Fynske kommuner i jagt på arbejdspladser

Eventyrøen har mistet sin glans. Hverken H.C. Andersen eller den centrale placering mellem Store- og Lillebælt er tilsyneladende nok til at tiltrække virksomheder og dermed arbejdspladser.

Lukningen af Lindøværftet i 2009 har ikke ført andet end uheld med sig, for siden er også statslige arbejdspladser rykket østpå med lukningen af Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og senest Fødevarestyrelsens aktiviteter i Odense.

– Fyn er modsat Sydjylland ikke kommet sig over det meget store fald i bygge- og anlægsindustrien efter lavkonjunkturen satte ind i 2008. Til gengæld har Fyn mere inden for det offentlige område, og her bliver budgettet holdt hårdt. Derfor går det ud over Fyn, når det offentlige er presset, forklarer Vagn Jensen, Chefkonsulent i Beskæftigelsesregion Syddanmark.

Fyn skal udvikles
Med en ledighed på 7,7 pct. i forhold til landsgennemsnittet på 6,2 pct. ligger Fyn inde med en kedelig danmarksrekord. Det vil fem af øens 10 kommuner nu gøre noget ved, så Fyn kan få sat gang i væksten og beskæftigelsen.

Initiativet Udvikling Fyn er startet for at brande Fyn for omverdenen og skabe de bedste betingelser for at skabe vækst inden for erhverv og turisme på Fyn.

– Vi har kunne konstatere, at vi halter bagefter, så det er for at samle kræfterne på Fyn om et initiativ at skabe vækst på Fyn. Vi står stærkere sammen, end hvis vi bare havde stået for os selv, siger Mette Melgård Johannesen, direktionsassistent i Udvikling Fyn.

Formålet med organisationen er især at skabe flere arbejdspladser for højtuddannede ved at vise virksomheder, hvordan de kan bruge de højtuddannede som arbejdskraft.

– Vi har et universitet på Fyn, hvor de fleste rejser væk, når de er færdige, og vi skal bevidstgøre virksomheder, der traditionelt ikke har brugt højtuddannede om, hvordan de kan bruge de højtuddannede i deres virksomheder, siger Mette Melgård Johannesen.

Det sker bl.a. gennem projekter, hvor elever og studerende kommer ud på virksomhederne og hjælper dem med at udvikle og optimere produktionen.

Det har ifølge Mette Melgård Johannesen allerede ført til ansættelser af færdiguddannede.

Udnyt ressourcer
Hvis Fyn skal vende udviklingen, skal kommunerne ud af startboksen og fokusere på de særlige ressourcer, de har og udnytte dem, fortæller Henrik Toft, studieleder på Geografi på Roskilde Universitet.

– Det er en god ide at gøre sig klart, hvor styrkerne er. Det er bedre end at gøre ligesom alle andre kommuner gør, og kæmpe om at prøve at tiltrække en hvilken som helst arbejdsplads til kommunen, siger han.

Kommuner i kamp

I de fynske kommuner er man allerede godt i gang med at finde det unikke for at tiltrække arbejdspladser.
 

I Faaborg Midtfyn Kommune har man i år det største anlægsbudget nogensinde, hvorved man gennem renoveringer og udbygninger vil sætte skub i væksten, og i Svendborg vil man tiltrække virksomheder og iværksættere gennem havnen.

– Vi vil udvikle byen, så vi får en åben by ned til havnen, hvor det bliver attraktivt at placere sig som virksomheder, siger Grete Schødts (S), formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Svendborg Kommune.

I Udvikling Fyn tror og håber man på, at Fyn igen kan blive et eventyr for virksomheder og turister.

– Inden for 5 år skal vi gerne kunne se klare tendenser på, at de initiativer, vi sætter i gang er med til at øge beskæftigelsen og jobskabelsen på Fyn, siger Mette Melgård Johannesen.