Stofskiftepatienter bruger formuer på private læger

Scanning af skjoldbruskkirtlen, som er ansvarlig for stofskiftet
Foto: Little Rock Air Force Base

Malene Sørensen er 40 år gammel og lider af lavt stofskifte. En kronisk sygdom, der blandt andet medfører ekstrem træthed, hårtab, mave-tarmproblemer og vægtøgning.

Hendes symptomer gik ikke væk ved hjælp af konventionel medicin, så i januar 2017 søgte hun hjælp hos en privat læge, hvor hun kunne få udskrevet stoffet Thyroid, som er stofskiftehormoner udvundet af svineskjoldbruskkirtel.

– Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort, siger Malene Sørensen.

Der er i Danmark mange, som på trods af medicinering, stadig har symptomer på lavt stofskifte.

Mange af dem samler sig i Facebook-grupper som fx gruppen Stofskiftesupport, hvor de støtter hinanden efter nedslående lægebesøg, hjælper med at tyde blodprøvesvar og jubler, når nogen har fået tid hos en privatlæge.

Læs også: Alternativet: Patienter skal selv betale dyr cannabismedicin

To typer medicin

Ifølge Sundhedsstyrelsen er den primære behandling for lavt stofskifte Levothyroxin, en syntetisk form for stofskiftehormonet T4. Dem, som har nedsat livskvalitet på medicinen, kan få tilladelse til at supplere med stofskiftehormonet T3. Det hjælper imidlertid ikke alle.

For patienter, der ikke har gavn af de to officielle præparater, kan hverdagen være hård. Derfor ønsker mange af dem at prøve midlet Thyroid.

Patientens praktiserende læge eller speciallæge kan søge om udskrivningstilladelse af Thyroid, som i Danmark fremstilles af Glostrup Apotek.

Det nægter mange læger imidlertid, da midlet ikke er en del af Sundhedsstyrelsens behandlingsplan for stofskiftepatienter.

En dyr fornøjelse

Malene Sørensen har brugt næsten 20.000 kroner på lægebesøg, blodprøver, medicin og nødvendige kosttilskud siden januar 2017. Til gengæld har hun på grund af medicinen også tabt sig 18 kg siden august og har nu gode blodprøvetal.

Men det har ikke været uden konsekvenser at leve som stofskiftepatient uden virksom behandling. Malene Sørensen har været indlagt flere gange på grund af sygdommen, og hun døjer nu med flere følgesygdomme. Derfor er hun i dag sygemeldt og er godkendt til fleksjob seks timer om ugen.

Læs også: Nyt projekt danner grundlag for fremtidens medicin

Ingen hjælp at hente

Malene Sørensen er langt fra alene. Mette Nielsen, 47, var gennem to sygehuse, som ikke kunne hjælpe med de hårde symptomer. Til sidst gav hun op, og kontaktede en privatlæge. Hun vurderer, at hun bruger 1.200-1.500 kroner på medicin og kosttilskud om måneden. Ud over det betaler hun også for konsultationer hos en privat læge. Det koster 1.000 kroner for en halv time. Men hun har fået det bedre.

Mette Nielsen følte, som mange andre på Stofskiftesupport, at hun ikke blev lyttet til af lægerne på sygehuset. De afviste blankt, at symptomer som træthed, svimmelhed og vægtøgning var på grund af stofskiftet.

Et fællesskab med viden i ryggen

Regina Müller, som er administrator i Facebook-gruppen Stofskiftesupport, er kun alt for bekendt med problemet.

– Alt for mange læger mener, at lavt stofskifte kan behandles ved at tage en lille pille med T4 dagligt. Det er bare ikke tilfældet for mange af patienterne.

Regina Müller ved, hvad hun taler om. Facebook-gruppen er oprettet af en patientforening af samme navn, som holder sig opdateret om den nyeste forskning, og som formidler viden om alle stofskiftesygdomme, følgesygdomme og behandlingsmuligheder.

Håb i sigte? 

