Instagram hjælper spiseforstyrrede unge

Mange spiseforstyrrende søger motivation og inspiration på Instagram, og bruger fællesskabet der, som en del af deres behandlingsforløb.
Mange spiseforstyrrende søger motivation og inspiration på Instagram og bruger fællesskabet på mediet som en del af deres behandlingsforløb. F0t0: Flickr

Flødeboller, bland-selv-slik og en tallerken fyldt med grøntsager og kød.

Det er blot nogle af de ting, som man kan finde billeder af på Instagram under hashtagget #edrecovery (ed for eating disorder), der er brugt ca. 1,7 millioner gange. #Edrecovery er et af de hashtags, som spiseforstyrrede bruger, når de med andre ligesindede deler billeder på Instagram af deres kamp ud af sygdommens jerngreb.

Fakta om spiseforstyrrelser:

  • I Danmark lever ca 75.000 mennesker med en spiseforstyrrelse.
  • Ca. 40.000 mennesker lider af overspisning, 30.000 mennesker lider af bulimi, og 5.000 mennesker lider af anoreksi. (Kilde ViOSS)
  • Mange unge, der lider af en spiseforstyrrelse, bruger hashtags som #anoreksi, #anorexiarecovery, #edfigther og #edfamily til at finde andre ligesindende, der kæmper for at komme ud af en spiseforstyrrelse (Kilde: Instagram)

Billedmediet Instagram er tidligere blevet kritiseret for at fastholde unge i spiseforstyrrelser, fordi mange deler billeder af deres tynde kroppe og giver gode råd om vægttab, men ved få søgninger på mediet viser det sig, at det hyppigere bruges af spiseforstyrrende, der kæmper for at komme ud af sygdommens kløer, og som deler tanker og rosende ord med hinanden.

Det er pisse hårdt at se mig selv i spejlet, fordi jeg ser SUND ud, og det er svært at acceptere, skriver 21-årige Britt Sørensen, @brittkruses, der efter at have været syg i 6 år kæmper for at komme helt ud af en spiseforstyrrelse, under et af sine billeder på sin Instagram. Efter få minutter er opslaget fyldt med rosende- og opbakkende ord fra andre brugere, der forstår den kamp, som Britt kæmper.

Læs også: »Jeg var ikke god nok til at være spiseforstyrret«

Mille Eigard Andersen, der tidligere har haft en spiseforstyrrelse, og som har skrevet flere bøger om lidelsen, oplever et voksende fællesskab på Instagram mellem spiseforstyrrede personer, der hjælper hinanden med at blive raske:

– Jeg kan tydeligt se, at der er kommet et stort fælleskab mellem de spiseforstyrrede på Instagram, og jeg kan se, at de hjælper hinanden, fordi de har en fælles forståelse for det, de hver især går i gemmen, siger Mille Eigard Andersen.

Hun nævner også, at hun har talt med flere unge, der mener, at det fællesskab, der er på Instagram, hjælper dem mere, end det behandlingsforløb de ellers får tilbudt.

Instagram er en stor hjælp

Britt Sørensen, der flere gange om ugen deler billeder på Instagram krydret med tanker om hendes kamp for at blive rask, mærker dagligt det Instagram-fællesskab, der findes mellem spiseforstyrrede. Et fællesskab, hvor man støtter hinanden i kampen for at blive fri fra lidelsen:

-Det giver mig enormt meget, når mine følgere kommenterer, at det er flot, at jeg for eksempel ikke har talt kalorier i 17 dage. Jeg føler også, at det hjælper nogle af dem, der ikke er kommet så langt som mig, at de kan se, at jeg har det godt, og jeg godt kan spise usundt engang i mellem, siger Britt Sørensen.

Britt Sørensen understreger også, at det har været en stor hjælp i hendes forløb, at andre spiseforstyrrende deler på Instagram, hvor langt de er kommet i deres forløb.

