Kampagne: Kvinder, hold fri fra 1.november!

De danske kvinder får generelt 18 procent mindre i løn end deres mandlige kolleger. Derfor bør kvinderne arbejde 18 procent mindre end mændene ifølge ny kampagne. Det betyder, at 1.november er ”Kvindernes sidste arbejdsdag”, som navnet på kampagnen slår fast. HK, FOA og 3F står bl.a. bag.

Selvom de danske kvinder principielt burde holde fri fra 1.november, så står der på kampagnens hjemmeside, at HK, FOA og 3F »selvfølgelig ikke« mener det alvorligt. Alligevel rammer kampagnen problematikken, mener Mette Kindberg, HK’s næstformand.

»Vi mener jo seriøst, at der er et løngab mellem mænd og kvinder, som er så stort, at det er meget problematisk. Men selvfølgelig kan vi ikke opfordre kvinderne til at holde fri. Det ville nok resultere i en masse fyresedler i stedet. Men alle ved jo faktisk, at der er en lønforskel. Der sker bare ikke en hylende fis i forhold til det. Så på en eller anden måde må man jo forsøge at italesætte problemet anderledes. Og det gør vi så ved at sige til kvinderne: ’Du arbejder gratis, du får ikke det samme i løn’.«

Arbejdet skal værdisættes

Der er dog brug for en mere kompleks diskussion af problematikken, mener lektor og forsker i bl.a. ligestilling og arbejdsmarkedet Karen Sjørup, Roskilde Universitet.

»Det er ikke et spørgsmål, om man får lige løn for lige arbejde. Det gør man stort set. Problemet er jo det der med, at det i lovgivningen hedder, at man skal have lige løn for arbejde af samme værdi. Og det er jo det spørgsmål om, hvornår arbejde har samme værdi, der skiller vandene.«

  

Den del af diskussionen bunder også i, at arbejdsmarkedet i Danmark er meget kønsopdelt, mener Karen Sjørup. Og kvinderne tager traditionelt de lavtlønnede omsorgsjob i den offentlige sektor. Karen Sjørup fremhæver et konkret eksempel.

  

»Hvis vi nu har en skraldemand, der pludselig gerne vil være sygeplejerske, så ville han skulle igennem 6-7 års uddannelse, hvis vi antager, at han ikke har en gymnasial uddannelse. Derefter tjener han i gennemsnit 50 kr. mindre i timen, end han gjorde som skraldemand. Det er temmelig grotesk, at der er sådan nogle forskelle. Det er derfor, vi er nødt til at tage fat i værdien af arbejdet. For vi skal altså give ligeløn for arbejde, der har samme værdi,« siger Karen Sjørup.

Fællestillidsrepræsentant støtter budskab

Kampagnen støttes af en kvindelig fællestillidsrepræsentant fra BUPL, der dog heller ikke vil opfordre de kvindelige kolleger til at holde fri.

»Men jeg synes, at det jeg kan opfordre til, det er at tage diskussionen derude. Altså at tage og sige, ’hvad handler det her om’. Og så få den dialog om det virkelig er rimeligt, at vi kvinder i et moderne samfund stadig ligger lavere rent lønmæssigt i forhold til, at vi har det samme arbejde som mænd,« siger Lena Mosbæk Grønsund, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Rødovre Kommune.

Det er andet år, kampagnen ”Kvindernes sidste arbejdsdag” kører.

Knap 22.000 ’Synes godt om’ kampagnen på facebook

 

Læs mere om kampagnen og ligeløn her

 

Prøv en ligelønsberegner her

 

Læs hvad HK gør for ligeløn her