Propatienter.dk skrev i december 2017 at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), vil sætte fokus på behandlingen af stofskiftepatienter. Det sker efter opråb fra patienter, hvis læger ikke har ville udskrive Thyroid.

Sundhedsministeren vil i den forbindelse sørge for, at relevant viden fra indland og udland bliver samlet, samt at patientforeningerne bliver hørt. På det grundlag skal det afgøres, om proceduren skal ændres.

Speciallæge: Vi gør det rigtige for vores patienter

Formand for Dansk Endokrinologisk (specialister i hormonelle sygdomme, red.) Selskab, overlæge Troels Krarup Hansen, forstår godt, hvorfor patienter søger over i det private sektor i håb om bedring. Men han mener samtidig, at det offentlige sundhedsystem gør det bedste for patienterne.

– Problemet er, at selvom vi gør det bedste vi kan for vores patienter, inden for vores guidelines, så vil der altid være nogen, der ikke føler, at de har det optimalt. Og så vil man jo altid søge efter nye løsninger. Det skal der være plads til, men vi er nødt til at holde plads i vores videnskabelige belæg, siger Troels Krarup Hansen og uddyber.

– Det der er problemet med Thyroid er, at der er for meget T3 i forhold til T4, så man risikerer at få for meget i kroppen. Det kan på langt sigt give problemer med knogleskørhed, og på kort sigt give hjerterytmeforstyrrelser. Derfor anbefaler vores guidelines ikke Thyroid, og de fleste læger og specialister i Danmark følger vores guidelines.

Sådan gjorde vi: Skribenten er, på grund af familiemedlemmer med sygdommen lavt stofskifte, medlem af gruppen Stofskiftesupport på Facebook, og kender derfor til patienternes desperation, når de ikke kan få den rette medicin. Vi har spurgt efter erfaringskilder på gruppen, og har kommunikeret med både Mette Nielsen og Marlene Sørensen  på mail, og talt i telefon med Troels Krarup Hansen.

28 Responses to "Stofskiftepatienter bruger formuer på private læger"

 1. Line   15. marts 2018 at 16:53

  Kære Troels Krarup Hansen, NEJ der er IKKE for meget t3 I thyroid for ALLE !!! Du glemmer simpelthen nuancerne!! Efter jeg er gået over på thyroid, mangler jeg 8 mcg. T3 og skal have det tilført via liothyronin som er t3 medicin. STOP NU MED AT GENERALISERE!!! BEHANDLE NU HVER ENKELT PATIENT INDIVIDUELT!!! HVOR SVÆRT KAN DET VÆRE???

 2. R H   15. marts 2018 at 17:02

  Evidens for knogleskørhed og hjerteproblemer på Thyroid efterlyses….

 3. Birthe Jacobsen   15. marts 2018 at 17:08

  Sjovt nok har jeg lidt af uroligt hjerte hele mit voksenliv, lige indtil jeg kom i thyroid behandling. Nu er der ro på. Såååå, det argument køber jeg altså ikke.
  Og dusinvis af andre skavanker jeg har gået til læge med gennem de sidste 25 år, uden at lægen kunne gøre noget, ja alle disse skavanker er også forsvundet en efter en i de 3 år jeg har fået thyroid. Så kære læger, patienter er forskellige, ikke alle kan helbredes af de 2 midler I kun vil udskrive. Indenfor andre sygdomme, der kan man prøve mange forskellige mærker, hvis man ikke tåler/reagere efter hensigten på behandlingen. Hvorfor skal det være så meget anderledes lige på stofskifteområdet?
  Her virker det som om lægen er mere interesserer i at bibeholde en ,for nogen patienter, uvirksom medicin, end at gøre patienten rask.

 4. Susan Christensen   15. marts 2018 at 17:11

  Hvis thyroid indeholder ” for meget” t3. Hvorfor så ikke supplere med t4 medicin?
  Og hvorfor kan t4 så stå alene – som behandling?
  Når man ved at en gruppe patienter ikke koncentrerer t4 til t3.

 5. Anna   15. marts 2018 at 17:17

  Kære overlæge Troels Krarup Hansen… Har du under dit lange studie læst matematik..? At forholdet mellem T3 og T4 i Thyroid ikke er det samme som hos mennesket, og at patienter på Thyroid derfor risikerer overdosering af T3 er simpelthen det mest uintelligente argument nogensinde. Nu skal jeg lige give dig et tips. Der er forholdsmæssigt mere T3 i Thyroid end hos mennesket, det er sandt. Hvis man så gør det, at man regelmæssigt kontrollerer T3 i kroppen via blodprøver, og doserer Thyroid ud fra de T3-blodprøver – vupti, ingen risiko for overdosering af T3! Smart, ikke? Og det er sjovt nok det vi gør, os der har fået livet tilbage på Thyroid. Vi er IKKE overdoserede på T3, men muligvis underdoserede på T4. Nu har I gjort det sværere for os, ved at stoppe brugen af lige præcis den blodprøve – Frit T3 – i dele af landet. Det er vi ikke glade for, for vi er heller ikke interesserede i at være overdoserede, hvilket vi nu kan risikere når vi ikke kan få taget blodprøven mere.

 6. L. L   15. marts 2018 at 17:21

  Jeg fik mit liv igen på Thyreoid.
  Desværre er der ingen af vores læger der lytter til os og ingen af dem er villige til at udskrive Thyreoid…det betyder at vi må ty til privatlæger og udenlandske lovlige indkøb…i ekstrem dyr stil. 1000 stk piller koster pt. 10.800.- kr…og for mit vedkommende holder de i…10-11 mdr.

 7. Birgit Kraft   15. marts 2018 at 17:22

  Troels Krarup Hansen, det er som oftest ikke et spørgsmål om at få det OPTIMALT, som du udtaler. Det er næsten altid et spørgsmål om at få det blot TÅLELIGT eller GODT når stofskiftepatienter beder om at få T3 eller thyroid. Skræmmende at endokrinologerne ikke forstår eller blot lytter til stofskiftepatienterne.

 8. Birgit Kraft   15. marts 2018 at 17:27

  Det var forøvrigt først efter, jeg har fået T3 at jeg slap af med hjerteproblemer og problemer med at tænke og alle de andre invaliderende symptomer

 9. Bettina   15. marts 2018 at 17:54

  Inden jeg fik Thyroid led jeg af depression,træthed,konstante inflammationer mm.efter Thyroid er inflammationer væk,jeg har været fri for indsprøjtninger med binyrebarkhormon,min energi er steget,humøret er meget bedre,har fået mere varme i hænder,fødder.kan passe mit fuldtidsjob plus vikarjob ved siden af og ja jeg er sgu den med det laveste sygefravær på min arbejdsplads tror jeg 🤔har ikke engang haft influenza .

 10. HS   15. marts 2018 at 18:43

  Jeg vil også gerne se evidens for diverse bivirkninger på Thyroid. Kigger man i birvirknings databasen så er der ikke indberettet nogle alvorlige bivirkninger på medicinen Thyroid og få mindre bivirkninger. Kigger man derimod på syntetisk T4 medicin så som Eltroxin og Euthyrox så er der masser af indberetninger.

 11. Betina Graversen   15. marts 2018 at 19:10

  Men hvorfor ser ingen på følgerne af mangelfuld/utilstrækkelig behandling af stofskifte patienter? Man får sikkert også dårlig hjerte af at været i mangelfuld behandling på ren T4 medicin?! For ikke at tale om bivirkningerne… Og helt sikkert er det, at man får utrolig dårlig livskvalitet og dermed dårlig “yde evne” , hvis T4 medicinen ikke virker, virker dårligt eller er efterfulgt af bivirkninger Jeg taler af bitter erfaring!!!

 12. EH   15. marts 2018 at 19:17

  De guidelines for behandling fortjener at blive revideret.

