Forskere vil lave kød uden dyr

Kød uden slagtning behøver ikke være en selvmodsigelse, hvis det står til forskeren Mark Post.
Foto: David Parry/PA

I 2013 opdrættede forskere verdens første laboratiumsbøf. Ved at bruge vævsprøver og serum fra kalvefosterblod opdrættede de muskelkulturen, også kaldet in vitro kød. For rullende skærme blev bøffen tilberedt og spist under international bevågenhed. Nu tager forskerne skridtet videre, og vil lave laboratoriumskød helt uden at dyr skal slagtes. Senest har det amerikanske researchinstitut New Harvest indsprøjtet $50.000 (ca. 348.000 kr.) i forskningen, som foregår på Maastricht Universitet under forskeren Mark Post.

– Endemålet er at undgå brugen af fetale bovine serum (serum udvundet af blod fra kalvefostre fra slagtedyr – red.) i produktionen af in vitro kød. Vi vil stadig bruge vævsprøver taget fra levende dyr, men det er en fuldstændig harmløs procedure, siger han.

Læs også: Veganerforening lokker flere til grøntsagerne med medfølelse

Mark Posts forskningsteam er nået ca. 75 pct. af vejen til at erstatte serummet med plante- og bakteriebaserede alternativer. Men forskningens karakter gør, at han ikke kan give en slutdato. Man vil først kunne købe laboratoriumskød i supermarkedet om 3-4 år, men debatten er allerede nået vegetariske og veganske kredse i Danmark.

Uenighed blandt kødfrie organisationer
– Hvis dyr lider mindre, er det godt, siger Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune Christoffer Bech Dragsdahl.

Hvis dyr lider mindre, er det godt
Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune Christoffer Bech Dragsdahl.

David Pedersen er en af de eneste danskere, der har beskæftiget sig indgående med etikken bag laboratoriumskød. I denne uge afleverer han sit speciale om marketing og kødspisning på CBS. Desuden er han kampagneleder på Kødfri Mandag, et initiativ der sigter at reducere kødforbruget internationalt.

– Kød uden dyr er vildt, folk har jo spist kød i millioner af år. Måske er mennesker ikke klar til det, men kloden har brug for det, siger han, siger David Pedersen. Han mener at in vitro kødet giver muligheden for at gøre noget håndgribeligt ved verdens klimaproblemer.

Måske er mennesker ikke er klar til det, men kloden har brug for det.
David Pedersen, Kødfri mandag

Læs også: Etisk Råd: Skær ned på de røde bøffer

Men dyreløst kød er langt ud i fremtiden, og der er allerede mange gode plantealternativer, siger Rune Christoffer Bech Dragsdahl.

– I forhold til en almindelig plantebaseret kost er det unødvendigt kompliceret, siger han.

Målgruppen er kødspiserne
Rune Christoffer Bech Dragsdahl stiller også spørgsmålstegn ved markedet, og hvor mange mennesker der réelt set vil købe kødet.

– Spørgsmålet er, om der virkelig er et marked for det. Når andre plantealternativer boomer, kan det virke lidt som at opfinde den dybe tallerken igen, siger han.

Forskerne bag in vitro kødet er dog sikre på at markedet er der, og det er ikke veganere de sigter efter. På sigt vil de producere in vitro kød, der kan konkurrere med traditionelt oksekød.

Kød uden dyr er dog spændende, mener Johanne Mosgaard, Direktør for GreenOS, et dansk vegansk online supermarked.

– Det handler nok mere om miljø end etik. Det er jo stadig et dyreprodukt. Af hensyn til miljøet er det dog et skridt i den rigtige retning, siger hun. Det er dog ikke noget man vil finde på køledisken i forretningen, for kødet skal være 100 pct. plantebaseret for at blive solgt af GreenOS. Johanne er dog ikke bekymret for markedet.

Læs også: For mange proteiner kan gøre dig syg

– Det kunne være et produkt der er interessant for kødspisere, der ønsker at spise mindre kød af hensyn til miljøet, men ikke vil undvære smagen af kød, siger hun.

Forskeren Mark Post besøger Danmark den 2. maj, i forbindelse med arrangementet “In vitro kød banker på døren – tør du åbne”, arrangeret af IDA Levnedsmiddelselskabet