Kendte danskere er helt ukendte

Pernille Holst er kvinden bag stemmen i DSB-togene. Foto: pernilleholst.dk
Pernille Holst er kvinden bag stemmen i DSB-togene. Foto: pernilleholst.dk

De er alle steder, og vi støder ind i dem hver eneste dag. I reklamefilm, på fodboldstadionet, i lydbogen, i toget og et hav af andre steder. Men de færreste af os tænker nok over, at der er et menneske bag stemmen. Deres job er at servicere og underholde os danskere. En af dem er Pernille Holst.

Pernille Holst er 49 år, bor i København og mor til to. Hun er en af dem, som allerflest danskere kender, men næsten ingen af os ved, hvem hun er. De fleste genkender hende fra udtryk som ”DSB og togets personale byder velkommen i InterCity-toget mod Fyn og Jylland” eller ”Vi gør opmærksom på, at der ikke må anbringes bagage i midtergangen”.

Jeg bliver en lille smule genert. Det er det professionelle liv der støder sammen med mit privatliv

Pernille Holst, speaker, om at høre sig selv i toget

Pernille Holst arbejder, ligesom de fleste andre speakere, som skuespiller, og så er hun indehaveren af den mekaniske kvindestemme bag DSB’s mange beskeder til de togrejsende på landets skinner. Ifølge Pernille Holst var det en lang rejse, at få indtalt alle de beskeder, som danskerne dagligt hører i DSB’s togsæt:

– I starten indlæste jeg meget. Det er helt korte sætninger, f.eks. ”næste station”. Og alle byerne skal jo også indtales. Og dem er der mange af, og de skal alle sammen kunne klippes sammen med ”næste station”, fortæller den erfarne reklamespeaker.

Pernille Holst har i over 20 år arbejdet med at speake reklamer, blandt andet for Citroën og Guldbageren, og fortæller, at det ikke er helt let at holde det samme toneleje i de mange klip. I årenes løb har hun flere gange været nødt til at ændre på hendes udtale, fordi DSB-passagererne klagede:

Hvis jeg har et behov for, at nogen skal vide at jeg er kendt, så kan jeg jo bare sige det.

Pernille Holst, speaker

– Der har været nogen klager over nogen bittesmå tryknuancer, som folk fra byen hader at høre, hvis man siger forkert. Passagererne kan ikke holde ud at deres bynavn bliver sagt forkert, og så har de klaget til DSB. Folk går virkelig op i det.

Læs også: Vi er vilde med kendte i køkkenet

Reklamedirektør: Ingen facitliste

Hos Sunrise Reklamebureau, der producerer nogen af de største reklamekampagner i Danmark, leder man efter noget ganske bestemt, når de skal finde en speaker:

– Der skal være et match mellem produktet, budskabet og speakeren. Skal det eksempelvis være en mand eller en kvinde? Skal det være en dyb eller en høj stemme? Hvordan skal tempoet være? Der er mange ting at tage hensyn til, og der er derfor ikke bare en facitliste for hvordan man laver et godt speak. Men overordnet set handler det i høj grad om fornemmelse, timing, forståelse og erfaring, fortæller Simon Hertz, der er direktør i Sunrise Reklamebureau.

Bliver ikke genkendt

De fleste kendte mennesker oplever ofte at blive genkendt på gaden. Men det oplever speakere aldrig:

– Det er ikke sådan at hvis jeg taler med nogen i Netto, så opdager de lige pludselig at det er mig der er togstemmen, fortæller Pernille Holst.

Men det passer den 49-årige skuespiller fint, ikke at blive genkendt. Så kan hun nemlig selv bestemme, hvornår hun vil være kendte-Pernille:

– Hvis jeg bare holder lav profil, så er der jo ingen der ved det. Hvis jeg har et behov for, at nogen skal vide at jeg er kendt, så kan jeg jo bare sige det. Men det er ikke så tit at jeg har det, siger hun med smil i stemmen.

Læs også: Danskerne vælger kendis-livet fra

Som de fleste andre danskere kører Pernille Holst også selv i tog. Når den mekaniske udgave af hendes egen stemme blæser ud af højtaleranlægget med beskeder til de rejsende, synes hun det er ”lidt spøjst”:

– Jeg bliver en lille smule genert. Det er det professionelle liv der støder sammen med mit privatliv. Når jeg er ude at køre i tog, så har jeg min familie med, og så prikker børnene til mig, og spørger ”er det dig mor?”, fortæller Pernille Holst.

Der findes ingen data om, hvor mange speakere der findes i Danmark, da de fleste primært arbejder som skuespillere.