Hudlæge-formand: Forbyd populære kræftapps

SkinScan tilbyder et kvalificeret bud på dine modermærkers tilstand. Foto: Hjalte Christensen
Brug telefonen til at scanne modermærker for tegn på kræft. Det tilbyder en række apps på markedet lige nu.
Foto: Hjalte Christensen

Tusindvis af danskere benytter muligheden for at sidde hjemme i sofaen og scanne deres modermærker med en af mange nye kræftapps.

Det er formanden for danske hudlæger, Eva Benfeldt, meget skeptisk over for. Hun mener, at de populære apps helt bør forbydes.

– Jeg er bekymret, for det her marked er ved at eksplodere, varsler Eva Benfeldt, der af samme grund mødtes med sine kollegaer i lørdags for at diskutere problematikken.

Læs også: Aprilsolen øger risikoen for hudkræft

Højt på lægernes dagorden

Hun har brugt en stor del af den seneste uge på netop at afsøge markedet for apps, der i forskellig grad hævder at kunne hjælpe bekymrede brugere. Og hun er ikke optimistisk.

– Overordnet set er det bekymrende. Der er kun enkelte udbydere, som ser ud til at have noget, der ikke er fuldstændig vanvittigt, siger Eva Benfeldt.

– Du kan sidde hjemme i sofaen diagnosticere dig selv uden at opsøge en læge. Den virkelighed findes simpelthen ikke.
Eva Benfeldt, formand for danske hudlæger

Hun erkender, at der kan være enkelttilfælde, hvor en app kan bruges konstruktivt i forhold til at være opmærksom på modermærkekræft.

– Hvis de her apps fører til et forhøjet kendskab til, at pletter, der ændrer sig, skal undersøges, så er det positivt, for det er en bevidstgørelse. Men hvis den bliver taget for at være det samme som at komme til undersøgelse, så er jeg meget kritisk, forklarer hun.

En app, der netop forsøger at gøre brugeren opmærksom på, at scanningens svar kan være fejlagtige, er skinScan. Det forklarer den serbiske direktør for selskabet Teleskin, der står bag appen, Zeljko Ratkaj.

Læs også: Kræft, klamydia, og HPV: Mediehistorier presser sundhedssystemet

– Da vi udviklede appen, var hovedfokusset at give vores brugere en assisterende mulighed for at undersøge dem selv. Det er utroligt vigtigt at forstå, at vi ikke er diagnostikere. Det er kun lægerne, der kan diagnosticere. Vi leverer kun et værktøj til at undersøge modermærkerne, så brugerne rent faktisk kan gå til lægen, lyder det fra Zeljko Ratkaj.

Inden for de sidste tre måneder er skinScan-appen blevet downloadet cirka 36.000 gange af danske brugere.

Kun et værktøj

Eva Benfeldt har da også modvilligt accepteret, at trenden ikke kan stoppes.

– Jeg tror ikke, der er nogen måde at bremse udviklingen på, og derfor er man bare nødt til at lære borgerne at være skeptiske, siger hun.

– Man må bruge hovedet og spørge sig selv: ”Er det her det samme som at gå til lægen?” Og nej, det er det selvfølgelig ikke.
Eva Benfeldt, formand for danske hudlæger

Problemet med at bruge scanneren er, at man ikke med sikkerhed kan udelukke, at et modermærke er ondartet, hvis det fx vokser i størrelse eller farve.

– Men hvis appen gør, at du bliver interesseret i dit modermærke og tjekker det med telefonen, så er det måske i virkeligheden symptomerne, der er interessante, og som så får dig til at gå til lægen, siger Eva Benfeldt.

Hos Teleskin er det netop, hvad Zeljko Ratkaj opfordrer til.

Læs også: Anne Mette blev ramt af brystkræft: “Så er det bare sådan, at det er”

– Det ideelle scenarie er, at appen bliver brugt til at søge læge, når det er nødvendigt, og at den lærer brugerne, hvilke modermærker der rent faktisk er farlige. Det er et hjælpende værktøj, siger han.

Flere skrækeksempler

Eva Benfeldt fastholder dog sin skepsis. For selvom der er flere gode eksempler på apps, der kan hjælpe bekymrede brugere, så er skrækeksemplerne mange og faretruende.

– Der er nogle helt basale problematikker, såsom om billedkvaliteten er god nok. Jeg kan godt være meget bekymret, for billedkvaliteten på iPhones eller lignende kommer ikke i nærheden af det grundlag, som hudlægerne har at bedømme på. Én ting er, at fagkundskaben ikke er god nok, men udstyret er tit også for dårligt, mener formanden.

Og selv i de gode tilfælde, hvor appsene – som skinScan – advarer forbrugerne, er det utrolig vigtigt, at man bruger sin sunde fornuft.

– Det ideelle scenarie er, at appen bliver brugt til at søge læge, når det er nødvendigt, og at den lærer brugerne, hvilke modermærker der rent faktisk er farlige. Det er et hjælpende værktøj.
Zeljko Ratkaj, direktør for Teleskin

– Man må bruge hovedet og spørge sig selv: ”Er det her det samme som at gå til lægen?” Og nej, det er det selvfølgelig ikke, siger Eva Benfeldt og uddyber:

– Når jeg for eksempel ser på en patient, der kommer med et modermærke, så kigger jeg på rigtig mange ting. Jeg kigger på, om de er solskadede, om de har mange fregner, og om de er rødhårede. Jeg spørger, om der har været sygdom i familien, og om de har været solskoldede mange gange.

Derfor når formanden for danske hudlæger også samme konklusion som Zeljko Ratkaj, når hun skal give endegyldigt råd til de danskere forbrugere.

– En app må ikke blive tilskrevet en autoritet, som den ikke har. Du kan ikke sidde hjemme i sofaen diagnosticere dig selv uden at opsøge en læge. Den virkelighed findes simpelthen ikke.

SkinScan, der kun er én af mange selvdiagnosticeringsapps på det danske marked, er aktuelt blevet brugt til 48.354 skanninger.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse får cirka 2.000 danskere konstateret modermærkekræft hvert år. Cirka 275 dør af den særlige kræftform.