Københavnere må leve med risiko for nye oversvømmelser

Det koster for mange penge at sikre København 100 procent mod skybrud, og derfor må byens indbyggere indstille sig på, at kaostilstandene fra sidste sommer kan blive virkelighed igen. Det fastslår lektor på Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU, Karsten Arnbjerg-Nielsen.

– Ja, byen kan blive oversvømmet igen. Det er for dyrt at sikre sig mod så voldsomme skybrud, som det der ramte København 2. juli sidste år, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen.

Teknik- og miljøborgmester i København, Ayfer Baykal (SF), erkender, at 9 nye projekter, som kommunen har sat i værk siden sidste sommer, ikke kan forhindre et nyt skybrud i at oversvømme folks kældre og forretninger. Hun mener dog, at byen er bedre sikret:

– Vi arbejder hårdt på at sikre byen mod fremtidige oversvømmelser. Vi har sat rigtig mange ting i gang, og nogle af dem vil have effekt allerede fra den kommende sommer. Så, ja, byen er bedre sikret, men vi har stadig et stort arbejde foran os.

Hvis der var penge nok i kommunekassen, ville det dog sagtens kunne lade sig gøre at sikre en by som København mod den kraftige regn. 

– Man kan godt sikre sig mod skybrud, men samfundsøkonomisk kan det simpelthen ikke betale sig at udbygge kloaksystemet i den grad, det kræver. Af samme årsag sænker vi heller ikke hastighedsgrænsen på motorvejen, selvom det vil kunne forhindre flere trafikuheld, forklarer Karsten Arnbjerg-Nielsen.

  

Men der er heldigvis masser af muligheder for at gøre byen mere modstandsdygtig over for store vandmasser, uden at man behøver at bygge et nyt og meget dyrt kloaksystem.

– Vi kan sagtens gøre noget for at gøre byen mere robust over for kraftig regn. Sidste år var der parkeringskældre, der blev oversvømmet 100 meter fra en havn. Man kan sikre, at regnen løber i havnen næste gang. Der var kældre, der blev oversvømmet lige ved siden af en mose. Her kan man lade vandet løbe i mosen og så videre, siger Karsten Arnbjerg Nielsen.

Hjælp til selvhjælp

Husejere, der bor i risikozonen for en ny oversvømmelse, kan selv være med til at sikre, at personlige ejendele ikke vil blive ødelagt af vand under en ny oversvømmelse. Men det er husejernes eget ansvar, fastslår Ayfer Baydal:

– Hvis man som husejer vil bruge sin kælder til at opbevare ting i, så har man selv ansvaret for at installere fx højvandslukkere, få lukket afløb, sikret nedgangen til kælderen eller på andre måder sikret sin kælder, siger hun.

– Den nemmeste og sikreste måde at sikre ens eget hus, er at sørge for at der ikke er forbindelse mellem kælderen og den offentlige kloak, siger Karsten Arnbjerg-Nielsen. Han opfordrer til, at husejere i denne situation kontakter den lokale kloakmester.
 

Læs også: København sikrer sig mod skybrud

Læs også: Auken klar med nyt miljøudspil