Fødevarestyrelsen: “Vi har hævet vores trusselsniveau for fugleinfluenza”

Fugleinfluenzaen har blandt andet dræbt en måge ved Højer i Sønderjylland. Foto: Dani Simmonds

En vandrefugl, fire bramgæs og en måge. Flere fugle er nu fundet døde med fugleinfluenza i Danmark, og det får myndighederne til at hæve trusselniveauet for sygdommen, der før har ramt Danmark.

I 2005-2006 skete det første udbrud af fugleinfluenza i Danmark. I 2013 blev 5.000 ænder aflivet. Og i 2016 blev vilde fugle i Danmark smittet igen.

Nu skriver Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside, at det er de samme mønstre, der ses i den nuværende situation, efter at man har gjort forskellige fund af døde fugle med fugleinfluenza. Chefen for Fødevarestyrelsens VeterinærØst, Birgit Hendriksen, forklarer betydningen af fundene:

– Fundene af fugleinfluenza i de vilde fugle betyder, at vi har hævet vores trusselsniveau, og derfor skal folk nu lukke deres fjerkræ ind, siger Birgit Hendriksen.

Siden de forskellige fund opfordrer Fødevarestyrelsen til at passe ekstra på, hvis du arbejder med fugle, eller hvis du finder døde fugle i naturen.

I en pressemeddelelse fra styrelsen fremgår det, at Fødevarestyrelsen man har hævet trusselniveauet “fra meget lav til høj, som er højeste niveau”.

Det betyder, at “alle ejere af fjerkræbesætninger sikre deres dyr mod kontakt til vilde fugle med bl.a. overdækning eller indhegning. Samtidig er der indført forbud mod arrangementer med fjerkræ og fugle”, lyder det i meddelelsen.

Læs også: Ny fugleinfluenza er måske fra svin

Udviklingen af den nye fugleinfluenza

Fugleinfluenzaen startede i Rusland og Kasakhstan og bevægede sig derefter til Europa

Seneste melding fra Fødevarestyrelsen er, at en vandrefugl er blevet fundet med smitten omkring Sakskøbing, og at fire bramgæs og en måge er fundet døde med fugleinfluenza ved Højer.

Fødevarestyrelsen melder også om, at der er fundet flere døde fugle, men at de ikke endnu er testet positive.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Smitte hos mennesker

Afsnitsleder og seniorforsker hos Statens Serum Institut, Ramona Trebbien, forklarer, at der ved tidligere fugleinfluenzaudbrud har været smitte fra fugle til mennesker.

– På et tidspunkt havde man den subtype af fugleinfluenza der hed H5N1, hvor man primært i Asien og i Egypten så tilfælde af direkte smitte fra fugle til mennesker. Dem, der fik infektionen dengang, fik en meget svær infektion som har en meget høj dødelighed på omkring 50 procent, siger Ramona Trebbien og fortæller videre, at den type fugleinfluenza ikke smittede videre imellem mennesker.

Ramona Trebbien forklarer dog, at der ved de nye fund i Danmark ikke er rapporteret nogle tilfælde af smitte fra fugle til mennesker.

Det samme forklarer Birgit Hendriksen fra Fødevarestyrelsen.

– De her typer af fugleinfluenza smitter ikke almindeligvis til mennesker, siger Birgit Hendriksen.

Dog opfordrer hun til at være forsigtig. Hun peger på en række ting, man kan gøre for at sikre sig mod eventuel smitte:

– Man tager en masse forholdsregler, hvis man ved, at der et udbrud, og det gør vi også, hvis vi skal ud og tage prøver. Vores folk går altid med beskyttelse for eksempel omkring mund og øjne for at de er beskyttet mod de syge dyr, siger Birgit Hendriksen.

Sådan gjorde vi: Journalisten fik ideen til artiklen efter at have læst om udbruddet i Nordtyskland. Journalisten kontaktede Fødevarestyrelsen for at få informationer om, hvad styrelsen foretager sig i forbindelse med fundene af de døde fugle med fugleinfluenza. Derefter kontaktede journalisten også Statens Serum Institut for at få deres ekspertviden om, hvordan sygdommen kan påvirke mennesker, og om der er en chance for, at mennesker kan blive smittet.