Knap hver femte ung i Brøndby er ledig

Brøndby Kommune og Jobcenter arbejder på at få flere unge ud på arbejdsmarkedet eller i gang med uddannelse.
Foto: Sabatina Thi Dieu

Brøndby Kommune har det 11. højeste antal af unge i alderen 15-29 årige, der hverken er i job eller er i gang med en uddannelse. Det svarer til 17,8 procent af kommunens unge, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) udgivet den 17. oktober 2018.

Helt præcist viser analysen, at der er tale om 1.150 unge. Bjarne Larsen, chef i Brøndby Jobcenter, fortæller, at de ledige unge ofte har problemer med de sociale omstændigheder, vilkår og rammer.

– De unge, der kommer forbi, kommer tit fra uddannelsesfremmede familier, mangler et solidt netværk, har familier uden arbejdsidentitet bag sig, har et misbrug eller har psykiske udfordringer, fortæller Bjarne Larsen.

En problematik i længere tid

I Brøndby Kommune problem stået på længe, og kommunen prøver at sætte flere unge i gang, hvor det mislykkedes.

– Mange unge kommer i gang med en uddannelse, men vælger at droppe ud. Det viser sig, at det niveau, de er på, ikke er godt nok. Derfor dropper de ud, og det er svært at komme tilbage igen, fortæller Franz Hansen (S), beskæftigelsesformand i Brøndby Kommune.

Kommunen står også overfor andre udfordringer.

– Vi har mange borgere med udenlandsk herkomst i Brøndby Kommune, som er en af faldgruberne i ledigheden, siger Franz Hansen og tilføjer, at de oftest er uden uddannelse, og at det påvirker familiens unge.

Det er derfor vigtigt for kommunen, at den allerede i folkeskolen ruster de unge til at komme ud på ungdomsuddannelserne.

– Vi mener, at problemet stammer fra folkeskolen. Vi skal have dem med fra starten. Går det galt allerede her, så bliver det svært at komme tilbage, siger Franz Hansen.

Derfor er unge ikke videre i systemet

Top 15 af kommuner med unge udenfor job eller uddannelse

Lolland 22,3%
Odsherred 19,9%
Langeland 19,3%
Guldborgsund 19,2%
Vordingborg 19,0%
Odder 18,6%
Kalundborg 18,3%
Jammerbugt 18,2%
Stevns 18,0%
Norddjurs 18,0%
Brøndby 17,8%
Faaborg-Midtfyn 17,8%
Nordfyns 17,6%
Svendborg 17,5%
Kerteminde 17,5%

Kilde: Arbejderbevægelses Erhvervsråd

Der kan være flere grunde til, at de unge ikke kommer på ud arbejdsmarkedet eller ikke vælger en ungdomsuddannelse. Flemming Larsen, arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, mener, at problematikken starter i folkeskolen.

– Stigningen af ledige unge skyldes de nye adgangskrav til ungdomsuddannelserne. Man skal som minimum have 02 i udvalgte fag, og det har medført et voldsomt dyk, særligt i erhvervsuddannelserne, siger han.

Samtidig peger Flemming Larsen også på, at der er flere unge, der har psykiske problemer.

– Der er en voldsom vækst af unge med psykiske problemer, og det problem støder man på i alle kommuner. Der er ikke en entydig forklaring, siger Flemming Larsen.

Kommunens planer

For at bekæmpe ledigheden blandt de unge, vil Brøndby Kommune se på, hvordan man kan ændre det i folkeskolen.

– Vi skal starte i 5. og 6. klasse og gøre dem klar på fremtiden. Vi skal gøre eleverne klar over, hvad det betyder, og hvad der kræves for at komme ind på ungdomsuddannelserne. Især efter de nye adgangskrav er kommet til, siger Franz Hansen (S).

Han fortæller, at der er blevet afsat fire millioner kroner til området i den kommende periode.

– Vi har valgt at lave et udvalg for blandt andet industrifolk og folk fra uddannelsesstederne, som skal være med til at finde frem til en løsning for de unge. Vi har mentorer til at hjælpe de unge. Yderligere har vi også et program i Unge Huset kaldet ‘Familier i Forandring’, siger Franz Hansen (S).

Læs også: Ledige humanister: Vi har for lidt erfaring

Sådan gjorde journalisten: Idéen til denne artikel opstod, da journalisten fandt en ny analyse fra AE angående en stigning i antallet af unge, der hverken er under uddannelse eller i job. Området er begrænset til Brøndby Kommune, da den står højt på listen. Journalisten har været i kontakt med beskæftigelsesformanden i Brøndby Kommune, Franz Hansen, arbejdsmarkedsforskeren Flemming Larsen og chefen i Brøndby Jobcenter, Bjarne Larsen. Det har ikke været muligt at få kontakt til en ledig ung i Brøndby Kommune.