Håb for migræneramte danskere

Nu er det snart slut med frygtelige dage under hovedpuden. Et nyt dansk forskningsprojekt har banet vej for migrænekuren.

Nu er det snart slut med frygtelige dage under hovedpuden. Et nyt dansk forskningsprojekt har banet vej for migrænekuren.

Nedrullede gardiner og hovedet under puden. Sådan har Ida Riis, der er 27 år og bor i København, ofte siddet, når anfaldene var værst. Hun lider, ligesom en halv million andre danskere, af migræne. Et nyt forskningsprojekt har nu givet medicinal-verden bedre viden om sygdommen, og håbet om at lave mere præcis medicin er blevet større. Det glæder Ida Riis.

»Det betyder rigtig meget, hvis der kan komme bedre medicin. Det er meget invaderende, når du ofte har migræne-anfald,« siger hun. 

Ida Riis har haft migræne siden hun var 18 år, og hun er glad for, at hendes læge har været god til at regulere medicinen, men det har ikke altid været nok.

»Der har været gange, hvor medicinen ikke har været tilstrækkelig, og det har været der, hvor det har været slemmest,« siger hun. I dag rammer anfaldene hende cirka en gang om måneden, men tidligere slog hovedpinen til hver uge.

Forskere har handlet i blinde

Læge og ph.d.-studerende Sohail Asghar er en af de to forskere, der står bag projektet, der har revolutioneret migræneforskningen.

»Før har man handlet i blinde. Den medicin der har været, den har man bare skudt af. Nu har vi et mål for, hvor det skal ramme, og det er karrene på hjernens overflade,« siger han.

Han fortæller, at forskningen har aflivet flere andre teorier, som har kredset om årsagen til migræne.

Imens håber Ida Riis på, at det vil blive nemmere at bære på sygdommen.

»Det rammer rigtig mange mennesker, både mænd og kvinder, men også børn. Så det er vigtigt, at der bliver gjort noget,« siger hun.

Læs mere:

Dansk forskning knækker migrænens kode

Blodkar afslører nye muligheder for behandling af migræne