 13. Rikke   15. marts 2018 at 19:27

  Jeg tænker, at Thyroid for stofskifte patienter, er som Leponex og Efexor i psykiatrien. Trods nyere præparater til denne psykiatriske patientgruppe, er der en mindre gruppe af patienter, der, trods forsøg med indtag af de nye “mere moderne” medicintyper, må vende tilbage til indtag af de “mere gammeldags” præparater. Jeg mener, at det vil være gavnligt for speciallægerne, at være opmærksom på, at denne kendsgerning ligeledes, kan være gældende for stofskifte patienter. De nyere T4 præparater er gunstige for den overvejende patientgruppe, hvor det noget ”mere gammeldags” præparat Thyroid, kan være en nødvendighed for en mindre gruppe af patienter. Jeg påskønner Troels Krarup Hansens opmærksomhed på knogleskørhed og hjerterytmeforstyrrelser. Denne bivirkning er dog en kendt bivirkning ved for høj og dermed forkert dosering af AL stofskiftemedicin – det være sig Levothyroxin, Liothyronin og slutteligt Thyroid. Jeg er meget overbevist om, at AL stofskiftemedicin derfor doseres nøje OG på baggrund af blodprøve svar.

 14. Cristina   15. marts 2018 at 19:39

  Kære Troels Krarup Hansen

  Jeg forstår IKKE at du godt kan forstår at patienter søger mod den private sektor fordi det betyder bare at I ikke er god nok til jeres job og hvis det varig vil jeg tager det til efterretning.
  Flere patienter oplever at blive afsluttet fra endokrinologi bare fordi I nægter at behandle dem med den medicin der har den potentiale til at give dem deres liv tilbage.
  Patienterne søger ikke mod det private, de skubes I den retning af endokrinologers arrogance, forældet viden og manglende evne til at lytte.
  Patienter bliver nød at bruge en formue på blodprøve som har indtil for nyligt være tilgængelige i det offentlige fordi I har forbudt laboratorierne at lave dem.
  Ingen vil frit vælge at bruge tusindvis af kroner på sit helbred, hvis de som du ser får en ordentlig behandling i det offentlige.

 15. Nina   15. marts 2018 at 19:42

  Ha ha ha… aldeles morsomt ham Krarup udtaler sig.. han skrev jo netop til mig, at han IKKE er endokrinolog..🤔🤔😳
  Endnu værre er det jo, at han lister bivirkningerne fra euthyrox og eltroxin, som værende bivirkninger man får ved brug at thyreoid.. 🤢🤢
  Nogen der vil lukke munden på ham..🙏🙏🙏

 16. Linda   15. marts 2018 at 20:05

  jeg håber Hr, Troels Krarup Hansen – vil tage et kig på denne facebook side
  https://www.facebook.com/SOSingenmandsland/videos/271478293256401/

  Og så måske den vurdere. Tak for en god artike, ellers!

 17. HS   15. marts 2018 at 21:06

  Jeg er faktisk meget uforstående overfor den komplekse modstand imod thyroid – og hvor farligt det er.
  Det får jeg i dag. Som den eneste slags medicin overhovedet.
  Psykiatrien ville hellere give mig denne blanding: Seroquel Prolong, Lyrica, Alopam, Imovane, Efexor (først paroxetin). På et tidspunkt blev alopam udskiftet med Seroquel (pn), og senere med Truxal (pn) samt Centyl® med Kaliumklorid.
  Hvad mon reelt er mest farligt af disse 2 medicineringer tænker jeg??

 18. Conni Nørskov   15. marts 2018 at 22:17

  ..og så skal vi heller ikke glemme de patienter, som lider af lavt stofskifte type 2. Bortset fra, at det i længden er alt for dyrt at gå til privatlæge, så har vi absolut INGEN stedet at gå hen med vores sygdom. Fordi vi på papiret intet fejler! Jeg glæder mig til den dag kommer, hvor lægerne i det danske sundhedsvæsen bliver i stand til at kigge ud over kanten af kuglerammen og erkender, at patienten er ekspert i eget liv. Men det kræver nok desværre en større omlægning af medicinstudiet!

