»Kage til jeres coke?«

Her ses en stofmisbruger, der ryger crack foran Mændenes Hjem  Foto: Rebecca Marie Little
Her ses en stofmisbruger, der ryger crack foran Mændenes Hjem
Foto: Rebecca Marie Little

Klokken er et om natten og fixerummet Skyen har lukket. Stofmisbrugerne er trukket ud på gaden, hvor de står i klynger. Nogle fixer og andre ryger kokain. Casablanca K er en af disse mennesker. Han står med en hjemmelavet crack-pibe ved indgangen til Mændenes Hjem.

NetAvisen har tilbragt en nat på Istedgade for at se, hvad Københavns stofmisbrugere gør, når de ikke har et sikkert sted at fixe om natten.

Casablanca K er 38 år gammel og begyndte at ryge kokain, også kaldet crack, for 10 år siden. Siden da har han kæmpet med sin afhængighed. Han havde, af åbenlyse grunde, ikke lyst til at fortælle sit rigtige navn, men oplyste et pseudonym.

Det er flovt at skulle ryge herude. Jeg bliver skide pinlig. 
Casablanca K, stofmisbruger

– For to uger siden havde jeg en kone, to børn og et arbejde. Men så faldt jeg i og begyndte på stofferne igen, og nu er det hele væk, siger han og inhalerer kokainens beroligende kemikalier.

Kokainen gør nemlig, at han glemmer sine bekymringer og problemer.

– Jeg bliver falsk glad af coken. Hvis ikke jeg var skæv lige nu, ville jeg aldrig snakke med dig, siger han.

»Det er flovt at ryge herude«

Stofmisbrugerne har delt sig op i forskellige grupper. De heroin-afhængige sidder rundt om hjørnet på Lille Istedgade, hvor der er mere ro til at sprøjte. De sidder på fortovet med deres kanyler og grej liggende på den bare jord ved siden af dem.

De fleste ligger ned, efter de har fixet. De blokerer fortovet, så hvis nogen vil forbi, skal de gå over på den anden side af gaden.

Rygerne optager pladsen på Istedgade lige foran Mændenes Hjem. Der er hele tiden folk, der passerer og kigger skævt hen på dem.

– Det er flovt at skulle ryge herude. Børnefamilier og andre går forbi og jeg bliver skide pinlig. Det er ikke okay at tage stoffer foran børn, siger Casablanca K.

  • Mændenes Hjem har et fixerum, som hedder Skyen
  • Skyen har åbent fra kl. 7.45 til kl. 23.30
  • Fra 1. januar vil Skyen holde døgnåbent

Anders Smidt, som arbejder på Mændenes Hjem, forklarer, at stofmisbrugerne går hen til natcaféen på Mændenes Hjem, når fixerummet Skyen lukker. Der må ikke tages stoffer på fællesområdet på Mændenes Hjem, men nogle gange er det svært at sige nej:

– Nogle gange står der en stofmisbruger udenfor og kæmper i en halv time med at finde en åre, så han kan få ro i sjælen. Og hvis han så stiller sig i et hjørne på Mændenes Hjem for at fixe, kigger jeg den anden vej. For det handler helt enkelt om værdighed, siger Anders Smidt.

Fællesskab og jordbærkage

Rundt om Casablanca K står en blandet skare af mennesker. Det er tydeligt, at alle kender hinanden ved navn, når de står og ’joker’ med hinanden. Her er stofferne ikke et tabu. Tværtimod.

I løbet af natten kommer Anders Smidt ud på gaden og spørger med et glimt i øjet:

– Kage til jeres coke?

I hænderne har han flere stykker af højbelagt jordbærkage. Det kommer fra en bager, som havde kage tilbage da de lukkede. I de fem minutter, hvor den overdådige jordbærkage bliver spist, går tankerne ikke til det næste fix.

Læs også: Misbrugere har også brug for deres stof om natten

Fællesskabsfølelsen i mellem stofmisbrugerne kan tydeligt mærkes når man står i blandt dem. Mens Casablanca K står og taler med en ven, kommer en krumrygget mand hen til ham og spørger efter kokain. Mandens hænder ryster og hans tale er sløret. Casablanca K afbryder sin samtale og gør en crack-pibe klar til ham med det samme.

– Jeg kender jo selv følelsen, når man ikke har mere coke tilbage, siger han. Men jeg er for gavmild. Det er det dårlige ved mig.

Casablance K ryger selv crack omkring hver halve time, døgnet rundt. På den måde kommer han op på tre til fire gram om dagen, hvilket svarer til mellem 1800 og 2400 kr.

Nogle gange står der en stofmisbruger udenfor og kæmper i en halv time med at finde en åre, så han kan få ro i sjælen.

Anders Smidt, medarbejder på Mændenes Hjem

Han finansierer sit stofforbrug gennem en pusher, som giver ham kokain ’på klods’ – altså på kredit. Casablanca K sælger pusherens stoffer og giver fortjenesten tilbage. Da han blev spurgt, hvad der skete, hvis han ikke betalte sin gæld, stillede hans ven sig demonstrativt bag NetAvisens reporter, og lod som om han skar personens hals over.

Livet som stofmisbruger er derfor stressende, siger Eskil Thylstrup, medarbejder på Mændenes Hjem:

– De skal hele tiden ud at lave penge, ind at fixe. Ud at lave penge, ind at fixe – en cyklus der ofte først bliver standset af enten fængsel eller behandling. Mange af dem skaffer penge ved forskellige former for spontan kriminalitet.

Ingen ressourcer at trække på

Misbrugerne, som er tilknyttet Mændenes Hjem, har ofte ikke mange ressourcer at trække på. Mange af brugerne er traumatiserede enten på grund af krig, svigt eller decideret overgreb. Derfor er det vigtigt, at de føler, at nogen tager hånd om dem, forklarer Eskil Thylstrup.

På grund af det er arbejdet på Mændenes Hjem mere omsorgsarbejde end noget andet. Faktisk står flere vers fra Den Barmhjertige Samaritaner i ansættelseskontrakten, som alle medarbejdere skal skrive under på. For hvis man ikke kan forholde sig til stofbrugernes situationer, kan man ikke arbejde på Mændenes Hjem, fortæller Anders Smidt.

– Folk der kommer her føler sig udstødte. Hvor stofbrugerne med kaotisk adfærd andre steder møder en lukket dør, er vores åben, siger Eskil Thylstrup.

Det gælder også for Casablanca K:

– Min familie har udstødt mig. De er flove over mig. Så jeg står alene.

Se billeder fra reportagen på Mændenes Hjem her: