”Hellere være på den sikre side”

På Bispebjerg Hospital er der en afdeling for Kønssydomme. Her kan man gå op og blive undersøgt for kønssygdomme helt anonymt. (Foto: MorgueFile)

Hver gang nogen træder ind ad døren, løfter alle de ventende tavst blikket mod den nye. Hvem har ellers valgt at gå skammens gang? Vi er på Klinikken for Kønssygdomme på Bispebjerg hospital. Døren knirker, og de grå linoleumsgulve er tyndslidte af mange menneskers nervøse vandren. Luften ligger tungt, og der lugter gammelt og af sygdom.

Venteværelset er mørkt og trøstesløst. På væggene hænger nogle få malerier, som er holdt i mørkeblå nuancer med et islæt af lyserød. Det giver dem et håbløst forældet udtryk af noget fra firserne. De prøver at være friske og opmuntrende, men i den i forvejen dystre ventesal har de den helt modsatte effekt.

Bispebjerg Hospital har en Klinik for Kønssygdomme, hvor alle kan komme op og få testet sig selv helt anonymt. Klinikken kører efter skadestue-princippet. Det vil sige, at du blot møder op inden for åbningstiderne og sætter dig til at vente, indtil det bliver din tur.

LÆS OGSÅVoxpop: Mænd vil ikke testes for kønssygdomme

 

Det har Troels gjort. Han er en 28 år og besøger klinikken for femte gang. Troels taler meget sagte og smiler nervøst, da han begynder at forklare:

– Jeg er homoseksuel, og så er man jo i risikogruppen.

Han har taget en beslutning om, at han bliver nødt til at blive tjekket en gang om året. Bare for at være på den sikre side.

Troels er iført joggingbukser, en løs trøje og hvide træningssko. Det er tydeligt, at han har forberedt sig på at skulle sidde og vente længe.

– Jeg har ventet i 2 ½ time efterhånden. Jeg har ventet et par timer hver gang, jeg har været her. Man skal forberede sig på at sætte en del tid af til det, fortæller han og ser træt ud.

Venteværelset er godt fyldt op. Rundt omkring sidder op mod 20 mennesker og piller ved deres trøjer eller stirrer tomt ud i luften.

LÆS OGSÅ1.000 danskere ved ikke, de er hiv-smittede

Et venindepar sidder og taler om deres studie. Deres stemmer er høje i det stille venteværelse, og de griner ofte akavet til hinanden i et tydeligt forsøg på at opretholde en nogenlunde naturlig atmosfære.

Ingen taler om, hvorfor alle er tilstede i venteværelset. Nemlig på grund af kønssygdomme. Den mest udbredte kønssygdom, især blandt unge, er klamydia.

Hvert år bliver omkring 30.000 mennesker diagnosticeret med klamydia i Danmark, hvor det i 80-90 % af alle tilfældene er unge i alderen 16-29 år. Klamydia kan nemt behandles, men er meget svært at opdage. Under halvdelen af de smittede oplever nemlig symptomer.

Det kan have alvorlige konsekvenser for rigtig mange unge mennesker, især kvinder. Hvert år fører for sent opdaget klamydia til, at 500 kvinder bliver ufrivilligt sterile. Derfor er det godt, at der findes klinikker som den på Bispebjerg Hospital.

LÆS OGSÅKræftpatienter skal hjælpes til nyeste behandling

Troels er glad for personalet på hospitalet. Han forklarer, hvordan de spørger til forskellige detaljer, som er nødvendige at kende til, for at testenes resultater kan blive korrekte.

– Efter at de har taget prøverne, stiller de nogle spørgsmål om, hvor mange man har været sammen med, om man er til mænd eller kvinder, om man har dyrket ubeskyttet sex og den slags ting.

Troels synes ikke, det er akavet at svare på spørgsmålene.

– Personalet er ikke dømmende eller noget som helst, slår han fast, og smiler for første gang et lille, ægte smil.

LÆS OGSÅPatientforening: Travlhed på sygehuse skader patienterne

Ved første øjekast er Bispebjerg Hospital et dejligt sted. Det er gamle rødstenbygninger omgivet af grønne træer og buske, der står langs vejen. Det giver en følelse af at være ude af byen og i en lukket have. Det eneste, der konstant minder en om, at det er et hospital, er de hvide skilte, der over alt viser i hvilken retning, de forskellige afdelinger ligger.