Højtuddannede har færre rygsmerter

Over 800.000 danskere døjer med rygproblemer, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Foto: Stine Oksbjerg.
Over 800.000 danskere døjer med rygproblemer, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Foto: Stine Oksbjerg.

Jo længere uddannelse du har, jo færre problemer vil du statistisk set få med din ryg.

Det viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen, som bygger på en undersøgelse i form af spørgeskemaer sendt til 298.550 udvalgte borgere fra alle landets forskellige regioner og kommuner.

Undersøgelsen viser, at 515.286 personer med en en grundskole eller kort uddannelse er plaget af rygsmerter, mens kun 114.052 personer med en mellemlang/lang uddannelse er generet af rygsmerter.

Sammenhængen mellem uddannelsesniveau og rygsmerter bunder i faktorer som arv, miljø og livsstil, der spiller en afgørende rolle for den enkelte persons helbred, forklarer kiropraktor Thomas Johan Larsen, kiropraktor hos Kiropraktorerne – Ryg og Idrætsskade klinik i Valby.

– Arv og miljø spiller en stor rolle i forhold til, hvilket job vi vælger, og derfor også hvilke problemer man bliver disponeret for. Men der er ikke noget statistisk belæg for, at folk med korte uddannelser er mere tilbøjelige til rygsmerter, siger han.

Uanset om du har et fysisk præget job eller et stillestående arbejde på kontor, er det alligevel vigtigt at lave rygøvelser i løbet af dagen, fortæller Thomas Johan Larsen.

– Når du bukker dig meget forover, kommer ryggens strukturer på overarbejde. Hvis du laver øvelser, kommer strukturerne i ryggen tilbage igen.
Merete Lund-Jensen, fysioterapeut hos Hundested Fysioterapi.

Det er vigtigt at lave øvelser på dit job
Hvis du er en af dem, der har et arbejde, hvor du er fysisk aktiv, så frygt ej. Der er flere måde du kan hjælpe dig og din ryg på i løbet af dagen. Det vigtigste er, at du sørger for at bevæge din ryg på forskellig vis under din arbejdsdag, uanset hvilket job du har, så ryggen ikke sætter sig fast.

Du kan for eksempel holde små pauser, hvor du får strækket din ryg ud, forklarer fysioterapeut Merete Lund-Jensen, selvstændig fysioterapeut hos Hundested Fysioterapi siden 1991.

– Hvis du har bukket dig meget ind over nogen i løbet af dagen, kan du sætte hænderne om bag i lænden og bukke dig så meget bagover, du kan. For når du for eksempel bukker dig meget forover, kommer ryggens strukturer på overarbejde. Så hvis du laver sådan en øvelse, kommer strukturerne i ryggen tilbage igen, siger hun.

– Den mest belastende stilling for ryggen er den sidende stilling. Derfor skal man prøve på at holde nogle aktive pauser fra sin siddende dag på kontoret.
Merete Lund-Jensen, fysioterapeut hos Hundested Fysioterapi.

Læs også: Hjælpemidler reducerer rygskader med 40 procent

Husk at bevæg dig på kontoret
Mange mennesker arbejder i dag bag en computerskærm på kontorer. Det kan også give problemer for ryg og nakke. Hvis du arbejder på et kontor, er det derfor lige så vigtigt at lave øvelser for din ryg, som det er, hvis du har et fysisk arbejde. At sidde ned er nemlig mindst lige så slemt for ryggen, fortæller Merete Lund-Jensen.

– Den mest belastende stilling for ryggen er den siddende stilling. Derfor skal man prøve på at holde nogle aktive pauser fra sin siddende dag på kontoret. Man kan for eksempel gå op på første sal og hente printerpapirer. Man skal bare bevæge sig, for bevægelse skaber cirkulationer for ryg og led, forklarer hun.

På den interaktive figur nedenunder kan du klikke dig frem og se, hvad du skal gøre, hvis du får ondt i nakke, lænd, ryg eller skuldre i løbet af din arbejdsdag.