Kommunalpolitikere arbejder mere og mere

Der kræver stadig mere arbejde at være kommunalpolitiker
Der kræver stadig mere arbejde at være kommunalpolitiker

Mange kender fornemmelsen af at arbejde og arbejde, uden at papirstakken på skrivebordet synes at blive mindre. Det gør de i hvert fald på rådhusene rundt omkring i landet.

Medlemmer af byråd og kommunalbestyrelser oplever, at de bruger væsentlig flere timer på arbejdet i kommunen, end de gjorde i 2009.

Det viser en rapport fra kommunerne og regionernes analyse-og forskningsinstitut, KORA, der er udkommet i dag.

Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, hvor 1.033 kommunalpolitikere har deltaget.

 Man må heller ikke glemme, at mange kommuner har valgt at gøre kommunalbestyrelsen mindre, og det betyder alt andet end lige, at arbejdsbyrden for den enkelte politiker bliver større.
Martin Bækgaard, Adjunkt ved Aarhus Universitet

Det fremgår, at 46% af kommunalpolitikerne i bruger mere end 20 timer om ugen på arbejdet i 2013, mod 30% i 2009. I Danmark er det ikke et fuldtidsarbejde at være kommunalpolitiker, og langt de fleste har et fuldtidsarbejde ved siden.

Så mange timer bruger de om ugen
0-4: 7,5%
5-9: 7,6%
10-14:18,4%
15-19:20,2%
20-24:21,5%
25-29:12,3%
30-34: 6,5%
35+: 6,0%
Kilde: KORA

Kommuner har fået flere opgaver

Rapporten konkluderer også, “at der bliver brugt flest timer inden for rådhusets mure på forberedelse og deltagelse i forskellige møder”. Samtidig bruger lokalpolitikerne mindre tid på “deltagelse i gruppe-, parti- og vælgerforeningsmøder”, end de gjorde i 2009.

Martin Bækgaard, der er adjunkt ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, vurderer, at der er flere forhold, der ligger til grund for den stigende arbejdsbyrde:

– Kommuner blev i forbindelse med kommunalreformen markant større. Det betyder, at man har flere sager at arbejde med, end man havde før i tiden. Dertil kommer at kommunerne med tiden har fået flere opgaver. Man må heller ikke glemme, at mange kommuner har valgt at gøre kommunalbestyrelsen mindre, og det betyder alt andet end lige, at arbejdsbyrden for den enkelte politiker bliver større.

Læs også: Kommunalpolitikere har slet ikke tid til at lave politik

Tit komplicerede sager

Den udvikling kan Morten Gjerskov, der er byrådsmedlem for Socialdemokraterne i Roskilde Kommune, sagtens nikke genkendende til:

–  Der er ingen tvivl om, at det er blevet væsentligt mere omfangsrigt at sidde i byrådet. Der er generelt flere sager, og de sager der er, er ofte af en sværere at sætte sig ind. Det er tit komplicerede sager med meget lovgivning, der skal overholdes. Det skal man sætte sig ind i for at have et ordentligt grundlag for ens beslutninger. Det er noget af det, der virkelig giver noget ekstra arbejde.