Godt nyt til de trætte danskere

 To norske kræftforskere har haft et gennembrud i deres søgen efter en kur mod det udbredte fænomen kronisk træthedssyndrom som ellers har stået helt uden videnskabelig årsagsforklaring eller kur. Undersøgelserne, der er offentliggjort i PLoS One, viste, at en bestemt type kræftmedicin kunne afhjælpe symptomerne for visse patienter. Undersøgelsen ledtes af professor Olav Mella og Dr. med. Øystein Fluge.

 

De to forskere har nu indgået kontrakt med det norske Kavlifondet, der vil støtte foretagendet med midler til laboratorieforskning, der gerne skulle belyse potentialet i den nye opdagelse.

 

Dette kan være det gennembrud, der vil få stor betydning for de mange danskere, der er ramt af symptomerne. ”De ramte mennesker er utroligt plagede og ude af stand til at føre en normal hverdag i masser af tilfælde”, siger Bodil Norrild fra Institut for Cellulær og Molekylær Medicin på Københavns Universitet. Hun påpeger desuden at sygdommen ofte ses i familier, og at det derfor kan være en genetisk nedarvet sygdom.

 

Undersøgelsen skulle teste 30 personer, der led af kronisk træthedssyndrom. Halvdelen fik to doser Rituximab, en bestemt type kræftmedicin, der dræber hvide blodlegemer, hvorimod den anden halvdel fik falsk behandling (placebo).

 

67 procent af de patienter, der fik den rigtige medicin oplevede forbedringer i deres træthedsniveau. Kun 13 procent af patienterne, der modtog den falske behandling, oplevede forbedring. Øystein Fluge tilføjer: "To patienter oplevede helt at slippe af med deres symptomer. Deres liv har ændret sig radikalt". 

 

Undersøgelsen baseres på teorien om, at en bestemt type hvide blodceller, B lymphocytes, producerer et antistof, der angriber kroppen.

 

Kræftmedicinen udraderer lymphocytterne således, at immunforsvaret i visse tilfælde genstartes, og patienten oplever bedring. I andre tilfælde oplever patienten desværre at symptomerne vender tilbage, når flere B lymphocytter skabes.

 

Sygdommen er relativt udbredt herhjemme, hvor cirka hver tiende dansker er ramt af symptomerne, der minder om influenza: muskel- og ledsmerter samt koncentrationsproblemer og intensiv træthed. Sygdommen varer fra 6 måneder op til flere år, og kan være stærkt invaliderende. 

 

4 Responses to "Godt nyt til de trætte danskere"

 1. Anonymous   2. november 2011 at 14:53

  Korrektion: Der er ikke tale om “kronisk trætte”, men om personer, der er ramt af sygdommen M.E. Der er tale om en kronisk sygdom, og det er altså ikke korrekt, at sygdommen varer “fra seks måneder op til flere år”, ligesom påstanden om at sygdommen er relativt udbredt er forkert.

  Afhængig af hvilke diagnosekriterier man bruger, vurderes forekomsten af M.E. at være på mellem 0.015% og 0,2% af befolkningen, altså betydeligt lavere end “hver tiende dansker”, som det påstås i artiklen.

 2. Helle Rasmussen   2. november 2011 at 20:27

  Sygdommen Kronisk træthedssyndrom kaldes mere korrekt for ME (Myalgisk encephalomyelitis) og den rammer omkring 0,2 – 0,4% af befolkningen. Dvs. at mellem 11.000 og 22. danskere menes at have den alvorlige og sommetider dybt invaliderende sygdom. En definition af sygdommen ME kan ses her (på norsk): http://www.me-foreningen.no/dokumenter/me_int-kons.pdf

  Nu har de norske læger Fluge og Mella skabt håb om en behandling af ME med brug af kræftmedicinen Rituximab. Norges TV2 har dækket nyheden om det norske forskningsgennembrud nøje; se alle artikler og tv-indslag her: ‘Alt om ME-gjenombruddet’
  http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/helse/alt-om-megjennombruddet-3615866.html

 3. Helle Rasmussen   2. november 2011 at 20:40

  ME/CFS Foreningen arbejder hårdt for at forbedre vilkårene for danske ME-patienter. Se hjemmesiden på http://www.me-cfs.dk

  Nyheder om, hvad der foregår på ME-området, både i Danmark, Skandinavien og internationalt, kan følges på ME/CFS Foreningens Facebook: http://www.facebook.com/mecfsforeningen

  Rettelse til indlægget nedenfor: mellem 11.000 og 22.000 danskere menes at have ME.

 4. Help   2. november 2011 at 21:06

  Journalisten har sløset med researcen! Dette drejer sig ikke om “trætte danskere” Men en alvorlig sygdom! Hvor får hun 10 % fra? Det kan godt være at 10 % af danskerne er trætte, men de norske forskere har lavet deres forskning på ME patienter! ( også kalder kronisk udmattelses syndrom, bemærk at nordmændene har oversat Fatigue rigtigt)
  Sydgommen ME/CFS bliver ofte fejlagtigt nævnt som “Kronisk træthedssyndrom”. Det er en invaliderende neuro-immun sygdom som kan ramme børn såvel som voksne. Hvis folk vidste hvor syge nogle af dusse patienter er, ville de ikke bruge et bagatelliserende ord som “træthed”. Den lammende udmattelse som disse patienter oplever, ses ellers kun hos cancer patienter i terminal stadiet. Sygdommen er opført hos WHO som G 93.3: Myalgisk encephalomyelitis / Postviralt træthedssyndrom. Forskningen i Norge giver håb til en gruppe patienter som det danske sundhedssystem fatalt har svigtet. Støt ME/CFS patienterne i Danmark ved at melde dig ind i patientforeningen http://www.me-cfs.dk