Forældre til vaccineallergiske børn står i svært dilemma

Theo (6,5 år) er blevet lappetestet for aluminiumsallergi. Sådan så hans ryg ud, efter man fjernede de to aluminiumsplastre. Privatfoto:Eva Jensen

NetAvisen kunne i går bringe historien om børn, som har udviklet aluminiumsallergi efter vaccination med børnevaccinen Di-Te-Ki-Pol/Act-Hib. Børnenes familier fortvivles af uoverensstemmende råd fra SSI, Sundhedsstyrelsen og vaccineproducenten, når de skal vælge, om de vil fortsætte med at vaccinere deres børn. Vaccinen gives når barnet er 3, 6 og 12 mdr gamle og igen, når de er fyldt 5 år.

NetAvisen har talt med tre familier om de overvejelser, de gør sig, når de skal træffe det svære valg mellem skræmmende bivirkninger eller forebyggelse mod dødelige sygdomme.

Læs også: Børn med vaccineallergi er ladt i stikken

Et usikkert valg
Eksem og kløe, hævelser, feber og øreproblemer er blot nogle af de bivirkninger efter vaccine, som Pia Christensen beskriver, hendes femårige søn Arthur lider af. Og Arthur er ikke den eneste, hvis nattesøvn forringes af ustyrlig kløen og ubehag. Facebook-gruppen B.A.V. Børn og Voksne med Alluminiumsallergi som Vaccinationsskade har lige nu ca. 1600 medlemmer.

Fælles for alle de ramte familier er, at de med et brændende ønske om at vaccinere deres børn, må træffe et usikkert valg mellem vaccination og forværrede bivirkninger.

Arthur er et af de børn, som er ramt af aluminiumsallergi efter Di-Te-Ki-Pol/Act-Hib-vaccinationen, som er en del af børnevaccinationsprogrammet. Pia Christensen vil gerne vaccinere sin søn mod de sygdomme, som børnevaccinen beskytter mod, men hun ængstes ved de konsekvenser, det kan få, hvis hun lader ham få vaccinen.

– Det er svært at sprøjte noget direkte ind i hans blod, som vi ved, han er allergisk overfor, siger Pia Christensen.

Spejderdrengen er ikke stivkrampevaccineret
Arthur går til spejder og snitter flittigt i træ, og det gør Pia Christensen bekymret for, at han ikke længere er dækket af stivkrampevaccinationen, der indgår i vaccinationsprogrammet. Hun har lavet en særlig aftale med Arthurs læge om, at skulle uheldet være ude, får Arthur den svenske udgave af vaccinen, som indeholder mindre aluminium end den danske.

Hvis han reagerer så kraftigt på bare at spise en leverpostejsmad, som har været i kontakt med en alu-bakke, hvordan reagerer han så ikke, når vi skyder aluminium direkte ind i kroppen på ham?
Lone Tarp Mamsen, mor til allergiramte Liam (4 år)

Vaccinen ligger klar i lægens køleskab, men både den praktiserende læge og Pia Christensen er usikre på at give vaccinen, før det bliver absolut nødvendigt.

Frygten styrer dagligdagen
Det ville give Pia Christensen ro i sindet, hvis Arthur fik vaccinen, så han var beskyttet mod de dødelige sygdomme. Men usikkerheden omkring en forværring af allergien gør, at hun holder igen.

– Det er valget mellem pest eller kolera. Det påvirker vores dagligdag. Vi skulle have været til Thailand i sommerferien, det er vi nødt til at droppe. Vi kan ikke lide at tage af sted, uden han er vaccineret. Det styrer vores liv, siger hun. 

Leverpostej giver udslæt
Pia Christensen er ikke den eneste, der frustreres over dette dilemma.

Lone Tarp Mamsen er mor til Liam på 4 år. Liam er ligesom Arthur blevet diagnosticeret med aluminiumsallergi som følge af vaccinationen. Liam oplever kramper i benene og er i perioder ramt af voldsom kløe, særligt på de steder, han er blevet stukket med vaccinenålen.

Lone Tarp Mamsen og Liams far har besluttet at give Liam den svenske femårs booster-vaccine, som de har liggende klar til, at han har pustet de fem lys på lagkagen ud. Men beslutningen har ikke været let.

– Hvis han reagerer så kraftigt på bare at spise en leverpostejsmad, som har været i kontakt med en alu-bakke, hvordan reagerer han så ikke, når vi skyder aluminium direkte ind i kroppen på ham?, siger hun.

Hun fortæller, at hun er decideret bange for, hvad der sker, når Liam har fået vaccinen.

– Men alternativet er jo, at han kan blive ramt af hjernehindebetændelse. Så selvfølgelig skal han have vaccinen, men jeg har ondt i maven over at skulle køre ned med ham, når dagen kommer.

Ikke imod vacciner
Også mor til Theo på 6,5 år med aluminiumsallergi, Eva Jensen, ville ønske hun kunne vaccinere sin søn uden bekymring. Men hun bliver bange for følgerne, en vaccine ville have, når hun tænker på, at knuden på Theos lår hæver op, klør og giver ham feber, bare han spiser en håndfuld rosiner eller makrel i tomat fra en almindelig aluminiumsdåse. 

– Der er ikke noget, jeg hellere vil end at fuldføre hans lille vaccinationsbog. Men når jeg ser, hvordan han reagerer, så kan jeg ikke få mig selv til det, før det bliver absolut nødvendigt, siger hun og fortæller, at Theo selvfølgelig skal have vaccinen, hvis han slår sig tilstrækkeligt til, at han får brug for en stivkrampevaccination.

Håber på vaccine uden bekymringer
Eva Jensen håber, at der en dag kommer et alternativ til vaccinationen helt uden aluminium i, så hun kan lade sin søn vaccinere uden bekymringer. Indtil da har hun udskudt sin søns sidste vaccination, booster-vaccinen, som normalt gives i femårsalderen.

One Response to "Forældre til vaccineallergiske børn står i svært dilemma"