Handicappet mor: “Jeg kan fandme godt styre min unge”

Mulle Skoueboe er mor til to, 28 år og lider af spastisk lammelse.  Foto: Privatfoto.
Mulle Skouboe er mor til to, 28 år og lider af spastisk lammelse.
Foto: Privatfoto.

En eftermiddag i børnehaven vil Jasmin, Mulle Skouboes ældste datter, ikke have sko på, da Mulle Skouboe kommer for at hente hende. Den 3-årige pige vender rundt og løber alt, hvad remmer og tøj kan holde væk fra sin mor. Mulle Skouboe reagerer hurtigt, sætter afsted efter datteren i kørestolens hurtigste speed og fanger den forbløffede Jasmin, som troede, at hun kunne undslippe sin kørestolsbrugende mor.

Mulle Skouboe er spastiker, sidder i kørestol og har en hjælper 24 timer i døgnet. Før hun blev mor, havde Mulle Skouboe en plan om et barnløst liv:

– Jeg havde altid tænkt, at børn var vejen til alt ondt. Det var sgu ikke lige mig, fortæller hun.

Men beslutningen om at få barnet byggede på forestillingen om, at var man gammel nok til at sprede ben, var man også gammel nok til at tage konsekvenserne, siger Mulle Skouboe. Og tilføjer at overvejelserne om at vælge eller fravælge familielivet nok er de samme, hvad end man er handicappet eller ej.

Læs også: Handicappede får dukker som erstatning for børn

Fakta om spastisk lammelse

  • Også kendt som cerebral parese, er en hjerneskade, som medfører motoriske vanskeligheder og ufrivillige bevægelser

 

  • Cerebral parese skyldes i 9 ud af 10 tilfælde skader på fostrets hjerne under graviditeten

 

  • I Danmark er der ca. 10.000 mennesker med diagnosen cerebral parese

 

  • Mellem 3.000-3.500 er under 18 år

Kilde: www.spastikerforeningen.dk

 

Lægerne troede ikke på graviditeten

For Mulle Skouboe var graviditeten et vendepunkt i hendes liv. Beslutningen om at beholde barnet medførte dog stor modstand og mange fordomme fra hendes omgivelser:

– Da jeg skulle føde, troede dem på hospitalet ikke på, at jeg var gravid. De sagde, at det bare var spasmer, siger hun.

Veerne blev forvekslet med spasmer, og fødslen endte derfor med et akut kejsersnit, fortæller den 28-årige mor. Det var hektisk, men den lille pige var alligevel sund og rask.

Læs også: Ny test kan måle autisme i blodet

Mor som alle andre mødre

Mulle Skouboes hjælper fungerer som hendes arme og ben og tager sig af de opgaver, som Mulle Skouboe ikke selv kan udføre:

– Det er nu engang sådan, det er. Jeg kan ikke pludselig rejse mig fra kørestolen og sige, at nu vil jeg ikke være handicappet mere, siger hun.

Hun går dog til livet med et åbent sind og ærger sig ikke over at gå glip af bleskift. Børnene ved godt, hvem der bestemmer, selvom jeg ikke er helt mobil, siger Mulle Skouboe. I den lille familie på Djursland tilpasser både børn og voksne sig livets forhold.