man ikke må røre den i nakken bagefter, siger Rikke Rosengaard og pointerer, at man med pipette risikerer, at dråberne ikke når helt ned til huden.

Læs også: Kan din hund ses i mørket?

Hvis man vil være på den helt sikre side, kan man også vaccinere hunden mod borrelia-bakterien. Men også her anbefaler Rikke Rosengaard, at man benytter en forebyggende beskyttelse mod flåter.

Kig efter for flåter
Hvis hunden eller katten ikke er behandlet med forebyggende præparater, kan man stadig beskytte den med simple kneb. Det handler om at være opmærksom.

– Man bør tjekke for flåter, hver gang man kommer hjem med den. Særligt hvis den har været ude og gå et sted, hvor der er meget højt græs, eller i skoven, siger Rikke Rosengaard.

Da flåter typisk først overfører eventuelle bakterier og vira efter et døgns tid, er der ingen grund til panik, hvis man finder en flåt. Det handler dog om hurtigt at få den fjernet. Til dette anbefaler Rikke Rosengaard en særlig teknik.

– Man skal dreje dem rundt med fingrene eller en særlig flåttang. Det får den til at slippe og er den mest effektive måde, at få den hele væk, siger Rikke Rosengaard.

Læs også: Guide: Er du klar til at få kat?

At få den hele væk er vigtigt. Bruger man en almindelig pincet, skal man derfor passe på, at man ikke kommer til at klemme flåten over.

– Det er vigtigt at man også får alle munddelene af, da der ellers kan komme en stor betændelsesreaktion, siger Rikke Rosengaard

Hold øje med såret
Hvis man er i tvivl om, hvor længe flåten har siddet, er det en god idé at holde øje med bidsåret. Ifølge Rikke Rosengaard bør man se, om det heler op, eller om der bliver ved med at være sår.

– Hvis der bare er en lille hævelse, ville jeg bare lade den være. Men hvis der begynder at komme betændelse, fordi der måske har siddet nogle munddele tilbage, så kan det være, at der skal gives noget antibiotika, siger Rikke Rosengaard.

Læs også: Snart kan du få en ræv som kæledyr

Ud over bidsåret skal man være opmærksom, hvis kæledyret udviser særlige symptomer.

– Den kan have feber og være træt. Den kan have hævede lymfeknuder og være øm i led og muskler. Og nogle gange kan man se en generel ændring i hundens adfærd, siger Rikke Rosengaard, der dog slår fast, at man kun i få tilfælde oplever borreliose.

– Men hvis den får feber og ikke udviser sin normale adfærd, så skal man selvfølgelig have kigget på den, afslutter Rikke Rosengaard.

Du kan læse mere om flåten hos Miljøstyrelsen.