Fødevareinstituttet svarer igen: Vi har videnskaben på vores side

Fødevareinstituttet har mødt kritik af sin anbefaling om at holde danskernes indtag af energi fra mættet fedt på maksimalt 10 procent. Men kostrådene ligger på linie med den internationale videnskabelige litteratur, siger instituttet. Foto: See-ming Lee, Flickr
Fødevareinstituttet har mødt kritik af sine kostråd om mættet fedt. Men rådet ligger på linie med den internationale videnskabelige litteratur, siger instituttet. Foto: See-ming Lee, Flickr

Hvad er mættet fedt?

  • De væsentligste kilder til mættet fedt i kosten er smør/blandingsprodukter, ost, mælkeprodukter, kød og kødprodukter
  • Knapt halvdelen (44%) af det mættede fedt i den gennemsnitlige kost kommer fra mælkefedt.
  • Det gennemsnitlige indhold af mættet fedt i danskernes kost er 50 procent højere end Fødevareinstituttets anbefaling
  • Kun tre procent af befolkningen har et sundt indtag af mættet fedt
  • Videnskaben bag Fødevareinstituttets kostråd blev senest opdateret i 2012

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Danskerne skal holde lidt igen med den gode, fuldfede ost, hvis det står til DTU Fødevareinstituttet, der i den seneste tid har måttet høre kritik fra forskere af sine officielle kostråd fra flere.

Senest har Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse understreget, at Danmark er på linie med de nordiske anbefalinger, der råder danskerne til at få højst 10 procent af deres energi fra mættet fedt.

Læs også: Ostehandler: Derfor snyder jeg mine kunder

– Og den anbefaling på maksimalt ti procent mættet fedt er fælles for hele den vestlige verden. Alle de europæiske næringsstofanbefalinger ligger dér. De amerikanske, WHO, alle har det her, der hedder, at du skal sørge for at have en sund sammensætning af dit fedt, siger Agnes Pedersen, der er seniorrådgiver for DTU Fødevareinstituttet på Afdeling for Risikovurdering og Ernæring.

Hjertesygdomme på vej ned

Ledende overlæge Steen Stender fra Gentofte Hospital er én af kritikerne, der mener at det er forkert at danskerne at få maksimalt 10 procent energi fra mættet fedt. Han mener ikke, at anbefalingen får positiv effekt på antallet af hjertesygdomme.

Han påpeger samtidigt, at siden befolkningerne i Frankrig, Spanien og Portugal, der har et lavere indtag af mættet fedt end danskerne, får lige så mange hjertesygdomme, kan man ikke længere være skråsikker på, at danskernes indtag af mættet fedt fører til en øget forekomst af hjertesygdomme.

Læs også: TV: Fedtafgiften er ufed

– I Spanien har man et energiindtag med circa 10 procent mættet fedt, og nu viser det sig, at vi kan nå det samme [antal tilfælde af hjertesygdomme, red], med et energiindtag på 15 procent mættet fedt, konkluderer Steen Stender.

Meget firkantet standpunkt

Det standpunkt kalder Agnes Pedersen ‘meget firkantet’. Hun understreger, at kostrådene bygger på en systematisk, international litteraturgennemgang, der sidste gang blev revideret i 2012.

– Og du kan godt sige, at Spanien gør sådan, og Danmark gør noget andet, men der er tusind andre ting, der spiller ind. Det er for eksempel livsstil, øvrige kostvaner. Man kan ikke firkantet sige, at der er tale om en årsagssammenhæng, fortæller Agnes Pedersen.

Læs også: Slankekure giver en følelse af kontrol

Hun fokuserer desuden på, at mange fejltolker kostrådet som en ren anbefaling om at skære ned på det mættede fedt. I virkeligheden er det endnu vigtigere, at man erstatter det usunde mættede fedt med sundere umættet fedt, fortæller Agnes Pedersen.

-Det gør ikke noget, du har et samlet fedtindtag, der ligger lidt over, hvad vi tidligere har sagt, men kun under den forudsætning, at det har den rigtige sammensætning. Det er kvalitet, frem for kvantitet, der bliver fokuseret på, siger Agnes Pedersen.

Så stor procentdel af europæernes energi kommer fra mættet fedt:


Kilde: Global, regional, and national consumption levels of dietary fats and oils in 1990 and 2010: a systematic analysis including 266 country-specific nutrition surveys (2014), British Medical Journal 348:g2272, doi: 10.1136/bmj.g2272