Guide: Sådan skaber Rigshospitalet godt indeklima

Mange danskere føler, at deres energi falder i takt med vinterens tiltagende mørke. Indeklimaet på arbejdspladsen, hvor mange bruger størstedelen af deres vågne timer, kan derfor trænge til lidt ekstra opmærksomhed på denne årstid. Her kan du se, hvordan de skaber et godt arbejdsklima, på Danmarks største hospital.

Udsigt med himmel

Hvis det overhovedet er muligt, anbefaler rigshospitalet, at de stillesiddende kontorarbejdere arbejder i dagslys.

»På Rigshospitalet sørger vi for, at de, der arbejder ved skriveborde, sidder ved et vindue. De skal have udsigt til himlen,« siger Finn Poulsen fra indeklimaenheden på Rigshospitalet.

Især om vinteren skal persienner og gardiner være trukket fra vinduerne. Hvis sollyset blænder din computerskærm, så sørg for, at du blænder af for solstrålen, men bevarer udsynet ud ad vinduet.

Indstil din skærm

Opløsning på din computerskærm er indstillet, så den viser kraftige kontraster. På Riget sørger de for, at skærmens kontraster bliver blødere. Kontrasterne sænkes som regel til 70 procent, men nogle foretrækker 50 procent. Hvis man kigger på et Word-dokument, mens man justerer kontrasten, kan man se den kridhvide baggrund blive en smule grålig.

»Øjet slapper mere af, når kontrasten mellem sort og hvid på denne måde sænkes,« siger Finn Poulsen.

Spot på skrivebordet

Alle skriveborde bør have en arbejdslampe eller spot. Man kan sagtens bruge en sparepære, men de skal monteres med en såkaldt højfrekventspole, ellers vil man nemlig opleve, at lyset blinker. Især medarbejdere med briller kan blive generet.

»Lampen skal stilles på modsatte side af vinduet, hvis du sidder tæt på et. Så modvirker man skygger hen over bordet, fordi du får lys fra begge sider,« siger Finn Poulsen.

Sådan skal dit skrivebord arrangeres

Medarbejdere må helst ikke sidde, så de kigger ud mod vinduet, og kan se computerskærmen og himlen samtidig.

»Den kontrast har øjnene svært ved, og det kan give spændingshovedpine,« siger Finn Poulsen

Computerens skærm skal derfor placeres, så den står vinkelret med vinduet. Så undgår man nemlig et andet problem, hvis medarbejderen sidder med ryggen mod vinduet. 

»Det er skidt at sidde med ryggen til vinduet, fordi reflekserne så hopper og danser i skærmen. Så man må blænde ned for lyset udefra, og derved gør man jo rummet mørkere,« siger Finn Poulsen

Fjerner de indbyggede loftslys

På Riget har de tidligere sværget til at montere armaturerne oppe i selve loftspladerne. Det dropper de nu. I stedet monteres armaturerne i wire, som hænger ned fra loftet. Armaturerne kan derfor lyse enten opad – hvilket er deres primære funktion, eller ned, eller begge dele.

»Lyser de opad, giver det en rigtig behagelig rumbelysning, som om du har fuld dagslys uden sol, der blænder. Hvis det er meget mørkt ude, kan lampen lyse både op og ned,« siger Finn Poulsen.

Simuler dagslys

Hvis du arbejder i et rum uden vinduer eller er placeret langt væk fra dagslyset, er det specielt vigtigt, at der er lysskærme eller større armaturer i loftet. Lysskærmene eller armaturerne simulerer dagslys. På Rigshospitalet har de investeret i high tech-versionen.

»Vores armaturer styres af lyset udefra via en sensor. Lyset justeres op eller ned, og det kan skifte i farverne med lidt blållige eller grønlige farver,« siger Finn Poulsen.

Det ideelle kunstige lys må gerne minde om dagslys, hvis man sidder langt fra et vindue. Og det er også en fordel, hvis man kan gøre belysningen konstant dagen igennem.