 19. Ulla   16. marts 2018 at 00:06

  Tak for artiklen! Hvornår sker det mon, at læger og forskere får lyst og nysgerrighed nok til, at undersøge hvorfor så mange af os har det meget bedre på thyroid? Hvad er det udover alle T’erne der mon gør, at man føler sig næsten som sit gamle jeg på denne medicin. Er der noget, forskningen indtil videre har overset? Noget, vi ikke ved endnu? Jeg savner i den grad nysgerrighed fra læger og forskere som afveksling for, når vi står i hver vores hul og kaster mudder på hinanden – patienter og læger.

  Ps. Stofskiftepatienter betaler også Skat og har brug for grundig og fair behandling.

 20. Marianne   16. marts 2018 at 01:25

  Vi er tusindvis, der dagligt har stor gavn af at tilføre såvel Thyroid som Liothyronin. Vi optager ikke hospitalssengene på hverken hjerteafdelinger eller osteoporoseklinikker. Dansk Endokrinologisk Selskab kan så let som at knipse med fingrene finde os – og starte et forskningsprojekt med henblik på at afdække om der er hold i de påstande der igen og igen fremføres som argumenter for at de to præparater skulle være mere skadelige – end de T4-præparater de tilbyder. Vi er mange tusind, der ikke længere har usle liv som følge af at vi får tilført T3 hormon. Vi er ligeså mange, der frustreres mere og mere over de straffe-aktioner og afpresninger vi udsættes for…. Afvisning/afslutning hos endokrinologer, trusler mod læger der ordinerer Thyroid, afskaffelse af livsnødvendige målinger af Frit T3 i blodprøver – og mere kan sikkert føjes til. Hvorfor er der I mener, at vi skal nøjes med at ligge uvirksomme i vores senge – når mulighederne for at kunne fungere på linie med andre mennesker er tilstede, når blot vi får det nødvendige T4/T3 hormon tilført fra et præparat vi kan tolerere. Hvorfor skal vi med vold og magt acceptere mindre, end et godt liv. Jeg selv har måtte tåle alverdens lidelser i flere årtier – skulle jeg ikke være i stand til at vurdere, at Thyroid er og forbliver det, der får mit liv til at hænge sammen…. Det kan ikke finansiere Villa, Volvo og Vovse til lægestanden, men det 5-cifrede beløb, jeg må betale af egen lomme, det kan skaffe mig og min familie hvad vi fortjener i dette dyrebare liv. Skam jer, at I ikke vil hjælpe mig og mine ligesindede.

 21. Nette   16. marts 2018 at 14:55

  Et stort skridt på vejen ville være, at den praktiserende læges viden om symptomerne på lavt stofskifte blev opgraderet. Hvis lægen genkendte symptomerne, tog de nødvendige blodprøver (sker ofte ikke i dag), forstod at “læse” blodprøverne, ja, så ville en del af os nok slippe lidt nemmere igennem sygdommen. Er sikker på, at rigtigt mange går i årevis og får ordineret antidepressivt, smerstillende, kolesterolnedsænkende medicin og bliver sendt rundt til alle mulige speciallæger. Og ingen har talt om eller tænkt på, at alle de hæslige symptomer faktisk skyldes et lavt stofskifte.
  Når diagnosen – måske efter flere år – så endelig er stillet, skal man måske til at kæmpe for at få den rigtige behandling. Det er kvælende og lammende for ens livskvalitet, som kan være totalt forsvundet.
  Når man så opdager, at mange speciallæger (endokrinologer) egentligt ikke er så interesseret i, hvordan JEG har det – men er mere fokuseret på et tal på en skærm, ja, så mister man kampgejsten.

 22. Vinni Svejgaard   16. marts 2018 at 15:27

  Jeg har Hasimotos sygdom. Efter at jeg for år siden blev sat op til 200 mikrogram, har jeg haft symptomer fra hjertet. Oplevede symptomerne den første nat efter den nye dosis. Gik til lægen. Fik ikke noget ud af det. Har nævnt det ved hvert lægebesøg siden, plus udmattelsen, den stadig forværret og opadstigende summen. Sidst afskrev han det, som ekstra slag over fra hans stol. Puls tagning og lytning til hjertet kom ikke på tale.

