Hvad kom først: julen eller Jesus?

Julen er en gammel hedensk fest, som de kristne har gjort kristen Foto: Christian Krogh
Julen er en gammel hedensk fest, som de kristne har gjort kristen.
Foto: Christian Krogh.

Vi forbinder ofte julen med det lille Jesus-barn, der blev født i Bethlehem. Men det at fejre jul eksisterede allerede, før kristendommen blev udbredt i Danmark.

Lektor i tværkulturelle og regionale studier ved Københavns Universitet, Morten Warmind, fortæller, at udtrykket jul er hedensk. Han forklarer, at julen i hedensk tid markerede en betydningsfuld periode på året, som blev holdt i forbindelse med den store nordiske vintersolhvervsfest.

– Julen er lige før den værste vinter, og det er formentlig bekymringen for mangel på mad og drikkelse, der medfører ritualer der skal fremvise overflod. Sandsynligvis har solens betydning været været påskønnet og markeret ved disse ritualer, siger Morten Warmind.

Morten Warmind forklarer, at denne overflod blev ritualiseret med griseslagtning og overdådige ædegilder. Dertil kom ølbrygning, som var et særlig betydningsfuld.

– Det ældste udtryk for at fejre jul, som vi kender, er “at drikke jul”. Her er øllet meget vigtig, da der blev drukket øl i store mængder, og det var en forudsætning for at drikke og skåle julen ind, siger Morten Warmind.

Morten Warmind uddyber, at den store nordiske julefest var en fest, hvor hele samfundet fejrede julen sammen. Det var her essentielt, at man udførte ritualerne i fællesskab.

Læs også: Julen kan være en udfordring for børn med autisme

Klik dig gennem tidslinjen nedenunder og se, hvordan julen og traditionerne have udviklet sig fra den nordiske julefest til i dag. Artiklen vil fortsætte efter tidslinjen.

 

Julefrokosten er mere hedensk end juleaften

Morten Warmind forklarer, at julefrokosten i dag har flere lighedstræk med den hedenske julefejring end juleaften. Ifølge Morten Warmind er det at spise massive mængder svinekød og brygge stærk øl en særlig karakteristika ved den hedenske julefest, som minder om de julefrokoster, vi holder i dag. Han forklarer, at festen og fællesskabet er afgørende for julefrokosten.

–Det vigtigste er nok, at familierne nu lukker sig om sig selv i julen. I hedensk tid har det drejet sig om, at hele samfund fejrede jul sammen. Derfor mener jeg også, at julefrokosten minder mere om den hedenske jul end juleaften, siger Morten Warmind.

Morten Warmind tilføjer, at det, at man prøver at forhindre folk i at sidde alene juleaften også er en rest fra det store fællesskab tilbage i vikingetiden, hvor julefesten ikke måtte lade nogen være alene.

Læs også: Julemarkeder i København: Nisser imponerer os ikke længere

En ny fortælling til en gammel fest

Morten Warmind forklarer, at de kristne har overtaget den oprindelige hedenske juletradition.

– De gjorde julen kristen. Festen bestod i fejringen af en ny tids begyndelse og en fejring af det lille nyfødte barn, der skulle være universets konge. Kristendommen er på en måde en ny forklaring og en ny fortælling til en gammel fest, siger Morten Warmind.

Ifølge Morten Warmind fordømte de kristne den hedenske løsslupne stemning og overflod, der var særligt karakteristik for den hedenske julefest, og han forklarer, at den oprindelige kristne julefejring er en vågemesse, hvor juleaftens midnat er højdepunktet.

Pastor emeritus Peter Poulsen har været præst på Lolland og fortæller, at juleaften er det mest centrale ritual i den kristne jul. Han fortæller desuden, at de traditioner vi henter fra den hedenske tid i form af gavegivning og andre ritualer kan være med til at fortrænge det kristne budskab i julen.

– Det overskrider og fortrænger budskabet, som først bliver ritualiseret, når du kommer til juleaften. Den kristne jul er noget med fødsel og liv, og det nostalgiske element har en særlig rolle. Man kommer til at glemme det lille jesus barn med festen, siger Peter Poulsen.

Peter Poulsen forklarer, at de hedenske traditioner og skikke, som kristendommen har videreført til i dag, kan være med til at fortrænge det kristne ved julen.

Morten Warmind påpeger alligvel, at de hedenske traditioner har afgørende betydning for vores forståelse af religion. Det at give en gave er nemlig vores forståelse af den kristne jul, og derfor er julen kristen.

One Response to "Hvad kom først: julen eller Jesus?"