»Hellere ryge hash end at drikke«

Alexander Poulsen sidder ved sit ynglings sted på Christiania og ryger en joint
Alexander Poulsen sidder ved sit yndlings sted på Christiania og ryger en joint

Det er søndag formiddag på Christiania, der er allerede mange mennesker, som har placeret sig ved de blå og røde bænke ved Nemoland. Blandingen af øl og duften af sødmen fra joints og den friske kaffeduft spreder sig. En hyppig gæst på Christiania er den 22 årig studerende Alexander Poulsen, som dagligt ryger hash.

Alexander Poulsen er ikke det eneste eksempel på en studerende, der ryger hash i hverdagen. Sundhedsstyrelsens seneste rapport viser, at unges hashforbrug er steget. I følge rusmiddelforskere er de unges forhold til hash blevet mere afslappet. Samtidig vælger flere unge at ryge hash frem for at drikke alkohol, da de mener, at det skader mindre. Alexander Poulsen er også en af dem, der hellere vil vælge at ryge en joint for hyggens skyld sammen med vennerne eller alene i stedet for at drikke et glas vin, da han føler, at alkoholen skader ham mere. Forskerne giver Alexander Poulsen til dels ret.

Fakta om unges hashforbrug:
• I 2010 røg 19 procent af de unge under 25 år
• I 2013 røg 24 procent af de unge under 25 årKilde: Sundhedsstyrelsens seneste rapport ”Narkotikasituationen i Danmark 2013”

Flere unge ryger hash
Alexander Poulsen startede med at ryge hash som 14 år og inde for kort tid, blev hashen en del af dagligdagen. I dag læser han Multimediedesign og Kommunikation i Køge og ryger mindre, end da han startede. Han er gået fra at ryge ti joints om dagen til at ryge en enkel. Alexander Poulsen ser det ikke selv som en afhængighed, da han mener, at han har kontrol over sit forbrug:

– Det kan godt være jeg ryger, men jeg prøver virkelig at sørge for, at det ikke tager overhånd.

Alexander Poulsen påpeger dog, at der ikke går længe, før en joint bliver tændt efter en lang dag på studiet,

-Det varierer meget, hvor hurtigt jeg gør det, men jeg vil være tilbøjelig til at sige, at det er noget af det første, jeg gør. Så ligger der en joint i askebægeret ude i køkkenet, som man lige kan tage ud og tage et bare hvæs på en gang i mellem, forklarer Alexander Poulsen, mens der er kommet flere til Nemoland. På Nemoland finder man en cafe der senere udvikler sig til en bar, og om søndagen bliver der spillet koncerter i centrum af Fristaden.

Niels Ulrik Sørensen, souschef ved Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, har tidligere udtalt til Politiken, at det stigende tal hænger sammen med det pres, de unge bliver udsat for i dag:

-Hashen ses i højere grad som noget, der giver ro og mulighed for at slappe af. Den får en væk, når man skal forholde sig til alt fra en selv til beslutninger om studie- og karrieredrømme. Det bliver for meget for nogle.

Tallene fra Sundhedsstyrelsens rapport fra 2013 viser, at 19 procent af de unge under 25 år i 2010 havde røget hash, mens andelen i 2013 er steget til 24 procent.

Hash frem for alkohol
Mads Uffe Pedersen, der er professor for Center for Rusmiddelforskning, kan nikke genkendende til, at unge som Alexander Poulsen ikke anser hash som et farligt stof:

-Det at ryge hash en gang i mellem anser mange ikke som noget specielt problem. Hvis det er en ung person, der fungerer rimeligt, så kan han nødvendigvis godt kontrollere det lidt bedre end andre. Men rigtig mange af dem har dog stadig svært ved det, siger han.

Han påpeger samtidig, at de unges vurdering af konsekvenserne ved at ryge hash er faldet, mens unge er blevet mere bevidst om påvirkningerne af alkohol.

Bag de træfarvede briller, der ligner en kopi af de kendte Ray-ban briller, understreger den 22-årige Alexander Poulsen, at han hellere vil ryge en joint end at drikke alkohol for at slappe af og koble fra,

-Jeg vil meget hellere ryge en joint for at slappe af og jeg vil faktisk sige, at jeg hellere vil være afhængig af at ryge hash end af drikke alkohol. Jeg føler det påvirker mig meget mere og skader min krop mere fysisk. Selvfølgelig skader du lungerne ved at ryge, det er jo ingen hemmelighed og skader sikkert også hjernen. Men det gør alkohol også. Jeg vil hellere ryge en gang om dagen, end jeg vil drikke en gang om dagen, siger han.

Samtidig spreder der sig en sød duft blandt de farverige borde, hvor der bliver grint og snakket.

Alexander Poulsens holdning til hellere at ryge hash end at drikke alkohol er ikke overraskende for Signe Ravn, der forsker i stofbrug blandt unge ved SFI,

-Det har jeg hørt folk sige før. Der er både unge og voksne, som ryger hash regelmæssigt, næsten dagligt, der oplever at de godt kan håndtere det og erfarer, at det ikke spiller ind på deres hverdag. Man har ikke tømmermænd på samme måde og oplever ikke de samme kropslige bivirkninger, som man gør, ved især hårde stoffer og alkohol, fortæller hun.

Mads Uffe Pedersen er enig med Signe Ravn om hashens mindre påvirkning end alkohol. Der er dog et men:

-Selvom alkohol og hash er to forskellige stoffer og ikke rigtig kan sammenlignes, kan man nødvendigvis ikke sige, at hashen er mindre giftig end alkohol. Det er giftigt på en anden måde, siger han.

Forbruger og ikke misbruger
Med den store mængde af hash som Alexander Poulsen ryger, kunne man hurtigt tænke, at han har et misbrug, men det ryster Alexander Poulsen på hoved af, han ser sig selv som noget helt andet.

-Jeg kalder mig selv for en forbruger og ikke en misbruger, Alexander Poulsen tænker lidt, før han fortsætter,

-Jeg synes, det er meget individuelt, og jeg har været misbruger, jeg er måske misbruger. Men når jeg tænker en misbruger, så tænker jeg altid en nål i armen, jeg tænker ikke på en som ryger en joint.

Ifølge rusmiddelforskeren er Alexander Poulsen ikke det eneste eksempel på en, der mener, at han har styr på sin dagligdag med studie og arbejde,

-Dem der ryger hash hver dag og føler alt går vældig godt, vil du ikke kunne få til at indrømme, at de har et misbrug. Det vil først være, hvis det går skævt i deres personlige liv og de bliver smidt ud af uddannelsen, så begynder de at tænke over det, forklare Mads Uffe Sørensen fra Aalborg Universitet.

Mads Uffe Pedersen påpeger samtidig, at dem, der har et misbrug, vil få problemer i deres sociale og psykiske liv på længere sigt.

Alexander Poulsen har ikke planer om at stoppe og er glad for den effekt, som hashen giver ham efter en lang dag på studiet eller arbejde.

-Det får en til at koble fra, når hverdagen bliver fyldt med stress og bekymringer. Bekymringerne kommer så tilbage, lige så snart man vågner. Men så kan man jo bare ryge en joint mere, griner Alexander Poulsen og tager et sug af sin cigaret, mens duften af sødme spreder sig i Nemoland.