Forsker afviser fortællingen om den selvglade generation Y

Ungdommen har til alle tider fået skudt ting i skoene. Det seneste bud er narcissime. Foto: pixabay
Ungdommen har til alle tider fået skudt ting i skoene. Det seneste bud er narcissisme.
Foto: pixabay

’Generation Y’ dækker over den generation, som er født fra 1980 til start 00’erne, og de er ifølge en rapport af kliniske psykolog Joshua Grubbs de mest narcissistiske. Undersøgelsen er blandt andet bygget på en observation af unges vaner på sociale medier.

Selvoptagethed er mange ting, men det hører ikke nødvendigvis ungdommen til
Sven Mørch, ungdomsforsker

Socialpsykolog og ungdomsforsker Sven Mørch forholder sig imidlertid skeptisk til antagelsen om, at generation Y skulle være mere selvoptagne end andre. Han anvender i stedet udtrykket ’selvopmærksom’, hvilket er en konstruktion, der er opstået i kraft af, at vi er nødt til at være det.

Læs også: “Generation færdigret” skal have hænderne ned i bolledejen

– Selvoptagethed er mange ting, men det hører ikke nødvendigvis ungdommen til. Generationsbeskrivelser er nogle underlige, overordnet forestillinger, fordi det er en overordnet historie om, hvordan alle er, mens i virkeligheden er alle vidt forskellige og slet ikke sådan, siger Sven Mørch.

Mennesker sætter sig selv i centrum

Dem, der medvirkede i undersøgelsen, er uenige i, at unge er narcissistiske, hvis narcissisme betyder, at de er selvoptagede og forfængelige. Derimod mener de unge fra generation Y selv, at der i højere grad er tale om individualisme, hvilket er et karaktertræk, som er værdsat af generationen, viser den amerikanske undersøgelse.

Netop idéen om individualisme opstod langt tid før, at der var tænkt på generation Y, og hvis det er grundtanke, de er præget af, så har de formentlig fået den ind med modermælken.

Læs også: Stress og ensomhed blandt de københavnske gymnasieelever

– Grundantagelsen er, at unge mennesker generelt sætter sig selv mere i centrum og tænker mere på sig selv, men så må man spørger: Hvor kommer den antagelse fra? Den kommer fra 1960-70’erne, hvor datidens unge fik brudt med det autoritære samfund, og de har siden været optaget af, at deres egne børn skulle finde deres egen identitet og liv. Man har siden fremmet, at børn skal beslutte og varetage eget liv, fortæller socialpsykolog- og ungdomsforsker Sven Mørch.

Internettet gør os selvglade

Ifølge Joshua Grubbs kommer ungdommens tendens til narcissisme primært kommer til syne ved deres brug af internettet, eksempelvis hvor mange ’selfies’ de tager dagligt. De unge sætter sig selv og deres liv til skue på de sociale medier.

I sin ph.d.-afhandling beskriver Malene Charlotte Larsen fra Aalborg Universitet, hvordan logikken på de sociale medier ikke nødvendigvis er at sætte sig selv i scene. Man hjælper ens venner ved at ‘like’ og kommentere på hinandens opslag, og man bytter i højere grad ros fremfor bare at sætte sig selv i scene, forklarer medieforsker ved Roskilde Universitet Hans Ulrik Rosengaard, der har læst den omtalte ph.d.-afhandling fra Aalborg.

Læs også: TV: Letpåklædt Snapchat-dronning og universitetsstuderende

– Der er umiddelbart mange aspekter i det. På den ene side så bliver man jo sat i scene af andre, og det kan der jo i grunden godt være noget selvcentreret i, men på anden side, når de andre også gør det for dig, så er det også en social ting, siger Hans Ulrik Rosengaard.

Narcissisme kommer og går 

Hans Ulrik Rosengaard erklærer sig enig i, at generation Y er privilegeret, da de unge er vokset op under en periode med højkonjunktur og har derfor haft mange muligheder, men de er samtidig meget bevidste om, at de skal have et job og tage ansvar.

– Jeg vil forholde mig skeptisk til en konklusion om, at de er blevet mere narcissistiske. De narcissistiske karaktertræk blev allerede tilskrevet ungdommen i Danmark i 1980’erne, hvor man talte om en narcissistisk trend, så det er jo strømninger, der kommer og går.

Undersøgelsen af Joshua Grubbs blev præsenteret ved den årlige kongres ’Society for Personality and Social Psychology’, der blev afholdt i marts 2016. Undersøgelsen fastslår ikke, at alle unge fra generation Y er narcissistiske, men dog mere end tidligere generationer.