Kommune hjælper borgere med at få lys på cyklen

Mørke morgener er på vej. Gladsaxe Kommune starter i dag en kampagne, der skal få flere borgere til at sætte lys på deres cykler. Foto: www.sikkertrafik.dk
Mørke morgener er på vej. Gladsaxe Kommune starter i dag en kampagne, der skal få flere borgere til at sætte lys på deres cykler.
Foto: www.sikkertrafik.dk

Den mørke vinter er på vej, og det betyder, at cyklen skal forsynes med lygter. Derfor har Gladsaxe Kommune sat gang i et tiltag, hvor de betaler 60 procent af cykellygterne og monteringen af dem, så borgerne sikkert kan cykle mørket i møde.

Vej- og Parkchef i Gladsaxe Kommune, Ivan Christensen, fortæller, at kampagnen skal øge cyklisternes synlighed og er en venlig opfordring til nu at få sat lys på cyklen.

– I stedet for at sætte annoncer i aviserne, så har vi lavet aftaler med lokale cykelforhandlere om, at de kan sælge cykellygter med 60 procents tilskud fra kommunen, siger han og nævner, at landsdækkende undersøgelser viser, at cirka hver 6. cyklist ikke har lovligt lys på cyklen.

Det er helt sikkert nu, at man skal i gang. Det er nu, at det begynder at blive rigtig mørkt, når børnene skal i skole om morgenen, og når folk skal på arbejde.
Claus Steffen Hansen, trafiksikkerhedsmedarbejder og netop afgået som landsformand.

Kommunen har i alt sat 200.000 kr. af til kampagnen, der kører fra i dag til den 31. december. Der er indtil videre ni lokale cykelhandlere, der deltager.

Læs også: Ingen ved om stoppepligt for lastbiler vil redde liv

Fakta om cykellygter

– Lygten skal sidde på cyklen og ikke cyklisten
– Lygter må ikke lyse ned i jorden
– Lygten skal kunne ses på mindst 300 m. afstand
– Lygten skal være synlig fra siden
– For- og baglygte skal kunne lyse i 5 timer ved 5 graders varme

Kilde: Cyklistforbundet

Selvom kampagnen kunne tages op flere gange, så pointerer Ivan Christensen, at det er en engangskampagne.

– Det er vigtigt at fortælle, at det her er en engangskampagne. Så det er nu man skal reagere og besøge cykelhandleren, før puljen bliver opbrugt, siger han.

Ivan Christensen anslår, at der i løbet af kampagnen vil blive solgt omkring 1.000 sæt cykellygter.

Det er nu, at det er vigtigt

Hos Cyklistforbundet er man positiv overfor tiltaget og pointerer, at det er nu, at man skal i gang med at montere sine lygter.

– Det er helt sikkert nu, at man skal i gang. Det er nu, at det begynder at blive rigtig mørkt, når børnene skal i skole om morgenen, og når folk skal på arbejde, siger Claus Steffen Hansen, der netop er afgået som landsformand og nu har med trafiksikkerhed at gøre.

– Det er jo helt klart, at når der er lys på cyklerne, så ses man jo lettere, og det betyder færre ulykker.

Claus Steffen Hansen pointerer samtidig, at der år for år bliver der flere, der har lys på.

Læs også: Intelligente lygter skal oplyse ny cykelsupersti

Gladsaxe kommune blev i 2011 udnævnt til en af årets trafiksikkerhedsbyer. Og i den forbindelse modtog kommunen 10 millioner kroner fra staten. Dertil har de selv lagt 3 millioner kroner oveni til et øget fokus på trafiksikkerhed. Ud af de 13 millioner kroner bliver en stor del brugt på sikkerhed for cyklister.