Halloween-slik skyder butikkers omsætning i vejret

Halloween-tema i Super Brugsen, Roskilde - Foto: Jacob Markert
Kunderne i SuperBrugsen i Roskilde får sig måske lidt af et chok, når de skal betale. – Foto: Jakob Markert

Vingummi-vampyrer, skelet-muffins, chokoladeedderkopper, spøgelseskager og blodig kranium-drik. I disse dage fyldes indkøbskurvene med Halloween-slik, lyder meldingen fra flere butikker.

Den moderne udgave af den frygtindgydende amerikansk-inspireret højtid har i de sidste 10 år vundet popularitet blandt danskerne. I oktober op til selve højtiden hitter Halloween-produkter hvert år i stor stil, og den markante efterspørgsel på varer oplever supermarkederne gennem en voksende stigning i omsætningen.

– Halloween-sortimentet, der blandt andet byder på blandede slikposer, accessories og ikke mindst de klassiske græskar har i den grad været med til at øge vores indtægter med hele 15 procent den seneste måned, forklarer Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop Danmark-koncernen.

Læs også: Halloween boomer som højtid i Danmark

5 hurtige facts om Halloween

  • Hvad er Halloween?
    Halloween er en fest, hvor man mindes og fejrer de døde. Højtiden er forbundet med uhygge og overtro, da denne dag siges at være den, hvor de døde lettest kan vende tilbage og skræmme de levende
  • Hvad betyder Halloween?
    Halloween er en sammentrækning af “All Hallows Eve”, som kan oversættes til den danske Allehelgensaften
  • Hvornår holdes Halloween?
    Halloween holdes altid den 31. oktober
  • Hvor stammer Halloween fra?
    Halloween stammer oprindeligt fra Europa, men er blevet en tradition, som amerikanerne og sidenhen danskerne har taget til sig
  • Kilde: Den Store Danske

Også Nicoline Sørensen, salgsleder i Kvickly Allerød kan nikke genkendende til det faktum, at slik og Halloween-produkter hvert år udgør en betragtelig del af butikkens omsætning.

– Vi sælger helt klart mere slik ved Halloween end ved fastelavn. I denne måned har vi alene solgt konfekture for 150.000 kroner, og det er langt over, hvad vi ellers tjener ind på en september måned eksempelvis, understreger Nicoline Sørensen.

Haribo hitter til Halloween
Derudover er Haribo en af de virksomheder, som i de seneste år har formået at udnytte en særlig forbrugergruppes lyst til at købe særligt uhyggeligt slik.

– Det er for det meste familier med børn, der har tømt vores hylder, hvor især Haribos Halloween-sortiment er blevet revet væk, siger Nicoline Sørensen.

Halloween, festdagen for spøgelser, hekse, skeletter og utallige andre fantasifigurer, er oprindeligt en europæisk skik, der har rødder i religiøs overtro, men ikke desto mindre er traditionen blevet overtaget af amerikanerne, og nu er de danske børnefamilier også hoppet med på spøgelsesvognen.

Traditionen tro kulminerer højtiden den 31. oktober efter mørkets frembrud, hvor boligkvarterer lyses op af udskårne græskarlygter, og hvor børn og voksne iklædt skrækkostumer og masker eller ansigtsmaling går fra hus til hus og tigger om slik med slagordene ”Slik eller ballade”.

Afviser man at dele ud af søde sager, kan man risikere at blive udsat for forskellige narrestreger.

Læs også: Derfor fejrer vi Halloween