Forbrugerrådet anmelder Google til Datatilsynet for at overskride persondataloven

Google ved, hvad du søger på, og hvor du befinder dig dagligt, hvis du har en Android telefon eller Google-konto.
Foto: Google Presscorner

Google ved, hvor du tager i byen fredag aften, hvor du spiser din brunch lørdag formiddag, og hvor du er til familiefødselsdag søndag. De kender dine foretrukne spise- og shoppingsteder nu og flere år tilbage, hvis du har en Android telefon.

Det er ulovligt, mener Forbrugerrådet Tænk, der har anmeldt Google til Datatilsynet for at bryde persondataloven.

– Der er et princip i persondataloven om, at data ikke må indsamles i større mængder, end hvad der ses som nødvendigt og proportionelt i forhold til dataenes brug. Det er det princip, som vi mener, at Google overskrider, siger seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup.

Nu kommer de selvkørende biler til Danmark

Der skal, ifølge persondataloven, være en balance mellem mål og middel, når det kommer til indsamling og lagring af data. Man må altså ikke indsamle unødvendige oplysninger.

Intet loft for hvor længe Google gemmer din data
Google har ret til at indsamle og bruge data, men problematikken ligger i, at brugeren selv skal sige fra og slette lagret data. Det betyder, at dataene lagres i ubegrænset tid, hvis forbrugeren ikke siger fra.

– De har lov til at indsamle og bruge data til deres målrettede annoncering og forbedring af deres services. Men det er problematisk, at data er tidsubegrænset, og brugerne selv skal gå ind og sige nej og slette de her oplysninger. For det betyder, at der ikke er noget loft for, hvor længe oplysningerne lagres, forklarer Anette Høyrup.

Google gemmer data for længe i forhold til formålet; at sikre en god service til brugerne og målrette relevante annoncer, mener Forbrugerrådet.

Google overskrider princippet om tidsbegrænsning, når de gemmer data, som er op til 10 år gammelt. Min vurdering er, at så gamle data er for gamle til at sikre en god service som fx at målrette annoncer til brugeren,
Evelyne Sørensen, lektor på Juridisk Institut på Århus universitet

Juralektor bakker Forbrugerrådet op
Forbrugerrådet har en god sag ifølge Evelyne Sørensen, lektor på Juridisk Institut på Aarhus Universitet.

–  Der er en sag i det her, fordi de indsamler data på en måde, som strider imod persondataloven,  lyder hendes vurdering.

Hun understreger, at man ifølge persondataloven skal have et formål for at kunne indsamle data og bakker Forbrugerrådet op.

– Google overskrider princippet om tidsbegrænsning, når de gemmer data, som er op til 10 år gammelt. Min vurdering er, at så gamle data er for gamle til at sikre en god service som fx at målrette annoncer til brugeren, uddyber Evelyne Sørensen

Forbrugersamtykke er ikke en undskyldning
Google har ikke ville indgå i et telefoninterview og har i stedet valgt at sende følgende kommentar til NetAvisen per mail. Det er op til forbrugeren selv at værne om deres privatliv, understreger de.

Google Books er en fordel for danske forfattere

”Hvis du har givet os tilladelse til at gemme din placeringshistorik, gør vi det, indtil du beder os om ikke at gemme oplysningerne længere – fuldstændig ligesom vi gemmer dine e-mails, indtil du selv beslutter at slette dem”, siger Christine Sørensen, talsperson for Google.

Den praksis er Evelyne Sørensen kritisk over for. Man kan, ifølge hende, ikke fritage sig selv for de forpligtelser, persondatalovgivning pålægger dataindsamler ved at indhente samtykke for forbrugeren.

Google kan ikke gøre hvad som helst, bare fordi de har indhentet samtykke hos forbrugeren. De fritages ikke for de forpligtelser, som står direkte i persondataloven. Google må kun indsamle det data som er nødvendigt for opnå deres formål.  Datene må heller ikke indsamles og lagres i større mængder en der brug og i længere tid en nødvendigt for at forbedre deres services og målrettede announceringer, vurderer hun.