Fremmedsprog rykker på lønsedlen

At følge grundigt med i sprogfagene, er en god idé ifølge ny undersøgelse  Foto: Stock.xchng
At følge grundigt med i sprogfagene, er en god idé ifølge ny undersøgelse
Foto: Stock.xchng

Det er god forretning at lytte ekstra godt med i tysktimen. Der er nemlig en konkret økonomisk gevinst for dig på arbejdsmarkedet, hvis du kan flere forskellige sprog. Det viser en undersøgelse foretaget af det engelske tidsskrift The Economist.

Taler man eksempelvis fransk eller tysk, er man væsentligt mere attraktiv for en arbejdsgiver og vil derfor kunne kræve en højere løn, argumenterer The Economist og henviser til et amerikansk studie, hvor den gennemsnitlige arbejdstager med gode sprogkundskaber får 2 procent mere i løn.

Virksomhederne efterspørger sprog
Hos Dansk Industri er man enig i, at sprog kan være med til at gøre dig attraktiv for arbejdsgiveren:

– Virksomhederne efterspørger helt klart gode sprogkundskaber, siger konsulent i DI Anna Leclerq Vrang og uddyber: – Udover engelsk er det især tysk og fransk, der er vigtige sprog for de danske virksomheder.

Hvis man ønsker at lære et sprog, der er brugbart på arbejdsmarkedet, skal man først og fremmest se på vores største handelspartnere som England, Tyskland, Sverige og Frankrig. – Nogle virksomheder vil også efterspørge BRIK-landendes (Brasilien, Rusland, Indien, Kina, red.) sprog, da det er vækstøkonomier, som er attraktive for danske virksomheder”, lyder vurderingen fra DI.

På Rysensteen Gymnasium i København har man da også oplevet en stigende interesse for sprogfagene: – Vi har haft flere ansøgere til vores kinesisk-linje de sidste par år, siger rektor, Gitte Transbøl og forklarer: – At give eleverne en forståelse for det kinesiske sprog og den kinesiske kultur, kan vise sig at være en værdifuld evne senere hen.

Sprog er ikke nok
Gode sproglige kundskaber gør det dog sjældent alene, mener Anna Leqlerq Vrang: – Det er i høj grad de store virksomheder, der ansætter sprogeksperter. Sprog skal derfor betragtes som en sekundær kundskab. – Er man eksempelvis ingeniør med gode tyskkundskaber, så står man rigtigt stærkt, vurderer Anna Vrang Leclerq.

Selvom sprog kan gøre dig mere attraktiv for en arbejdsgiver, mener Gitte Transbøl ikke, at det er den eneste gevinst: – Først og fremmest lærer vi vores elever at orientere sig mod verden og være globale borgere, siger hun.

En time brugt på at lære sprog er en time, du kunne have brugt på at lære noget andet. Det er en vigtig pointe at få med, inden du begraver dig i sprogbøgerne, skriver The Economist til sidst.