Kofoed Skole vinder årets Hjemløsepris

Hjemløsedagen på Nytorv d. 17. september 2013
Hjemløsedagen på Nytorv d. 17. september 2013

Foreningen Hjemløsedagen har i dag overrakt Hjemløseprisen til Kofoed Skole for deres initiativer for unge hjemløse og socialt udsatte. Kofoeds Skole tilbyder både uddannelse og ungdomsboliger for socialt udsatte.

Den 12. september i år åbnede skolen Kofoeds Kælder på Kultorvet, som er det eneste kontaktsted i Danmark, der er specielt rettet mod unge hjemløse. Kontaktstedet har siden åbningen været en stor succes med kontakt til 25 unge hjemløse i København. Men successen mødes ikke kun med begejstring, det er nemlig et udtryk for, at der ikke er initiativer nok for gruppen af unge hjemløse.

Rigtig mange af de unge hjemløse kalder sig ikke hjemløse. De skal have nogle andre tilbud, som taler direkte til unge.
Bent Kristensen, teamleder i Kofoeds Kælder

Bent Kristensen, teamleder i Kofoeds Kælder, forklarer, at kontaktstedet bruges af de unge som vejledning og støtte.

– Formålet er skabe relationer til den unge, så den unge har et sted at komme hen. Vi kan jo desværre ikke hjælpe alle med at skaffe bolig, men så kan vi hjælpe med så mange andre ting. Det kan for eksempel være at genskabe kontakten til myndighederne. Mange af dem har ikke NemID eller sygesikringskort og kender ikke deres kontaktpersoner, siger Bent Kristensen.

Så mange unge er hjemløse i Danmark

  • I 2013 er der 1.138 hjemløse mellem 18 og 24 år
  • I 2009 var der 663 hjemløse mellem 18 og 24 år
  • Antallet af unge hjemløse er steget med 80 procent på fire år
  • Hver femte hjemløse er mellem 18 og 24 år
  • Der er i alt 5.820 hjemløse borgere i Danmark

Kilde: Hjemløse i Danmark, SFI

Læs også: I dag sætter Hjemløsedagen fokus på 1.138 hjemløse unge

Hjemløseprisen uddeles til Hjemløsedagen, som i dag blev afholdt på Nytorv i København. Hjemløseprisens fokus er i år på unge hjemløse. Dorte S. Andersen, formand for Hjemløsedagen, mener, at det er vigtigt at skabe mere fokus på de unge hjemløse og lave tilbud specielt rettet mod dem, fordi de skiller sig ud fra den resterende gruppe af hjemløse.

– Rigtig mange af de unge hjemløse kalder sig ikke hjemløse. De skal have nogle andre tilbud, som taler direkte til unge, for de vil ikke nødvendigvis komme de steder, som de voksne hjemløse kommer, siger hun.

Politikerne skal sikre, at der er boliger nok, og at der er mange forskellige boliger til mange forskellige typer mennesker.
Dorte S. Andersen, formand for Foreningen Hjemløsedagen

Antallet af unge hjemløse mellem 18 og 24 år er steget med 80 procent siden 2009. Der er i dag 1.138 unge hjemløse i Danmark, viser rapporten Hjemløshed i Danmark fra SFI.

Læs også: De kalder mig Junior

De unge hjemløse er en gruppe, der kan være svær at få øje på, fordi de i højere grad sover på sofaer hos venner og familie end på gaden. 74 procent af unge hjemløse har enten et misbrug eller lider af psykisk sygdom og i mange tilfælde begge dele.

Der er behov for helhedsløsninger, som ikke kun giver de unge bolig eller penge, men som også følger op på deres situation. Og her skal politikerne gribe ind, mener Dorte S. Andersen.

– Politikerne skal sikre, at der er boliger nok, og at der er mange forskellige boliger til mange forskellige typer mennesker. Og så skal de sikre, at der er opfølgning til de mennesker som får en bolig, udtaler hun.