Som mange andre statslige arbejdspladser står underviserne på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole til at strejke og komme i lockout, hvis ikke der findes en løsning på overenskomstforhandlingerne inden april.
Det betyder, at undervisningen, eksaminer og vejledninger potentielt bliver droppet, og det går ud over de lærerstuderende:
– Det kan få store konsekvenser for de studerende, men vi ved virkelig ikke noget konkret endnu, siger Ditte Charles, der er studenterrepræsentanten i Københavns Professionshøjskoles Studenterråd.
Men det er også en mærkelig situation for de lærerstuderende. På den ene side kan deres uddannelse stå for skud, men på den anden side er det deres fremtidige kolleger, der kæmper for bedre vilkår i overenskomstforhandlingerne:
– Det er også en dilemmafyldt konflikt for os. Vi bakker jo også op om vores undervisere og fremtidige lærerkolleger, der skal have bedre vilkår, siger Ditte Charles.
Lockout kan falde oven i eksaminer
En af dem, der kan mærke konflikten på egen hånd er Mette Mau, der er lærerstuderende på fjerde og sidste år. Hun er i øjeblikket i praktik, men en mulig lockout kan falde oveni flere eksaminer:
– Når jeg kommer tilbage fra praktik, skal jeg lave en eksamen om praktikforløbet, derudover skal jeg påbegynde min bachelor, som jeg behøver vejledning til, før jeg kan starte, siger Mette Mau.
Mette Mau er bekymret for sine studier, men hun har samtidig sympati for strejken:
– Det er en lidt underlig situation, vi befinder os i. Jeg ved ikke, om det overhovedet kan betale sig at begynde på min bachelor, men jeg bakker selvfølgelig op om strejken.
Læs også: Lærerstuderende: Ja til fleksibilitet, nej til låste arbejdstider
Ledelsen vil skåne studerende mest muligt
Ledelsen på Københavns Professionshøjskole er opmærksomme på konflikten, men kan ikke komme med konkrete svar endnu, før man ved, hvor omfattende en konflikt vil blive:
– Lige præcis hvornår, hvordan og hvor meget, vi bliver ramt, det er rigtig svært at sige nu, siger Charlotte Bender, der er kommunikationschef på Københavns Professionshøjskole.
Læs også: Pædagogstuderendes blokade skaber resultater
Dog gør de, hvad de kan, for at de studerendes studier ikke kommer til at lide under en mulig konflikt:
– Vi gør, hvad vi kan for at forberede os på, hvad der kan ske, hvis der kommer en strejke eller lockout. Det er vigtigt for os, at vi skåner de studerende mest muligt og kan hjælpe de studerende igennem deres eksaminer, siger Charlotte Bender.
Ditte Charles er dog bekymret for, det ikke er nok. Slet og ret fordi undervisningen i forvejen ikke har nok ressourcer:
– Det er en sektor, der er økonomisk presset i forvejen. Derfor er jeg bange for, vi ikke får den erstatning, vi har brug for, siger studenterrepræsentanten i Københavns Professionshøjskoles Studenterråd.
Opbakning til lærere og undervisere
Også i Lærerstuderendes Landskreds genkender de dilemmaet for de lærerstuderende:
– Det stiller os selvfølgelig i en særlig situation, fordi vi jo gerne vil have undervisning, siger Jenny Maria Jørgensen, der er formand for Lærerstuderendes Landskreds.
Alligevel håber hun, at de lærerstuderende vil være solidariske med deres undervisere og de lærere, der påvirkes af lockouten:
– Hvis vi vil være gode lærere i fremtiden, kræver det ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Derfor er vi nødt til at bakke op om vores kommende kolleger og undervisere. Det håber vi, de lærerstuderende også vil gøre, selvom det kan påvirke deres studier, siger hun.
Sådan gjorde vi: Inspirationen til artiklen kommer fra en undren over den dobbelte situation, de lærerstuderende er i under overenskomstforhandlingerne 2018. Alle kilder er kontaktet telefonisk.