  Oven i har jeg en stressrelateret hjerneskade, med fokus, hukommelses og planlægningsproblemer problemer. Fik diagnosen, fik ikke engang en brochure eller hjælp til at håndtere den.
  Jeg er på førtidspension, så der er ikke råd til private læger.

  Generelt kan jeg ikke mere overskue at være bulldozer for mig selv i sundhedsjunglen og symptombilledet kompliceres og forværres, som årene går.
  Tidspunktet for rettidig omhu, synes at fortabe sig i tidens tåger.

 23. hanne   16. marts 2018 at 20:35

  Hej alle jer der lider af denne invaliderende sygdom, lav på nettet en fælles underskrifts indsamling via jeres forening og få den afleveret med en god beskrivelse om jeres problem til vores sundhedsminister Ellen Trane Nørby
  det kan ikke gå for stærkt og hvis det ikke hjælper må I gå i sundhedsudvalget på
  Christiansborg, kan ikke være rimeligt at så mange skal lide, tænk hvad det koster i menneskelige omkostninger plus de store beløb i tabt arbejdsfortjeneste 😰😰😰

 24. AA   16. marts 2018 at 23:15

  Lægerne er ikke dygtige nok. De lærer ikke noget af betydning om stofskifte sygdomme. Dog tyder det på, at de får vejledning fra regionerne om at stofskiftepatienter skal ignoreres.

  Desuden står deres kvindesyn i vejen for reel behandling af stofskiftesygdomme.

  Det har ingen konsekvens for lægerne at undlade at udrede og behandle stofskiftesygdomme.
  Det er kønsdiskrimination og inhumant.
  Hvorfor har Vi ikke ret til behandling der virker?
  Hvorfor tages vores symptomer ikke seriøst?
  Hvorfor er vi nul og niks værd for samfundet?
  Er det kold kalkyle der betyder, at når 20-25% af den voksne stemmeberettigede del af befolkningen sidder som hjernedøde zombier , ja så er vi ingen trussel for den konservative lægeverden? Og for deltagelse i demokratiske processer i samfundet.

 25. Når nogle af os ikke kan omdanne hormonet T4 til T3,er der så for meget T3 hormon i Thyroid ? Vi mangler det jo…
  Præcis tilpasset, i den rigtige dosis med lægelig vejledning? (det er jo jer som skulle være der for at hjælpe os) –
  Vi gør intet ulovligt, men har tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen/Sundhedsstyrelsen til at indtage medicinen Thyroid, men som sagt, hvad med hjælpen fra vores læger/specialister til dosering og det rette indtag?
  Ubehandlet/udiagnosticeret – ikke velbehandlet lavt stofskifte giver hjerteproblemer, er der flere forskere som har udtalt, bl.a. en forsker tilknyttet hjerteforeningen.

  Knogleskørhed?
  “For patienter i kombinationsbehandling med Liothyronin (T3) fandtes ingen øget risiko for dødsfald, knoglebrud, atrieflimren, hjertekarsygdom” konkluderer forskere:

  http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0038/ea0038OC5.6.htm

  Hvorfor lyttes der ikke til patienten som har livsnedsættende symptomer der fører til skilsmisser, uarbejdsdygtighed – i mange tilfælde forsvinder disse symptomer ved medicinering med Thyroid – for mange mennesker – vel at mærke hvis patienten ikke er blevet nægtet diagnosticering med de rette blodprøver i for mange år…

  Kære Læger/Specialister – vi har brug for jeres hjælp og jeres vejledning, her i Danmark!

 26. Susan   19. marts 2018 at 17:53

  Jeg er multi allergiker og kan ikke tåle syntetisk medicin. Jeg har prøvet flere typer end der kan fået i DK og de havde mange følgesygdomme med. Jeg kan endvidere heller ikke omdanne T4 til T3 på syntetisk medicin og det hjælper heller ikke med at tilføre liotinin. Så jeg har måtte finde andre veje for at få Thyriod, hvilket også er slut nu. Så næste step må være udlandet. Ellers overlever jeg ikke.

