Kvinde, kend din cyklus og undgå stress

Laura Grubb vejleder i menstruationscyklus og hormoner for at leve et liv i balance.
Foto: Laura Grubb

Rigtig mange unge kvinder i alderen 16-24 er blevet “ramt af livet”, og årsagen er ofte stress.

Det viser nye tal fra Den Danske Sundhedsprofil 2017. Nu er det på tide, at kvinder lærer deres egen krop at kende og snakker om den cyklus, der så længe har været tabubelagt, mener Laura Grubb, der til dagligt arbejder med at vejlede kvinder i hormoner og menstruationscyklus.

Laura Grubb, der også er yogalærer og kostvejleder, har siden 2017 arbejdet på at udbrede sine erfaringer og viden om den kvindelige cyklus. Hun mener, at vi har brug for en ny forståelse for, hvad det vil sige at være kvinde.

Vi er ikke de samme kvinder hver dag, vi er fire forskellige kvinder hver måned.
Laura Grubb, cyklus- og hormonvejleder

– Ved at forstå cyklussen kan vi blive bedre til at lytte til vores krop og rumme os selv og de følelser, vi som kvinder i dag ikke har lyst til at udtrykke. Vi skal forstå, at nogle tidspunkter på måneden er det helt okay at være lidt mere følsom, og ikke være de perfekte kvinder mange tror de skal være, hver eneste dag. Vi er ikke de samme kvinder hver dag, vi er fire forskellige kvinder hver måned.

Den kvindelige cyklus består nemlig hver måned af fire faser, fortæller Laura Grubb. De to overordnede begivenheder; ægløsning og menstruation, og derudover overgangene imellem der kaldes follikulær og luteal fase.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Læs også: Menstruationskoppen vinder kvinders… hjerter

Overlæge i gynækologi- og obstetrik ved Aarhus Universitetshospital Charlotte Møller, forklarer yderligere, hvad den kvindelige menstruationscyklus går ud på.

– Det handler om, hvordan dine æggestokke ser ud. Hvordan du laver ægget, om det er ved at blive modnet, om du har ægløsning eller venter på om livmoderen bliver gravid. Hvis hormonerne siger det, kører de fire faser hele tiden, men hvis man bliver gravid, kommer der graviditetshormoner i stedet for, og afbryder de fire faser, forklarer hun.

Stress er hormoner
Ifølge Laura Grubb er den tekniske forklaring, at hele hormonsystemet hænger sammen. Når kroppen skal bruge ekstra meget kortisol, fordi den er stresset, bliver der ofte for lidt progesteron, og det kan skabe problemer i cyklussen.

Den forklaring kan Bjarne Toftegård, stresscoach og leder af firmaet Forebyg Stress, godt støtte op om.

– Hvis vi først udvikler en alvorlig stress, der hober sig op, og ikke blot er dagligdagsstress, så kan den påvirke den cyklus, kvinder har. Den påvirker nemlig alle kønshormoner, også mandens, siger han.

Læs også: Skam fører til stress-sygemeldinger

Han påpeger dog en væsentlig skelnen, i og med at cyklus ikke påvirker stress, men stress påvirker cyklus. Derudover er der også ifølge ham visse tidspunkter i livet, hvor man skal være opmærksom på, om man kendetegner det som stress.

– Der, hvor der kan komme en komplikation inden i dig, det er jo hos kvinder i overgangsalderen eller teenagere, fordi den hormonelle ubalance kan ligne stress, så der skal man skelne det ene fra det andet, forklarer Bjarne Toftegård.

Charlotte Møller bekræfter også en sammenhæng mellem menstruationscyklus og stress.

En rød bølge
I lyset af den seneste tids bevægelser med #metoo, #timesup og Kvindernes Kampdag, er den viden Laura Grubb forsøger at videreformidle, også et bidrag til, at tage ansvar for at kende sig selv og sin krop.

– Jeg tror, det er meget tabubelagt at snakke om menstruation og cyklus. Jeg har selv haft meget skam om min cyklus, ingen skal vide, hvor jeg er i min cyklus, og hvornår jeg har menstruation. Nu er jeg blevet mere åben overfor det, fordi jeg kan se, hvor meget det påvirker mig, fortæller hun.

Laura Grubb taler derfor om en ’rød bølge’, der er i gang, hvor man skal kende sin krop og hverken gå ned med stress, eller gå igennem livet uden at mærke efter i kroppen. Det skal mere viden om den kvindelige cyklus derfor bidrage til.

– Der er så meget ekstra i cyklussen, vi stadig ikke ved nok om. Mange studier bliver oftest lavet på dyr af hankøn, fordi de har stabile hormonniveauer. Så vi mangler mere viden om, hvordan den feminine cyklus spiller ind, siger Laura Grubb.

Læs også: Kvindernes eller kønnenes kampdag?

Stress hos danskerne:

    • 40,5% kvinder i alderen 16-24 har et højt stressniveau
    • 23% mænd i alderen 16-24 har et højt stressniveau
    • Der ses en klar sammenhæng mellem højest gennemførte uddannelsesniveau og andelen med et højt stressniveau.
    • I perioden 2010 til 2017 er der sket en stigning på 4,3 procentpoint i andelen med et højt stressniveau,fra 20,8% til 25,1%

(Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil 2017)

Kropsideal
De mange unge kvinder der, ifølge undersøgelsen fra 2017, har stress, kan også hænge sammen med den del af samfundsdebatten, der går på kropsidealet, og følelsen af at skulle være perfekt, ifølge Laura Grubb. Hun fortæller, hvordan hendes syn på egen krop ændrede sig gevaldigt i takt med, at hun fik mere viden om sin cyklus.

– Jeg tror, at cyklussen har været min måde at få et bedre forhold til min krop, hvor det bliver mere et samarbejde, end at jeg bliver sur på den. Det er befriende at stoppe med at slå sig selv i hovedet, fordi man er, som man er, siger hun og forklarer, at det er en holdning, flere af deltagerne på hendes kurser deler.

– Vi tror, vi skal løbe og træne os selv til døde, men måske skulle vi bare stoppe op og trække vejret og mærke, hvad kroppen har brug for.

Lyt til din krop
Det var kun for to måneder siden, at Laura Grubb holdt sit første online webinar, hvor der var over 900 tilmeldte, på en uges markedsføring.

– Jeg tror på, at der er en enormt vigtig mission i at udbrede den her viden. Både hos kvinder og mænd. Mænd er mit næste mål, fortæller Laura Grubb.

Læs også: Slå tankerne fra i 20 minutter og bliv mindre stresset

Hun påpeger dog også, at cyklussen ikke er svaret på alt, og at stress sagtens kan behandles uden cyklus. Til det tilføjer Bjarne Toftegård:

– Alle mennesker der lytter til deres krop bliver bedre til at håndtere stress, det har intet med cyklus at gøre. Hvis en stress udvikler sig, så har man overhørt en masse symptomer.

Laura Grubbs filosofi og arbejdsmetode er baseret på en blanding af yoga, yogaterapi, kinesisk medicin, kost og egne erfaring og livsstil.

Sådan gjorde vi: Skribenten kendte til Laura Grubbs hjemmeside og blog på forhånd, og fik ideen til artiklen derfra. Alle kilder er kontaktet over telefon.