For 23-årige Nanna Dalgaard Poulsen, @ndalgaard, der blev indlagt med en svær spiseforstyrrelse for 11-uger siden, er Instagram et frirum, hvor hun gennem billeder og billedtekster kan udtrykke sine tanker og følelser til mennesker, der forstår hende, men som ikke forventer, at hun svarer på komplicerede spørgsmål om sygdommen:

– At skrive er for mig ren terapi, og på Instagram kan jeg udtrykke mine følelser til dem, der følger mig uden at modtage alle de komplicerede og smertefulde spørgsmål, som familie og venner ofte stiller, siger Nanna Dalgaard Poulsen.

Nanna Dalgaard Poulsen bruger både Instagram til at motivere sig selv og til at inspirere andre:

– Jeg bruger Instagram, fordi det hjælper mig i mit behandlingsforløb, og fordi jeg gerne vil inspirere andre og vise dem, at der er lys på den anden side, siger Nanna Dalgaard Poulsen, der jævntligt kommer med gode råd til spiseforstyrrede og pårørende, der skriver til hende for at få hjælp.

De spiseforstyrrede finder ofte hinanden gemmen forskellige hashtags, der indikerer at man kæmper med en spiseforstyrrelse.

Klik på nedenstående galleri og se billeder af 23-årige Nanna Dalgaard Poulsen, der for kun 11-uger siden var indlagt med en spiseforstyrrelse. Se også, hvad hun bl.a. har delt på sin Instagram-profil. Artiklen fortsætter under galleriet. 

Et fællesskab af ligesindede

Birgitte Hansson, der er lektor ved sygeplejerskeuddannelsen på Metropol, har lavet en ph.d.-afhandling om, at mange tidligere psykiske patienter hjælper andre ved at dele ud af ud af egne erfaringer, og hun mener, at der er sammenhæng mellem hendes afhandling og det postive Instagram-fællesskab, der er blandt spiseforstyrrede unge:

– På Instagram møder de spiseforstyrrede nogle mennesker, som er nået længere end dem selv, og som flittigt deler ud af oplevelser og tanker, og det giver et enormt stærkt fællesskab, hvor man inspirerer hinanden og giver hinanden håb om, at man kan få det godt igen. Et håb, som kan være svært at finde andre steder, siger Birgitte Hansson.

Mille Eigard Andersen tror, at den støtte de spiseforstyrrende kan få fra hinanden på billedmediet er grunden til, at fællesskabet er blevet så stærkt:

– Når de unge deler tanker på Instagram, så kan de, når andre kommenterer på deres opslag, føle en opbakning og en forståelse, som de ikke oplever andre steder, siger Mille Eigard Andersen.

Birgitte Hansson er enig med Mille Eigard Andersen om, at fællesskabet på Instagram er noget særligt, og hun peger på, at det nok er opstået, fordi brugerne oplever ligeværdighed og respekt for hinanden:

– På Instagram føler de spiseforstyrrede personer, at de kan dele ud af deres erfaringer med andre i et fællesskab, hvor alle har prøvet noget lignende, og det har en helt særlig betydning for de unge.  De får oplevelsen af, at de ikke er alene, og at andre kæmper samme kamp, som dem. Sådan noget gør et fællesskab stærkt, siger Birgitte Hansson.

Læs også: Mænd med spiseforstyrrelser lever i skam

Bagsiden af medaljen

Selvom Mille Eigard Andersen synes, at det er godt, at de spiseforstyrrede på Instagram får gavn af hinanden, så er hun bekymret for, at fællesskabet ikke hjælper på lang sigt:

– Jeg frygter, at fælleskabet på lang sigt fastholder mange i deres spiseforstyrrelse, fordi der er et kæmpe fokus på mad blandt brugerne på Instagram, og når det hele tiden handler om, hvad man har spist, og hvor meget man har spist, så kommer man måske aldrig til det punkt, hvor man bare spiser uden, at man skal skrive om det, siger hun.

Både Britt Sørensen og Nanna Dalgaard Poulsen er enige i, at mad og udseende fylder for meget på Instagram, men de er dog sikre på, at mediet har hjulpet dem og mange andre i deres sygdomsforløb, fordi de har kunne søge inspiration og motivation hos andre ligesindede.

Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskabe (LMS) har ikke ønsket ikke at kommentere på Instagram-fællesskabet.