Kommuner har tillid til, at de studerende ikke misbruger tilbud om gratis mundbind

SU: Alle, der læser på en videregående uddannelse og er udeboende, får samme sats. Satsen for udeboende på videregående uddannelser er 6.243 kr. pr. måned før skat i 2020. Foto: Line Schmidt Mouridsen

Når studerende tropper op på borgerservice for at bede om gratis mundbind, så stoler man på, at de faktisk har brug for det.

Sådan lyder meldingen fra tre kommuner i kølvandet på, at studerende, der er økonomisk presset, kan få udleveret mundbind, der som bekendt er et krav, når man handler, er i den offentlige transport eller bevæger sig rundt på sit  uddannelsessted.

– Det skal være en så administrativ let opgave som overhovedet muligt, så vi går ikke ind og beder de studerende om at komme med lønsedler eller lignende. Så hvis folk kommer ind og beder om gratis mundbind, så går vi ud fra, at de mener, at de har brug for det.

Sådan lyder det fra Michael Jaap, som er presse- og kommunikationschef for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune.

Der ligger en barriere i, at de studerende skal ned på borgerservice, hvor man lige skal vurdere, om man har råd nok til mundbind.
Johan Hedegaard Jørgensen, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Kommuner har tillid til de studerende

Det er nemlig kommunerne selv, som skal vurdere, om den enkelte studerendes økonomi er så presset, at de ikke selv har mulighed for at betale for mundbind. Ifølge kommunernes interesseorganisation Kommunernes Landsforening kommer vurderingen ikke til at bero på de studerendes økonomi.

Hvornår skal de studerende bruge mundbind på deres uddannelser?

  • Torsdag den 29. oktober blev der indført krav om delvist brug af mundbind på alle uddannelsesinstitutioner.
  • Det betyder blandt andet, at der bliver indført krav om, at alle studerende på de videregående uddannelsesinstitutioner skal bære mundbind, når de bevæger sig rundt på uddannelsesinstitutionen.
  • Det kan for eksempel være i kantinen, på gangene, og på institutionens fællesarealer i øvrigt.
  • Kravet om mundbind gælder ikke, når de studerende deltager i undervisning og uddannelsesaktiviteter i klasse- og holdlokaler, værksteder, klinik og laboratorier.

Kilde: Uddannelse- og Forskningsministeriet

– Vi kommer ikke til at skabe en omfattende sagsbehandling, hvor man skal fremvise dokumentation for sin indtjening for at hente fem mundbind, lyder det fra organisationens direktør, Christian Harsløf, i en mail til NetAvisen.

I København, Aarhus og Aalborg Kommune har man derfor valgt at føre en tillidsbaseret tilgang til de studerende, som møder op på borgerservice.

– Man har fra regeringens side ikke gået nærmere ind på definitionen af at være økonomisk trængt. Det lader man derfor være op til kommunerne selv at vurdere. Vi lægger det derfor ud til de studerende selv og vurdere, om de synes, de falder indenfor kategorien, forklarer presse- og kommunikationschef for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Michael Jaap.

Landsorganisation frygter, at borgerservice kan blive en barriere for de studerende

Landsorganisationen Danske Studerendes Fællesråd (DSF) repræsenterer omkring 165.000 studerende på videregående uddannelser i hele landet. Formand for DSF Johan Hedegaard Jørgensen er positivt stemt overfor det nye tiltag om gratis mundbind til studerende.

– Overordnet set synes vi, at det er godt, fordi sundhed ikke må afhænge af økonomi. Vi ved, at de studerende som gruppe er afhængige af den offentlige transport og samtidig er en gruppe, som er økonomisk presset. Vi synes derfor, det giver god mening at gøre mundbindene gratis, forklarer han.

Læs også: Togpersonale: Krav om mundbind skaber konflikter

Formand Johan Hedegaard Jørgensen havde dog helst set, at man havde uddelt gratis mundbind på uddannelsesinstitutionerne, hvor man havde været tæt på elevernes hverdag. Han mener, at man kan frygte, at den manglende tilgængelighed bliver en forhindring for de studerende.

– Der ligger en barriere i, at de studerende skal ned på borgerservice, hvor man lige skal vurdere, om man har råd nok til mundbind. Det kan hurtigt blive et spørgsmål om, om man nu kunne leve af pasta de næste par dage, mener han.

Kommunernes Landsforening er dog ikke enige i kritikken. Ifølge direktør Christian Harsløf bør de studerende så vidt muligt selv finde penge til mundbindene i SU-budgettet:

– Udgangspunktet må være, at man køber sit mundbind selv. Men hvis man ikke har råd, så kan man få mundbind på kommunen.

Sådan gjorde jeg: Idéen til denne artikel stammer fra min undren omkring vurderingsgrundlaget af studerendes mulighed for at få uddelt gratis mundbind. Jeg har været i kontakt med alle kilder via telefon. Aalborg og Aarhus kommunale medarbejdere samt DGS-formand er interviewet over telefon, mens Københavns Kommune og direktøren fra Kommunernes Landsforening har sendt citat via mail.