Lægestuderende frygter fremtiden på arbejdsmarkedet

ELIXIR samler medicindata. Foto: morguefile.com

Snakken går på medicinstudiet efter en yngre læge, som arbejdede på Svendborg Sygehus, er blevet dømt for overtrædelse af autorisationsloven for sundhedspersoner.

De kommende unge læger frygter at kunne komme i samme situation, når de skal ud på arbejdsmarkedet. På de sociale medier deler de deres bekymringer med selfies under hashtagget #DetKanBliveMig.

Da lægen blev tiltalt, var hun ansat i en uddannelsesstilling, hvilket bekymrer de studerende, som snart skal ud og være en del af det danske sundhedsvæsen.

Svendborg-sagen kort:

D. 5. August 2013, ankom en mand til Fælles Akut Modtagelsen på Svendborg Sygehus med mavesmerter.

Den 40-årige læge, der var ansat i uddannelsesstillingen, var den nat kirurgisk forvagt og skulle tilse og vurdere, hvad der skulle stilles op med manden. Hun var klar over, at manden havde insulinkrævende diabetes, og hun bad mundtligt en sygeplejerske om at måle hans blodsukker.

Hun fik imidlertid ikke skrevet ind i journalen, at hun havde ordineret blodsukkermåling og fulgte heller ikke op på, om prøverne blev taget. Hun har forklaret i retten, at systemet bygger på tillid, og at hun som læge skal kunne stole på, at ordineringerne bliver udført.

Ved morgenstunden havde manden mistet bevidstheden, og den 1. september 2013 døde han som følge af for lavt blodsukker.

Den 40-årige læge havde ikke mere at gøre med patienten, efter hun havde tilset ham.

Kilde: Fyens Stiftstidende

Læs også: Stressede medicinstuderende skaber eget pusterum

Frygter at komme i klemme i det danske sundhedsvæsen

Heidi Hesselø, som er forskningsstuderende på Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, frygter at komme i samme situation som lægen fra Svendborg-sagen.

– Jeg er bekymret for, at man kan blive hevet i retten for en lille fejl. Forsømmelser sker hele tiden, og jeg er bange for at stå i en situation, hvor jeg kan blive tiltalt, siger Heidi Hesselø.

Heidi Hesselø er én ud af mange studerende, der mener, at Svendborg-sagen tydeliggør det manglende sikkerhedsnet, som de lægestuderende frygter, at der er, hvis man kommer i klemme i systemet.

– Min frygt er blevet styrket af, at ledelsen på Svendborg Sygehus har svigtet i denne her sag. Jeg frygter at jeg ikke bliver bakket op af det bagland, som man hele tiden får at vide, at man har, siger hun.

Læs også: 30 sundhedsstuderende skal genskabe tillid til sundhedsvæsenet

>>Røven på komedie<<

Formanden for Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL) mener også, at Svendborg-sagen har en negativ påvirkning på de danske lægestuderendes syn på fremtiden.

– Jeg forestiller mig, at mange lægestuderende er rystet, fordi man kan få sin egen røv på komedie, når man kommer ind i et system, som er meget presset, siger Claas-Frederik Johannsen, formand for FADL.

Vicedirektør deler de studerendes bekymring

Vicedirektør for Sjællands Universitetshospital Beth Lilja sympatiserer med de studerende og deler samme bekymring.  Hun mener også, at læger ikke bør være fritaget for ansvar.

– Jeg synes, at det er rimelig nok, at der er en lægeansvarslov, for som læge må du “give folk gift og skære i folk”, så der skal være nogle rammer. Men der skal noget meget væsentlig til, før der skal rejses den form for tiltaler, siger hun.

Hun uddyber, at det er klart, at enkeltpersoner ikke skal restforfølges for systemfejl, da de fleste fejl sker på grund af usikre systemer og ikke usikre individer.

Overvejer alternative karrieremuligheder

En ny undersøgelse udarbejdet af FADL viser, at 12 procent af de unge, som planlægger at flytte til udlandet efter endt studie, gør det på grund af dårlige arbejdsforhold på de danske sygehuse.

Derudover overvejer mange studerende alternative karrierermuligheder.

– Jeg tror, at Svendborg-sagen betyder, at de studerende overvejer andre karriererveje. Det er forholdsvis nyt, at studerende og læger overvejer andre muligheder end at arbejde som praktiserende læger eller i sygehusvæsenet i Danmark, siger Claas-Frederik Johannsen, formand for FADL.

Heidi Hesselø skræddersyr nu sit speciale efter, hvor der er gode arbejdsforhold. Hun leger med tanken om neurologi, da det vil åbne muligheder for at kunne starte selvstændigt og selv være herre over egen arbejdstid- og miljø.