Universitet åbner første danske center for kunstig intelligens

Kunstig intelligens er en teknologi, der er i stand til at overveje, lære og tage beslutninger på samme niveau som et menneske. Kunstig intelligens fungerer altså ligesom menneskehjernen, bare meget hurtigere.

Korte fakta om kunstig intelligens

  • Kunstig intelligens er en teknologi, der er i stand til at overveje, lære og tage beslutninger på samme niveau som mennesker
  • På engelsk kaldes kunstig intelligens artificial intelligence
  • På engelsk forkortes artificial intelligence AI
  • På dansk forkortes kunstig intelligens KI

Samfundet har brug for kunstig intelligens. Og forskerne, der til dagligt arbejder med teknologien rundt omkring på Københavns Universitet, har brug for et sted at mødes.

Derfor åbnede universitetet 1. februar Danmarks første center for kunstig intelligens.

– På fakultetet forsker vi i et hav af forskellige videnskabelige discipliner. Kunstig intelligens bliver en vigtigere og vigtigere brik for at forstå det, der sker i de forskellige discipliner. Vi har blandt andet oprettet centret for at sørge for, at der bliver koordineret på tværs af fakultetet mellem dem, der forstår kunstig intelligens, og dem, der har brug for kunstig intelligens.

Det fortæller Mads Nielsen, der er institutleder på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet og initiativtager til det nye center.

Der er rigtig meget udstyr, der opsamler denne data, men der er ikke meget udstyr, der kan fortolke den data. Kunstig intelligens kan bidrage med at analysere denne data
Mads Nielsen, institutleder på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Læs også: Eksperter advarer: ny teknologi kan bruges til propaganda og Fake News

En måde at fortolke store mængder data

Forskere fra universitetet, der kommer fra mange forskellige institutter, indsamler hvert år milliarder af objekter. Altså data, der kan give nye indsigter. Men mennesker har ikke en chance for at overskue data i så store mængder, og det er her den kunstige intelligens kommer ind i billedet.

Det fortæller Mads Nielsen.

– I dag er der mange forskningsområder, som indsamler enorme mængder data. Der er rigtig meget udstyr, der opsamler denne data, men der er ikke meget udstyr, der kan fortolke den data. Kunstig intelligens kan bidrage med, at analysere den her data, siger Mads Nielsen.

Universiteterne skal stå for udviklingen og brugen

Men alle er ikke lige positivt stemt overfor den udvikling af kunstig intelligens. Elon Musk, som er manden bag Tesla, er én af de personer, der i særdeleshed udtrykker en frygt at kunstig intelligens.

Han poster løbende sine bekymringer på twitter. Her er nogle eksempler på hans tweets:

 

Elon Musk er ellers kendt af mange som en person, der ikke er bange for at gamble med teknologiske tiltag, men han frygter altså den kunstige intelligens’ udvikling og mener i den forbindelse også, at andre bør være skræmte.

Vi er nødt til at skille hollywoodfilm fra virkeligheden. Vi er nødt til at skille science fiction fra videnskaben
Oren Etzoni, Direktør for Allen instituttet for kunstig intelligens

Mads Nielsen kommenterer også på denne frygt for kunstig intelligens

– Den frygt, som mange mennesker udtrykker, er jo reel. I forbindelse med kunstig intelligens er der selvfølgelig mange etiske overvejelser, og det er også noget, vi på centret har et konstant fokus på. Og så er det rigtig vigtigt, at det er Universiteterne og ikke de kommercielle spillere, der forsker og udvider brugen af kunstig intelligens, uddyber Mads.

Frygten stammer fra hollywoodfilm

Oren Etzoni, Amerikansk professor inden for Computervidenskab og direktør for Allen instituttet for kunstig intelligens, anerkender lige som Mads Nielsen, at folk frygter kunstig intelligens. Han mener imidlertid ikke, at der er grund til så stor bekymring.

– Frygten kommer af det billede, som hollywood film skaber. Men vi er nødt til at skille hollywoodfilm fra virkeligheden. Vi er nødt til at skille science fiction fra videnskaben, forklarer Oren Etzoni i et oplæg, han har holdt om kunstig intelligens.

Se hele Oren Etzonis oplæg her:

Emnet kunstig intelligens er da også på dagsordenen hos Det Etiske Råd.

– Det Etiske Råd har endnu ikke behandlet emnet kunstig intelligens, men det vil formentlig være på arbejdsplanen i år til efteråret, forklarer Ebba Johnsen, sekretær i Det Etiske Råd.

Sådan gjorde vi: I forbindelse med research udført til en anden historie, fandt vi ud af, at Københavns Universitet har åbnet et nyt center for kunstig intelligens. Vi besluttede derfor at ringe til Mads Nielsen, der står bag centret. Vi ringede derudover til Etisk Råd. Alle andre kilder er fundet på nettet.