Gourmet-eliten mødes om nyrer og hjerte

Redzepi
København er på kogepunktet. Når verdens bedste kokke mødes i København denne weekend, er det i medierne verden over. Mindre involveret er danskerne og de danske medier.

Lige nu indkvarteres hele verdens mest prestigefulde kokke samt madinteresserede forskere og journalister på hoteller i København, for at deltage i Noma kok Rene Redzepis madfestival på Refshaleøen. På festivalen MAD Symposium kommer 600 internationale gæster, og de skal tale om mavefornemmelser og indvolde, som årets tvetydige tema ”guts” dækker over.

– København kommer til at koge. Alle restauranter er spækket med de bedste journalister og kokke fra hele verden, fortæller Rene Redzepi om festivalen, som kører på tredje år, og som fylder enormt meget i udenlandske medier.

Festivalen løber for alvor ad stablen d. 25. og 26. august på Refshaleøen, og blandt gæsterne, som allerede er begyndt at ankomme til København, er blandt andet flere kokke fra restauranterne på verdens bedste-listen. Men det er ikke kokkene selv, som festivalen handler om.

– Det er et symposium, som er dedikeret til gastronomien. Det handler ikke om michelinstjerner, men om alt, hvad der har med mad at gøre. Derfor kommer der også 17 libanesiske mødre for at lave mellemøstlig streetfood sammen med os. De fleste af dem har aldrig før forladt deres hjemland, siger Rene Redzepi.

Danmark på verdenskortet

MAD Symposium er et stort fænomen i udlandet, og medier som New York Times og Huffington Post skriver om den danske madfestival, som lokker en masse udenlandske journalister til. Det har den danske tv-kok Bo Bech, som har deltaget i festivalen de sidste to år oplevet på egen krop.

– I stedet for, at det handler om noget overfladisk teknik, som på andre messer, så stikker det her meget dybere. Det er også derfor, at journalister fra hele verden vrimler ind. Det er mere weird, hvis man ikke er her, end hvis man er her, fastslår Bo Bech.

Blandt andet derfor er festivalen enormt vigtig både for gastronomi, men også for København som by.

– Jeg håber, og ved, at det er så vigtigt det her, som bliver gjort. Det giver ekko, og det slår ringe i vandet, lyder det fra Bo Bech.

Han undrer sig over den danske presses manglende interesse for det internationale fænomen, der foregår midt i København.

– Jeg bliver ked af det på mine danske kollegers vegne, over at hele verden valfarter hertil som fluer, men den danske nabokok, ved ikke engang, at det afholdes. Det synes jeg er skræmmende, siger Bo Bech.

For eksempel skriver madskribent og kok Trine Hahnemann, i forbindelse med festivalen en tweet som beskriver, hvordan København er ”stedet” denne weekend:

– BIG week in CPH lots of frends coming @MADSymposium will eat at both @restaurantbror @AmassRestaurant still weird my hometown is THE place.

Indvolde og mod

Temaet “guts” skal tages bogstaveligt, og det betyder ikke bare indvolde, men også mod, fortæller Rene Redzepi.

– Det handler også om at turde gøre noget, for det man tror på, forklarer Rene Redzepi, der selv flyttede til Spanien som ung, hvor han kom i lære på restaurant El Bulli for at forfølge sin passion for mad.

Derfor er der også mange forskellige talere, som har relationer til mad på forskellige måder.

– Sidste år var der eksempelvis en kvinde fra Afrika, som var blevet misbrugt som barn, og en professor, der fortalte, at blomster har en hjerne. Det er så flot et program de sætter sammen hver gang, fortæller Bo Bech om MAD Symposium.

Læs også: Danske børns skolemad skal hjælpe Sydkorea til vækst

Historier om mennesker

De mange talere kommer fra forskellige steder i verden, har forskellige historier og forskellige formål med at være med til MAD Symposium. Blandet andet kommer der en af de mest anerkendte kokke i den gastronomiske verden, Alain Ducasse. Han har tre 3-stjernede michelinrestauranter og har i alt fået 17 michelinstjerner. Og så har han en meget særlig forhistorie.

– Da han var 27, var han den eneste overlevne i et flystyrt, og der skete noget med ham, så han tog fat og fik en mission omkring madlavning, og det glæder jeg mig helt vildt til at lære mere om, fortæller Rene Redzepi.

Læs også: Nyt projekt skal kortlægge danskernes madspild

En anden spændende og anderledes taler til MAD Symposium er en indisk kvinde ved navn Vandana Shiva.

– Hun er en meget stor aktivist indenfor mad- og miljøpolitik. Jeg glæder mig til at høre hende provokere, lyder det fra Rene Redzepi som fortsætter:

– Og så glæder jeg mig enormt meget til en ung engelsk pige ved navn Martha Payne, hun er total genial. Hun er et sandt produkt af den digitale menneskealder. Som 9-årig havde hun en blog, hvor hun tog billeder af sin skolemad – af hvor dårligt det var. Og rigtig mange begyndte at læse hendes blog, så skolen bad hende til sidst om at lukke den. Det gjorde hun selvfølgelig ikke. Det blev en verdensomspændende nyhed; Et skolebarn, der brokkede sig over den klamme mad, og det synes jeg er ret kraftigt, og det kan jeg rigtig godt lide, siger Rene Redzepi.

Festivalen, der allerede er udsolgt, drives i høj grad af frivillige kræfter.