 27. Ole   19. marts 2018 at 20:08

  Min kone lider af lavt stofskifte og har heldigvis en læge, som anser patienten som ekspert i sit eget liv. Lægen har for nogle år siden accepteret, at min kone ville prøve noget andet end Eltroxin, som hun ikke havde det godt med. Hun gik over til Thyreoid (fra Glostrup Apotek), hvilket betød at hun fik det meget bedre og at hendes vægt er gået ned fra godt 100 kg til ca 73 kg. Efter at hun for nogle år siden fik udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen har hun også kunnet få medicintilskud. I samarbejde med lægen fastlægger hun doseringen af Thyreoid, ligesom de får taget de regelmæssige blodprøver. Efter at blodprøvetagningen er overgået til regionen, har regionen benyttet lejligheden til at spare ved at fjerne nogle af prøvetagningsmulighederne, således som det også er nævnt i tidligere indlæg.
  Jeg vil da også lige gøre opmærksom på, at Thyreoid, som er tørret svineskjoldbruskkirtel, har været brugt af lægerne i mange år inden de kunstigt fremstillede midler, som f.eks. Eltroxin blev opfundet og kom på markedet i 1960erne.
  Jeg synes da at det er underligt, at Lægemiddelstyrelsen giver udleveringstilladelse til Thyreoid, men at endokrinologerne ikke vil kendes ved det som behandlingsmiddel.
  Stofskifteproblemet der har ramt 5% af befolkningen, må vel anses for en folkesygdom, men den har ikke fået samme opmærksomhed som f.eks. kræft. Overvægt får nu og i stigende grad opmærksomhed, og det er der mange stofskiftepatienter som lider af på grund af forkert behandling. Det er altså ikke alle der er tykke, fordi de har spist for meget slik og drukket for mange sodavand.

 28. sari   22. marts 2018 at 12:17

  I a, sorry, my Danish is too bad, so I will write in English. In Holland I was getting T3T4 medicine and was feeling very good, almost no problems, except for a bit tiredness but with taking a little nap after work I hardly had any problems. Then we moved to Denmark, cos my Danish partner got homesick. And I had to go on elroxin. And there the problems started. I am only able to work half time, I gaint 65 kilo ( and no I dont eat a lot, and am allergic for sugar and replacement sugars) . And the worst part, I have huge complains from the side effect of myxo oedemia. I hardly can walk anymore and I am not able to use my left hand anymore. I am 53 years old, and will die much sooner then average cos of an illness that can not be cured but could be better maintained. A couple of years ago I started to look really into things and it is quit simple. The company that has the patent for eltroxin had this also for the combination medicine. But where they where so clever to change something with the eltroxin so they could longer the patent, they forgot this for the combination medicine. So that means that this combination medicine is to buy in from other companies, for a much lower price. Now in Holland you can only pay docters to prescipe a certain medicine of treatment when they are standing in a register. So that is very clear. But this company found a way… they moved the factory from Holland to Germany and told Holland they could not make the medicine anymore cos of a production problem. So all those patience who needed the combination treatment had a huge problem. Happenly Holland found out about the not having the patent anymore and farmacies started to make it them selves. So what about the situation in Denmark. This about having problems with heart failure etc is rubish ( never ever had those complains for the 10 years I had the medicine in Holland). Does Denmark have a register about what this company pays to docters to give a certain advise or treatment? I could not find it. Fact is. They sell quit some eltroxcin on a yearly basis in Denmark. And they earn because of the patent quit a lot on it. Their earnings would drop when we would use the combination treatment. Cos that they will have to price based on market value… without a patent, anyone can make it. So in the end its all about money and not about your or my health or well being…… oye and then this… myxo odemia can also become myxo odemia coma. And you know what the treatment then is … huge amounts of T4 and there it comes T3… Perhaps a good journalist could be intrested in this subject and start to investigate this good. Again my Danish is too poor to realy look into it, and find the reason why these docters all give the same treatment, and why that the only docter who had a whole other opionion is sitting home on sick leave .