Guide: Sådan hjælper du din stressramte kollega

Ifølge stressforeningen er 35.000 danskere er sygemeldt fra job grundet stress. Foto: navisen.dk.

Stress er et problem, der berører mange arbejdspladser. Ifølge Stressforeningen er 35.000 danskere sygemeldt på grund af stress. Så hvad kan du gøre for at hjælpe din stressramte kollega? Her er nogle gode råd til, hvordan du opdager og tager hånd om din stressramte kollega.

Undren er vigtig

Næstformand for Stressforeningen, Birgitte Larsen, mener først og fremmest, at det er vigtigt, at man kender sine kollegaer godt. Så opdager man, når de ændrer adfærd.

– Det handler i virkeligheden om omsorg. Om at spørge ind til hinanden, siger Birgitte Larsen.

Hun mener, at det er vigtigt at give udtryk for bekymring og undren, hvis du har mistanke om, at en kollega er ved at udvikle stress. Du kan eksempelvis spørge: “Jeg har lagt mærke til, at du har virket lidt trist på det sidste. Er der noget, der trykker dig?”

– Du skal også være opmærksom på, at personen kan svare, at det går godt, selv om han eller hun har stress. Det kan være, fordi vi ofte har en forventning om, at den anden egentlig ikke har lyst til at høre, at man har det dårligt. Så det er også vigtig at gøre det klart, at du rent faktisk gerne vil høre, hvordan det går, siger Birgitte Larsen.

Mest almindelige symptomer på stress

Der kan være mange forskellige symptomer på stress. Her peger næstformand for Stressforeningen, Birgitte Larsen, på nogle af de ting, du skal være opmærksom på som kollega.

  • Hvis ens kollega stopper med at gå til pause eller begynder at sidde for sig selv.
  • At en kollega trækker sig fra sociale arrangementer.
  • At personen ikke snakker med sine kollegaer ligeså meget som personen plejer.
  • Det kan være at personen virker mere hektisk og bliver hurtigere hidsig og aggressiv.

Hun siger, at det helt generelt handler om at være opmærksom på adfærdsændringer.  Hun understreger dog også, at det jo ikke betyder, at man er stresset bare, fordi man ændrer adfærd. Der kan jo være mange årsager til, at man ændrer adfærd.

Hvis det bare drejer sig om en enkelt dag, hvor man har lidt kort lunte og er i dårligt humør, er der ingen grund til at være bekymret. Men hvis det er noget, der står på over flere uger, så kan det være en god idé at spørge ens kollega, om der er noget i vejen.

Det er utrolig vigtig, at vi har det sociale med hinanden. Hvis ikke jeg kender dig og derfor ikke ved, hvordan du normal opfører dig, hvordan skal jeg så kunne se, når du ændrer adfærd.

Birgitte Larsen næstformand for Stressforeningen

Benægtelsen

Ifølge Birgitte Larsen kan der være tilfælde, hvor den stressramte kollega ikke selv er opmærksom på, at han eller hun er stresset. I sådan et tilfælde kan du stadig fortælle kollegaen, at du står til rådighed for personen, hvis kollegaen har brug for en at tale om sine problemer med. Du kan også henvise til en tillidsmand eller en professionel. Eventuelt kan du lægge en folder om stresshåndtering på kollegaens bord.

– Mange kan simpelthen ikke mærke, at de er stressede og vil derfor benægte, at de er stressede. Medmindre man en dag får trykket lige på det forkerte sted i en dårlig situation. I sådan et tilfælde kan personen måske bryde sammen, og det sker ret ofte, siger næstformanden for Stressforeningen.

Hun mener, at du skal være opmærksom på, om du selv kan overskue at skulle hjælpe din kollega. Hvis du ikke selv kan overskue det, kan du eventuelt spørge en anden kollega eller henvise til stof om stresshåndtering.

Vi kender ikke hinanden

Ifølge Birgitte Larsen er problemet, at man ofte ikke kender hinanden så godt. En måde at imødekomme dette på kan være ved bare lige at snakke sammen på gangen eller i personalerummet.

 -Det er utrolig vigtig, at vi har det sociale med hinanden. Hvis ikke jeg kender dig og derfor ikke ved, hvordan du normalt opfører dig, hvordan skal jeg så kunne se, når du ændrer adfærd, siger hun.

Næstformanden mener, at selv hvis du kan se det på en, du ikke kender så godt, så kan det stadig være svært for den stressede at snakke med en, han eller hun ikke føler sig tæt med. I sådan et tilfælde kan det give mening at tage fat i en, der kender personen bedre.

Læs også: Studenterorganisationer går til kamp mod stress

Læs også: Politisk topmøde skal bekæmpe stress

Læs også: Psykiske arbejdsskadesager forsinker medarbejdere i at vende tilbage på jobbet

Sådan gjorde vi: Journalisten fandt i sin research, et aktuelt podcast, der indikerer at ensomhed er en af hovedårsagerne til stresssygemeldinger. Journalisten interviewede derfor næstformanden for Stressforeningen for at undersøge, hvad man kan gøre for at forbedre forholdene for ens kollegaer.