Lær dit barn at overleve katastrofer

beredskab
Flere biler fik fjernet taget til sidste års totalforsvarsdag. Det samme sker i år.
Foto: Andreas Klinke Johannsen

Når børn kan sætte sig bag rattet i en brandbil hos Beredskabsstyrelsen på den årlige Katastrofedag, så lærer de, hvordan de skal forholde sig til katastrofer såsom brande og storme. Det siger Claus Nielsen, der er PR- og Kommunikationsansvarlig hos Børneulykkesfonden.

– Jo tidligere børn lærer om brand jo bedre. Børn har jo en helt anden logik end voksne. Hvis de hører en brandalarm gå i gang, vil de gemme sig i stedet for at komme væk fra området. Det er farligt. Derfor er det vigtigt, at de får en forståelse for, hvad de skal gøre i tilfælde af brand.

Beredskabstyrelsen afholder Katastrofedag en gang om året. Det er et ‘Åbent Hus’- arrangement, hvor de giver børn og voksne et indblik i, hvordan man skal forholde sig, når katastrofer eller ulykker rammer, og om de ting det danske beredskab gør for at være klar i nødsituationer.

Jo tidligere børn lærer om brand jo bedre.

Claus Nielsen,  PR- og Kommunikationsansvarlig hos Børneulykkesfonden.

Per Gjesing-Jensen, der er sektionsleder hos Beredskabsstyrelsens afdeling i Hedehusene forklarer, at dagen netop skal gøre børn i stand til selv at hjælpe i katastrofer.

– Det er jo en form for alternativ læring. Man kommer ud og oplever og prøver noget, som man normalt ellers ikke ville prøve. Vi har stor fokus på børnene. De lærer, hvordan man undgår at komme til skade, og hvordan man undgår brand. Vi introducerer dem også til førstehjælp, siger han.

Læs også: Specielle legepladser skal gøre børn til gode cyklister

Derudover øger det kendskabet til det arbejde, beredskabet laver.

– Hele formålet med arrangementet er jo at øge kendskabet til beredskabet i Danmark, både hos børn og voksne. Derfor åbner vi op for hele stationen. Man kan komme op i brandbilerne, se en demonstration af vores hunde og prøve at slukke brande med en trykspuler, uddyber Per Gjesing-Jensen.

Det er vigtigt at børnene lære om ild  

Claus Nielsen påpeger dog, at der nok skal alternative læringsmetoder i brug, hvis børnene skal lære om brand i en ung alder.

-Selvfølgelig bliver de ikke brandeksperter i den alder. Det handler mere om, at de skal øve, træne og lege. Man skal altså ikke forsøge at gøre dem bange for ild, men give dem en forståelse af den gennem leg og læring.

Læs også: Flere onlinespil får børn og unge udenfor

Alle kan være med

Hos Beredskabsstyrelsen håber man, at alle der har lyst, kommer ned og kigger og leger med.

– Arrangementet er særligt målrettet forældre med børn i skolealderen, og børnene får diplomer, mens de lærer om brandsikkerhed og laver andre aktiviteter relateret til katastrofeberedskabet, udtaler Sektionslederen Per Gjesing-Jensen.

Katastrofedag kommer til at foregå på udvalgte steder i landet på forskellige datoer. Her er et kort, der viser, hvor og hvornår.