I Danmark er soldaten ikke en helt

Der er ikke samme prestige i at være officer i Danmark, som der er i USA. Foto: Forsvarsgalleriet
Der er ikke samme prestige i at være officer i Danmark, som der er i USA.
Foto: Forsvarsgalleriet

At arbejde som officer er i Danmark ikke omgærdet af samme prestige og respekt, som det er tilfældet i USA. Danskerne ser på sine soldater med helt andre øjne, end amerikanerne ser på deres.

En ny undersøgelse fra Harris Interactive viser, at kun læger respekteres højere end officerer i USA. Til sammenligning er officersgerningen nummer 23 på en liste over de mest prestigefyldte erhverv i Danmark lavet af Ugebrevet A4 i 2012.

Det er der en god forklaring på, mener Mette Nøhr Claushøj, journalist og USA-ekspert. Hun har boet i USA og har oplevet militærets rolle og status i det amerikanske samfund på nært hold.

– Militæret er en meget større del af samfundet i USA, og landets historie som krigsførende nation gør, at der er langt større prestige i at være officer, siger hun.

Mette Nøhr Claushøj mener, at det er USA’s selvforståelse som ’the land of the free’, der gør, at officeren, som forsvarer nationen mod dens fjender, er så højt respekteret.

Hun erindrer en reklame for den amerikanske nationalgarde. Teksten lød: ’Part time soldier – Full time hero’.

– Hvis man drager i krig som amerikansk soldat, så er man en helt. Hvis man bliver sendt ud som dansk soldat, så vil man af mange blive betragtet lidt som en fra Læger Uden Grænser, der tager ud i verden for at gøre noget godt – men man vil ikke blive opfattet som en, der forsvarer Danmark og danske værdier. I USA handler det hele om, at man forsvarer ’the American way of life’ og alt det, som USA står for.

Patriotismen gennemsyrer USA på en helt anden måde, også i situationer hvor man som udefrakommende kan synes, at det virker lidt mærkeligt, fortæller Mette Nøhr Claushøj.

– Når man er til baseballkamp på Yankee Stadium, og der er to minutters pause for ’boys and girls overseas defending the American way of life’, så kan det godt virke lidt malplaceret for en dansker. Men det er bundet op på hele den her patriotisme.

– For amerikanerne er det helt naturligt, at militæret har en meget vigtig rolle. Danmark er derimod en lille stat, og vi har en helt anden opfattelse af, hvilken rolle militæret skal udfylde.

Anders Christian Bech, chef for rekrutteringssektionen ved Forsvarets Rekruttering

Et lille land

Anders Christian Bech, chef for rekrutteringssektionen ved Forsvarets Rekruttering, peger ligesom Mette Nøhr Claushøj også på den nationale selvforståelse og kultur som de vigtigste årsager til, at officeren har en helt anden status i det amerikanske samfund end i det danske.

– USA er bygget op som en modpol til fjender, og sådan har det været siden nationens fødsel – amerikanerne har brug for at være i opposition til nogen, hvor de selv er de gode. Så militæret har altid haft en afgørende rolle i forhold til nationens udvikling – og til at opretholde USA’s position som supermagt, siger han.

Han mener, at den danske selvforståelse er afgørende for, hvordan man ser på militæret.

– For amerikanerne er det helt naturligt, at militæret har en meget vigtig rolle. Danmark er derimod en lille stat, og vi har en helt anden opfattelse af, hvilken rolle militæret skal udfylde. Der er endda en debat i Danmark om, hvorvidt det overhovedet kan betale sig at have et forsvar, og sådan en debat vil du ikke finde ret mange andre steder i verden – og slet ikke i USA.

Læs også: Omsorg sendes til udsendte soldater

Selvom der er en række erhverv, der er mere prestigefyldte end jobbet som officer, er en plads som nummer 23 alligevel nok at placere officererne over gennemsnittet. I Forsvaret er man af den mening, at officersgerningen generelt er et prestigefyldt erhverv.

– Vores opfattelse er, at både uddannelsen og jobbet som officer er anerkendt og respekteret i den danske befolkning. Så om det er nummer 23, betyder ikke noget for os, så længe vi får positive tilbagemeldinger, når vi er ude og måle på, hvad folk egentlig synes, siger Anders Christian Bech.

Han erkender dog, at Forsvaret har visse udfordringer i forhold til at ændre danskernes opfattelse af det danske militær.

– Vi mener, at manges opfattelse af os ofte er baseret på fordomme, og derfor forsøger vi at kommunikere vores virkelighed ud. Vi arbejder meget med at åbne Forsvaret op og få folk ind at se, hvad vi rent faktisk laver, fortæller han.

Ny udvikling efter Irak og Afghanistan

Ugebrevet A4 spurgte også i 2006 danskerne om, hvilke erhverv, de anså for at være mest prestigefyldte. Dengang var officersgerningen placeret som nummer 28, og dermed er de danske officerer klatret fem pladser op af listen i den nyeste undersøgelse.

Anders Christian Bech mener, at det seneste årtis aktive udenrigspolitik har betydet, at Forsvaret er blevet mere synligt.

– Forsvarets opgaver er blevet mere tydelige for den almindelige dansker, og det har selvfølgelig også en positiv indflydelse på opfattelsen af officersgerningen, siger han.

Læs også: »Vi vil bare gerne have fred«

For Mette Nøhr Claushøj er det et af de spæde tegn på en udvikling, der begyndte med den danske deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak.

– Efter Danmark er begyndt at involvere sig aktivt og sende soldater i krig, og efter de dødsfald der har været, så mener jeg, at man er begyndt at betragte militæret og de udsendte med en større andægtighed. Der bliver talt på en helt anden måde om militæret, end jeg har set i hele min opvækst.

Det er den samme effekt, som hun længe har kunne se i USA. Mette Nøhr Claushøj kalder det et psykologisk behov for at ophæve soldaten til noget særligt.

– Hvis mange unge mennesker har givet deres liv for fædrelandet, så ønsker deres familier helt naturligt også, at de bliver betragtet som helte. Der er en trøst i, at hvis man mister nogen, så mister man dem til et større formål, forklarer hun.

Det danske forsvar tæller knap 15.000 militære ansatte. Den amerikanske hær, der er verdens næststørste, beskæftiger ca. 1.4 millioner i aktiv tjeneste.