Fodgænger – sådan overlever du vintervejret

Store snedriver, usaltede veje og dårlig udsigt. Vinteren byder desværre på mange ulykker, hvad enten man er cyklist, bilist eller fodgænger. Antallet af ulykker med fodgængere i stiger hvert år i november, december og januar. Trafikredaktionen bringer her en guide til, hvordan du som fodgænger kan slippe helskindet gennem vinteren – uden påkørsler, blå mærker eller brækkede ben.

Lad være med at tage chancer

Det er ikke altid til at se, om vejen er glat. Selvom det ser ud til, at du kan nå over vejen inden det næste hold biler drøner forbi, er det mere fornuftigt at vente, til der er klar bane – så kommer du ikke galt af sted, hvis du skulle falde på en glat vej. 

Brug fodgængerfeltet

Det er ikke alle bilister der husker det – men bilisterne skal faktisk holde tilbage for dig, hvis du står og venter ved et fodgængerfelt. Ved et fodgængerfelt er vejen og fodgængerne som regel godt oplyst, så man ikke bliver overset af en uopmærksom bilist. Husk alligevel, at kigge dig grundigt for, før du krydser vejen, og gå ikke, før du er helt sikker på at bilerne stopper. Selvom en bilist er fuldt opmærksom, kan bremseafstanden nemlig være meget lang på en isglat vintervej – og det kan komme bag på bilisten.

Brug refleks eller lygte

På de kolde vinterdage bliver det mørkt tidligt. Derfor er det en god idé at have lys eller reflekser på din jakke, når du er på vej hjem fra uddannelse eller arbejde. På den måde undgår du at blive overset af en træt bilist, som er på vej hjem fra arbejde. Hvis du ikke bryder dig om at have en refleks hængende i jakken, kan du nemt montere en diodelygte til cykler i lynlåse og lignende. Desuden findes der mange jakker, der allerede har refleksstriber. 

Kig hvor du går

Det lyder måske banalt. Men det er en fornuftig idé, at holde øje med hvor du går. Mange fodgængere har travlt med at sende SMS’er eller tjekke Facebook på deres smartphones – men så kan man hurtigt overse en mindre snedrive eller et isglat stykke fortov.

Lad være med at gå på cykelstierne

Fortove er til fodgængere. Cykelstier er til cyklister. Det kan somme tider være fristende at gå på cykelstien, når fortovet er fyldt med langsomme fodgængere og store driver af sne. Men det kan være farligt, for cyklister kan have svært ved at bremse for dig på en isglat cykelsti, og derfor kan både dig og cyklisten komme galt af sted.

Ordentligt fodtøj

Høje stiletter eller gummisko med flade såler kan måske være smarte at se på, men de er ikke altid gode til at stå fast på sne og is. Sørg for at have ordentligt fodtøj, der kan stå fast i alle slags underlag. Hvis du skal i byen eller andre steder, hvor tunge vinterstøvler ikke lige er sagen, kan du med fordel medbringe en taske, der kan rumme dit vinterfodtøj – så kan du skifte til det praktiske fodtøj, når du skal hjem igen. 



Fakta:

Antallet af trafikulykker med fodgængere involveret stiger hvert år drastisk i vintermånederne november, december og januar, ifølge Danmarks Statistik.

Ulykkerne med fodgængere rammer især børn mellem 8 og 14 år samt ældre over 75 år.

Ulykker i vinterhalvåret skyldes blandt andet sne- og isglatte veje, og at det bliver tidligt mørkt i vintermånederne. 

Uheld i mørke rammer specielt unge mellem 15-24 år, ifølge Rådet for Sikker Trafik.

Læs mere: Rådet for Sikker Trafik – Køb godkendte reflekser

Læs mere: Guide: Hvornår skal cykellygterne tændes?

Læs mere: Det er tid til at skifte til vinterdæk

Læs mere: 40.000 skolebørn skal lyse i mørket

Læs mere: Bambi i farezonen ved skift til vintertid

2 Responses to "Fodgænger – sådan overlever du vintervejret"