Hvem er Danmarks mest udholdende piberyger?

Her fyres der op i piberne ved DM i 2018. Alle tænder piben samtidig, og den der ryger i længst tid, har vundet.
Foto: Ib Fagerlund

Et gammelt ordsprog siger, at man ikke må pege, medmindre man peger med en pibe. På søndag d. 24. marts 2019 skal der peges på en vinder af DM i langtidspiberygning 2019.

Reglerne er lige til. Den der kan holde liv i piben i længst tid vinder konkurrencen og bliver kåret som danmarksmester 2019.

Regler for langtidspiberygning:

  • Alle deltager får udleveret en pibe, som er ens for alle. Man får en stopper, to tændstikker og tre gram tobak.
  • Først får man 5 min. til at stoppe piben, derefter 1 min. til at tænde op.
  • Efter piberne er tændt, tæller tiden. Så drejer det sig om at holde piben i gang og være den, der bliver sidst.
  • Der uddeles præmier til mand og kvinde med længst tid, og der uddeles præmier til det hold, der har den længste tid sammenlagt.
  • Et hold består af maks. fem personer og min. tre personer. Kun de tre bedste tider tæller med i konkurrencen.

Hver deltager får af arrangørerne Nordisk Tobakskollegium udleveret en pibe, en stopper, to tændstikker og tre gram tobak.

– Mange tror, at tre gram tobak lige er, hvad der kan ligge på ydersiden af en negl, men det er altså et pænt stort stop, siger Thomas Larsen, der er medlem af Nordisk Tobakskollegium.

En koncentrationskrævende sport

Thomas Larsen fortæller, at turneringen i grove træk plejer at blive vundet på omkring 2,5 timer. Det kræver udholdenhed og en særlig teknik, hvilket får Thomas Larsen til at sige, at det faktisk næsten ikke har noget med almindelig piberygning at gøre.

– Man bruger rigtig meget tid på at overvåge gløden, og på samme tid sørge for at køre på et minimum af glød. Hele tiden sørger man med stopperen for, at der er forbindelse mellem gløden og det brændbare, siger han.

Verdensrekorden i langtidspiberygning er i dag 3 timer og 33 minutter, og det er ifølge Thomas Larsen ret voldsomt. I Danmark har vi kun haft to personer, som har været over 3 timer.

Rudi Kirbo fra Lolland Falsters Pibeklub er enig i, at langtidspiberygning i høj grad handler om teknik.

– Du kan i hvert fald ikke bare komme ind fra gaden og så blive danmarksmester. Det er noget, man bygger op over lang tid, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet

Her ses danmarksmesteren i 2018, Jan Lærkeborg, der hiver den sidste røg ud af de tre gram tobak. Jan Lærkeborg er medlem af Lolland Falsters Pibeklub og har vundet konkurrencen flere gang. I 2018 vandt han med en tid på 2 timer, 33 min. og 15 sekunder. 
Foto: Ib Fagerlund

Lolland Falsters Pibeklub træner piberygning én gang om måneden.

Klubben har flere gange haft succes ved DM i langtidspiberygning, og de har lige nu titlen som Danmarks bedste hold fra 2018. Rudi Kirbo er dog ikke helt så optimistisk for klubbens chancer i år.

– I år må vi nok sige, at det er nok, at vi er med. Vi er kun to, der kan kæmpe med om en topplacering, siger Rudi Kirbo og fortæller, at klubben desværre har mistet nogle medlemmer.

Pibesport er mere end piber

Selvom stemningen under selve konkurrencen i langtidspiberygning ifølge Thomas Larsen er ‘rimelig stille og rolig’, så har den eksklusive sport alligevel mere at tilbyde end blot piber.

– Altså vi snakker jo ikke ret meget om piber, når vi mødes, siger Rudi Kirbo, der fremhæver samværet med andre i klubben.

Pibeklubber kan tilbyde noget af det samme, som andre klubber og foreninger bryster sig af.

– Det er sammenholdet og det sociale. Og så den stemning, der er under piberygningen, siger Rudi Kirbo, om hvorfor han og andre samles i Lolland Falsters Pibeklub.

Danmarksmesterskabet i langtidspiberygning finder sted den 24. marts hos Serapions-Ordenen, Haveselskabetsvej 3A, Frederiksberg.

Sådan gjorde vi: Alle citater er indhentet over telefon.