Præst om genbrugt konfirmationstøj: »Det skal ud over en grænse, hvor det kan være pinligt«

Danske kirker har sat fokus på at genbruge konfirmationstøj.
Foto: Christian Roar Pedersen, Flickr.

En konfirmation kan hurtigt blive en dyr fornøjelse for de danske familier. Derfor har to af landets kirker, Østbirk Kirke og Frederikssund Kirke, og Viborg Stift i løbet af det seneste år samlet brugt konfirmationstøj ind, som de vil give videre til unge, der enten ikke har råd til konfirmationstøj, eller bare har lyst til at blive konfirmeret i genbrugt tøj.

I Viborg Stift og Frederikssund Kirke oplever de dog, at det kan være svært for konfirmanderne at være åbne om at modtage gratis konfirmationstøj.

— Det skal lige ud over kanten. Det skal ud over en grænse, hvor det kan være pinligt, siger Lotte Højholt, der er sognepræst i Frederikssund Kirke.

Fokus på genbrug
Indtil videre har Frederikssund Kirke kun fået fire henvendelser fra unge, der gerne vil have brugt konfirmationstøj. Lotte Højholt tror til dels, det er fordi, der er mange unge, der allerede har købt tøjet. Men hun mener også, at det er vigtigt at sælge konceptet på, at de unge gør noget godt for miljøet ved at købe genbrug, frem for at det handler om, at man ikke har råd til nyt.

— Det har været vigtigt for mig at vise, at det ikke handler om, hvem der har råd og ikke har råd. Det handler om at se på genbrug som noget, der er godt for alle, siger Lotte Højholt.

Helle Merete Dissing, der er kordegn og kirketjener i Frederikssund Kirke, er enig i, at det kan være svært at tale om, at man er nødt til at tage imod genbrugt konfirmationstøj.

— Måske vil man gerne tale højt om at give tøj væk, men ikke om at få tøj. Nogle er ligeglade med, at det er genbrug, men det er nok også sjovest, hvis man har et valg. Det er sjovest at få, hvis man selv vælger at få, siger Helle Merete Dissing.

I Viborg Stift oplever bispesekretæren Mette Nielsen, at folk støtter op om konceptet og meget gerne vil aflevere brugte kjoler og jakkesæt. Men dem, der skal tage imod tøjet, vil gerne være lidt anonyme.

— Jeg snakkede med en pige, som syntes, at det var rart at komme alene og kigge på tøjet, for så var man mere anonym. Så ved andre ikke, at man har fået tøjet hernede (i kirken, red.), siger Mette Nielsen.

I Viborg kører de konceptet med mottoet “Genbrug er genialt” – netop for ikke at udstille dem, der ikke har så mange penge, forklarer Mette Nielsen. Her har konfirmander taget imod 20 ud af de 60 genbrugte konfirmationskjoler, kirken har modtaget, og de unge kan godt lide konceptet.

— Vi har flere, der afleverer, end der tager med hjem, men der har været nogle stort set hver eftermiddag den sidste uge, og vi er godt tilfredse, siger Mette Nielsen.

Succeskriteriet er, at det imødekommer et behov
I Østbirk Kirke i Østjylland mener sognepræst Peter Tast, at konceptet går efter forventningerne. Siden efteråret 2016 har kirken fået ca. 70 kjoler og 35 jakkesæt, og indtil videre har der været 20 unge, der har fået noget af det indleverede tøj. 

— Jeg synes, at afsætningen har været fin. Succeskriteriet er, at der er nogen, der bruger det, og at det imødekommer et behov. Jeg oplever ikke, at folk ser ned på kammeraterne, hvis de kommer i en kjole, de har fået i kirken. Der er en god stemning omkring konceptet, siger Peter Tast.