Folketinget åbner for debat om personfølsomme oplysninger

Foto: Morguefile.com
Foto: Morguefile.com

Du kender spørgsmålet “Kan jeg se dit sygesikringskort?” når du skal igennem lægetjekket, hente en pakke på posthuset eller låne en bog på biblioteket. Disse steder vises CPR-nummeret ofte frem.

I den forbindelse holder Folketinget en åben høring omkring offentlige myndigheders sikkerhed omkring personoplysninger, hvor der sættes fokus på hvordan data behandles.

Høringen skal komme ind på diskussionen, om det er nødvendigt, at persondata skal udleveres, og hvordan oplysningerne efterfølgende skal behandles.

En af de personer, der har været offer for identitetstyveri, er Anna Rosa Haumark Carlsen, der i forbindelse med et mistet sygesikringskort fik sendt en masse regninger fra internetbutikker.

– Jeg er nervøs, når jeg skal sige mit CPR-nummer højt, hvis man ringer eller står et sted, så ved man i princippet ikke hvem de kan give det til, siger Anna Rosa Haumark Carlsen.

Der skal komme fokus på sikkerheden, så det kan blive stoppet, for det er et system, der er alt for nemt at misbruge
Anna Rosa Haumark Carlsen

Anna Rosa Haumark Carlsen oplevede at få tilsendt regninger fra flere forskellige internetbutikker, for indkøb hun ikke kendte til. Flere deler bekymringerne, for hvor deres data ender når de udlevere CPR-nummeret.

Bred bekymring for sikkerheden

Flere danskere udtrykker bekymring, når de skal udlevere deres oplysninger til det offentlige. Folketinget opfordrer på Facebook til at stille spørgsmål i debatten. Repræsentanterne for arbejdsgruppen Pernille Skipper og Karsten Lauritzen vil kommentere og komme med opfølgninger på indlæggene.

Anna Rosa Haumark Carlsen har oplevet at få stjålet sit CPR-nummer, så hun er meget begejstret for, at der endelig kommer fokus på personfølsomme oplysninger

– Jeg synes, det er super vigtigt, at der kommer fokus på det. Da jeg fik stjålet mit CPR-nummer, var der ikke selv noget, jeg kunne gøre. Jeg var afhængig af, at virksomhederne, hvor mit CPR-nummer blev brugt, ville anmelde det, og der var flere, der ikke gjorde noget, siger Anna Rosa Haumark Carlsen studerende ved Roskilde Universitet.

I tråden på Facebook er der mange der skriver om deres bekymringer. Flere er nervøse for, at læger eller kommunalarbejdere kan gå videre med oplysningerne, eller at oplysninger havner de forkerte steder.

I blandt de deltagene til høringen, er repræsentanter for Rigsrevisionen, Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen.

Høringen bliver afholdt på Christiansborg den 22. oktober kl 13.30. Den er åben for alle, der ønsker at deltage.