Gift dig med dit voldtægtsoffer og undgå straf

Kvinderne er ofrene i ny voldtægtslov i Mozambique
Kvinderne er ofrene i ny voldtægtslov i Mozambique
Foto: Dorte Tietze

I Mozambique skal parlamentet diskutere en lov, der lader voldtægtsmænd slippe for straf, hvis de gifter sig med deres ofre. Det er en krænkelse af kvindernes rettigheder, mener Amnesty International.

– Det hænger jo sammen med en generel mangel på respekt for det, at en pige eller en kvinde kan bestemme over sin egen krop. Hvis man bliver udsat for voldtægt, så er det et kæmpe overgreb på individet, siger Stinne Lyager Bech, policy- og kampagnekoordinator hos Amnesty International.

Faktaboks

  • Mozambique har en befolkning på 24,5 mio.
  • 11 procent af den voksne befolkning havde HIV/AIDS i 2012
  • Den forventede levetid for en Mozambiquer er 49,4 år.
  • Danmark støtter Mozambique med ca. 380 mio kroner om året

Kilder: Udenrigsministeriet, Danmarks Ambassade i Mozambique og The World Factbook (CIA)

Mozambique er et af de 22 prioritetslande, som Danmark støtter politisk og økonomisk over en længere periode. Flere danske organisationer er også til stede i landet – heriblandt Mellemfolkeligt Samvirke. Her er der også stor bekymring over loven:

– Det går jo ligefrem tilbage for kvindernes rettigheder i Mozambique, hvis en sådan lov bliver vedtaget i 2014, siger Dorte Tietze, international partnerskabskoordinator i Mellemfolkeligt Samvirke.

Dorte Tietze har tidligere boet og arbejdet i Mozambique i fire år. Hun forklarer, at kvinderne særligt i nogle områder af landet er underlagt en meget mandsdomineret kultur. Her nævner hun blandt andet en oplevelse hun havde i Gaza-provinsen i Mozambique:

– Da jeg var dernede, var der en af de mand, som kom tilbage fra arbejde i minerne i Sydafrika, som voldtog en ung kvinde. Her måtte vores partnere skride ind og snakke med de ældre i samfundet, der ville have, at hun skulle gifte sig med ham, siger Dorte Tietze og fortæller, at pigen på 14 år både blev gravid og fik HIV som følge af voldtægten.

Et skridt tilbage i et land, hvor det går fremad

Christian Groes-Green er adjunkt ved institut for Kultur og Identitet ved Roskilde Universitet og har blandt andet forsket i Mozambique. Han mener, at en sådan voldtægtslov vil være et skridt i den forkerte retning.  Til gengæld påpeger han, at Mozambique har forbedret sig på blandt andet ligestillingsområdet.

– Der sker rigtig mange gode ting i Mozambique også. Vi glemmer jo at kigge på de fremskridt, der er sket i forhold til lovgivningen, siger han og henviser eksempelvis til lovændringer, der betyder at kvinder har fået arveret og ikke længere kan tvangsgiftes.

Han forklarer samtidig, at man skal være opmærksom på, at lovgivningen ikke nødvendigvis får stor betydning.

– Det, jeg vil forholde mig tvivlende overfor, er lovens effekt. Jeg har i mit feltarbejde erfaret, hvordan lovgivningen har en uheldigt lille effekt på befolkningens opfattelse af rigtigt og forkert, siger Christian Groes-Green.

Hos Amnesty International erkender man, at det kun ville være ét skridt på vejen at forhindre den nye lov.

-Stopper man denne her lovgivning, er det jo ikke det samme som, at alle voldtægtsofre i Mozambique i morgen har adgang til retfærdighed, siger Stinne Lyager Bech.

Samtidig lægger hun vægt på, at det er vigtigt at arbejde for, at kvinderne ikke får en dårligere beskyttelse i loven end tidligere.

Læs også: Når kærligheden gør fortræd

Lokal fordømmelse

Mellemfolkeligt Samvirke samarbejder med organisationen ActionAid Moçambique, der sammen med 14 andre organisationer i landet fordømmer den nye lov.

– Vi, undertegnede civilsamfundsorganisationer, er som menneskerettighedsforkæmpere bekymrede over de åbenlyse overgreb mod kvinder, børn og andre gruppers rettigheder i straffeloven, der er blevet godkendt i almindelighed i december 2013.

Sådan skriver organisationerne i en pressemeddelelse til de parlamentarikere, der ifølge planen skal diskutere loven i løbet af marts måned.

Udover at organisationerne kritiserer voldtægtmænds mulighed for at slippe for straf med et ægteskab, gør pressemeddelelsen også opmærksom på flere andre problematiske elementer i straffeloven. Organisationerne kritiserer blandt andet, at lovgivningen ikke beskytter kvinder mod at blive voldtaget af deres ægtemænd.