Læge: Man kan mærke kærestesorg fysisk i kroppen

Ondt i maven, hedeture, og kraftig hjertebanken er nogle af symptomerne for kærestesorg.
Foto: Arkiv

Personen du troede var den eneste ene er lige gået. Du får hedeture, dit hjerte banker hurtigt, og du lægger i fosterstilling for at prøve at minimere mavesmerterne. Kærestesorg kan faktisk føles fysisk i kroppen.

– Kroppen reagerer ved, at hjertet begynder at pumpe kraftigere, man begynder at trække vejret hurtigere og man kan få hedeture og ondt i maven. Det er, hvad man kalder for ’Fight or flight response’. For mange år siden kæmpede mennesket mod rådyr, og det er de adfærdssekvenser, som stadigvæk er indbygget i vores hjerner, og de bliver sat i gang, når vi bliver udsat for en fysisk eller psykisk belastning. På den måde går kroppen enten i forsvar eller gemmer sig væk, siger læge Thomas Emil Christensen, der har skrevet en ph.d.-afhandling om kærlighedssorg.

Han forklarer, at hjertet og hjernen er forbundet, og derfor sker noget helt naturligt med kroppen, når vi bliver udsat for kærestesorg.

– Man skal lære at rumme smerten og følelsen af sorg over at miste nogen. Man skal lære at acceptere, leve med det og vokse ud af det. Kærestesorg er ikke en sygdom, det er en normal ting i livet, som sker for alle, udtaler autoriseret psykolog, ph.d. Eva Jørgensen fra Milos-Psykologerne i Roskilde.

Læs også: Kærligheden, der aldrig dør, lader livet

Journalist på Radio24syv Ayse Dudu Tepe, har selv  haft følelsen af at have et knust hjerte. Hun mener, at vejen frem er at sætte ord på følelsen og få anerkendelse for den sorg man går igennem. Derfor har hun startet gruppen Kærestesorger, hvor man kan mødes og få snakket ud om sin sorg eller bare lytte til andres.

– Jeg startede gruppen, på baggrund af egen erfaring. Jeg har selv haft kærestesorg og havde nogle venner, som også havde det på samme tid som mig. Vi brugte utallige dage og weekender hjemme ved mig, hvor vi talte om vores sorg. Dét ville jeg gerne føre ud i offentligheden, så flere kunne få gavn af det. Det hjælper at bliver anerkendt for sin sorg, fortæller Ayse Dudu Tepe.

Indtil nu har kærestesorgsgruppen haft cirka 50 deltagere til sine møder, som afholdes hver mandag i Mariakirken på Istedgade i København. Mødet varer cirka to timer.

Eva Jørgensen, der er psykolog hos Milos-Psykologerne, fortæller, at følelsen af at blive efterladt gør, at man kommer til at lide af et tab. Det kan udvikle en følelse af dyb sorg.

– Gennem en kærestesorg kan der ofte opstå en følelse af skam eller skyld. Denne følelse kan forsvinde gennem god professionel psykologhjælp eller i snak med venner, der forstår en, siger hun.

Læs også: Når kærligheden gør fortræd

Sådan gjorde jeg:

Idéen til denne artikel stammer fra skribentens undren over, om kærestesorg kan gøre fysisk ondt. Alle kilder er interviewet over telefon.