Harvard-studerende råber op om racisme

Et af billederne fra de studerendes kampagneFoto: I, Too, Am Harvard
Et af billederne fra de studerendes kampagne
Foto: I, Too, Am Harvard

En gruppe Harvard-studerende sætter fokus på racistiske fordomme på deres universitet. De studerende bag projektet føler sig ekskluderet fra Harvard, fordi de er sorte på et uddannelsessted med overvejende hvide studerende. Det billede nikker Jakob Holdt, som har studeret og observeret amerikansk racisme i over 40 år, genkendende til.

– Mange amerikanske studerende lever i totalt apartheid. Det man ser overalt på universiteterne er, at de sorte sidder for sig selv ved frokostborderne. Alle andre, de hvide, muslimer, jøder, og så videre, sidder i en stor blandet gruppe. Det er kun de sorte amerikanere, som er ghettoiserede, som er udenfor, siger Jakob Holdt.

-De hvide amerikanere er fra barnsben programmerede med frygt overfor de sorte, siger han.

Nogen tror, at den eneste grund til at man for ekspempel går på Harvard, er, at man er kommet ind på grund af positiv særbehandling, og ikke fordi at man er dygtig
Mette Nøhr Claushøj, USA-ekspert

Spredt budskab

Harvard-projektet hedder I, Too, Am Harvard. De studerende har lavet en foto-kampagne på Tumblr, og projektet har sparket en decideret bølge igang. Både Oregon State University og de engelske eliteuniversiteter Oxford og Cambridge har lanceret deres egne ’I, Too, Am’-kampagner. Foto-kampagnen skal vise nogle af de fordomme, som de studerende oplever.

Se udvalgte billeder fra Tumblr-bloggen her.

På bloggen skriver de Harvard-studerende selv:

– Our voices often go unheard on this campus, our experiences are devalued, our presence is questioned – this project is our way of speaking back, of claiming this campus, of standing up to say: We are here.

Læs også: 1.200 til demonstration mod racisme

Jakob Holdt har på egen hånd set, hvordan racismen stadig lever på Harvard. Det er dog ikke på Ivy Leauge-universiteterne, at det står værst til, mener Jakob Holdt.

-Jeg synes ikke, at det er så udtalt på Harvard. Der er de jo så højtuddannede. Men det sker stadig. Racismen går som en dyb, usynlig lænke igennem alle universiteterne

Positiv særbehandling?

USA-ekspert Mette Nøhr Claushøj siger, at en grund til racismen på Harvard kan være den ’positive særbehandling’ der finder sted.

-Man har i flere årtier kørt med den her positive særbehandling. Man har for eksempel stillet lavere krav til minoritetsansøgere, for at opveje for den ulempe, som minoriteter har i det amerikanske skolesystem. Det der så sker, er, at nogen tror, at den eneste grund til at man for ekspempel går på Harvard, er, at man er kommet ind på grund af positiv særbehandling, og ikke fordi at man er dygtig.

Netop fordommen om, at det er lettere at komme ind på Harvard hvis man er sort, er et af de problemer, som de Harvard-studerende tager op i deres kampagne.

Mette Nøhr Claushøj har selv studeret på Columbia University i New York. Jakob Holdt er fotograf og foredragsholder og har udgivet bogen Amerikanske billeder, der blandt andet skildrer racisme og fattigdom i USA.