Kendt skuespiller i forgæves klimamission

I dokumentaren "Before the Flood" snakker DiCaprio blandt andre med præsident Barack Obama. Foto: screenshot fra dokumentaren.
I dokumentaren ‘Before the Flood’ snakker Leonardo DiCaprio blandt andre med præsident Barack Obama.
Foto: screenshot fra dokumentaren.

Gletsjere, der smelter, afgrøder, der drukner og klimaforskere, der får dødstrusler. Skuespiller og FN’s fredsambassadør for klimaændringer, Leonardo DiCaprio, tager i ny klimadokumentar fat på mange af de problemstillinger og kriser, der er forbundet med klimaforandringerne. Sammen med filmens instruktør, Fisher Stevens, har han produceret ‘Before the Flood’.

– På tærsklen til det, der kan vise sig at være det vigtigste valg i vor tid, håber jeg, at denne film ikke blot kan oplyse offentligheden om den alvorlige trussel, vi står over for, men også tvinge vælgerne til virkelig at tænke over, hvor vigtig deres stemme er, siger Fisher Stevens i en pressemeddelelse fra National Geographic, der i weekenden viste dokumentaren for første gang.

Valgforsker fra Aarhus Universitet, Derek Beach, er dog sikker på, at dokumentaren ikke vil få effekt på valgresultatet.

– Klimakrisen er nærmest en konspirationsteori. Der er en stor gruppe af republikanere, som simpelthen ikke tror på klimaforandringer. Så det har ingen betydning for den gruppe af vælgere, siger han.

Amerikanerne er vigtige

For lektor i miljøinnovation fra Roskilde Universitet, Thomas Budde Christensen, er det dog vigtigt, at amerikanerne tager stilling.

Se dokumentaren gratis

  • Du kan se ‘Before the Flood’ på National Geographic Channels hjemmeside frem til den 6. november. Tryk HER for at gå direkte til dokumentaren.

– Det har afgørende betydning for den globale kamp mod drivhuseffekterne, at USA får en præsident, som tager klimakampen alvorlig.

Kina og USA er vigtige spillere at have med i internationale klimaaftaler. Kina er den største udleder af drivhusgasser, mens USA ender på en andenplads på den forurenende liste. Derfor nævner Thomas Budde Christensen flere gange, hvor vigtige amerikanerne er i kampen mod klimaforandringer.

– Hvis der skal gøres noget for klimaforandringerne, så er det rigtig vigtigt, at amerikanerne vælger en præsident, der tror på det, som videnskaben siger: At klimaforandringerne er reelle, at de er menneskeskabte, og det er vigtigt, at de er interesserede i at gøre noget for at forhindre udledningen, siger Thomas Budde Christensen.

Der skal nærmest lig på bordet, før amerikanerne er mere indstillede på at køre lidt mindre i biler og acceptere forandringerne.
Derek Beach, valgforsker

Fokus er ikke på klima

Men det kan godt blive en udfordring af få amerikanerne til at spille en stor nok rolle. I dokumentaren snakker Leonardo DiCaprio med den nuværende amerikanske præsident, Barack Obama, der er glad for den klimaaftale, der blev underskrevet i Paris sidste på. Men han er samtidig klar over, at den langt fra er ambitiøs nok.

– De mål, der blev sat i Paris, er ikke tæt på at være nok i forhold til det, forskerne siger, vi skal gøre i længden for at løse problemet, siger Barack Obama til DiCaprio i dokumentaren.

Derek Beach fremhæver samlingen af politikere i senatet som afgørende.

– Demokraterne skal have super-flertal i senatet, så de rent faktisk kan rykke lidt og sætte dagsorden omkring klimapolitik, siger han.

I dag er der fokus på andre ting end klimapolitik i den amerikanske befolkning. Ifølge ham er det de unge, der går mest op i klimaet. Men selv for de mest klimaengagerede er det ikke klimapolitikken, der fylder i bevidstheden. Økonomien spiller en meget større rolle. Selv de klimaengagerede er derfor mere interesserede i emner som gratis universitetsuddannelse.

»Der skal lig på bordet«

Det er nogle mere ekstreme begivenheder, der skal til, for at amerikanerne tager stilling til klimaforandringerne. Katastrofer som orkanen Katrina eller havvandsstigninger i Miami er nogle af de konkrete begivenheder, der kan rykke ved amerikanernes fokus.

– Der skal nærmest lig på bordet, før amerikanerne er mere indstillede på at køre lidt mindre i biler og acceptere forandringerne.

Men selvom dokumentaren ikke påvirker vælgerne, er den ikke helt forgæves. Derek Beach tror på, at film på området holder klimadiskussionen i live.

– Det er ikke noget, der påvirker, men det holder måske klimaet lidt på dagsordenen.

I ‘Before the Flood’ rejser skuespiller Leonardo DiCaprio til fem forskellige kontinenter og Arktis, hvor han i samarbejde med forskellige forskere og prominente ledere ser på de nogle af de udfordringer, som klimaforandringerne har medført.

‘Before the Flood’ kan lige nu ses gratis på National Geographic Channels hjemmeside frem til den 6. november.