Lars Løkke styrer Facebook med hård hånd

Selvom statsministeren har flest likes på sin Facebookside, er det Lars Løkkes der klarer den bedst
Selvom statsministeren har flest likes på sin Facebookside, er det Lars Løkkes officielle Facebookside, der vinder kampen om den pæneste debatkultur

På forsiden af Lars Løkkes Facebookside har to kritiske røster skrevet på partilederens væg. De har begge fået svar af selveste Lars Løkke. Siden bliver styret af  en streng moderator, og selvom Helle Thorning-Schmidt har omkring 30.000 flere likes, så vinder Lars Løkkes side på den sobre tone.

UdklipL3UdklipL

–  Lars Løkke er et kvantespring foran med det her, mener Benjamin Rud Elberth, der er tidligere digital chef for Socialdemokratiet og ansvarlig for socialdemokraternes digitale strategi fra 2008-2012

Siden er styret med fast hånd

Ifølge Benjamin Rud Elberth er der ingen tvivl om, at der den ægte vare, når der står Lars Løkke som afsender på beskederne på Facebook.

–   Det betyder meget, at han også svarer på kritiske og svære oplæg og ikke er bange for at give en syngende lussing, hvis folk går for langt med en hadefuld tone. Tal ordentligt, ellers ryger du ud, siger den sociale medieekspert, der i dag digital chef i kommunikationsbureauet Geelmuyden Kiese.

Se Lars Løkkes kodeks for sin Facebookside her: Kodeks 

Samtidig mener han, at samarbejdet med Venstres digitale chef Henrik Andersen, der er administratoren bag Facebookvæggen, betyder rigtig meget.

–  De har et godt samarbejde om siden. De er åbne om, at de styrer siden stramt og har nogle husregler, der gør dem i stand til at trimme siden for hadefulde beskeder, injurier og racisme, fortæller Benjamin Rud Elberth.

Som et ureguleret forsamlingshus

På statsminister Helle Thorning-Schmidts side har brugerne derimod overtaget siden, hvor de slås med hinanden, mener han.

–  Brugerne kommer ind i et socialt medieforsamlingshus, men der er ingen på talerstolen mere, for Helle Thorning-Schmidt svarer ikke længere selv på indlæggene. Lige nu flyder siden over med hadefulde beskeder, og der er ikke nogen konstruktiv debat, ifølge Benjamin Rud Elberth.

Læs Helle Thorning-Schmidts principper for sin Facebookside her: Principper 

Ifølge partisekretæren for Socialdemokratiet, Lars Midtiby, er det en løbende afvejning, hvornår man skal stramme styringen af debatten.

– Vi har valgt en åben og fri debat, fordi der skal være plads til kritiske røster, så det ikke bare bliver en klappe-forsamling. Vi går også ind og moderer og sletter, men der skal være plads til kritik, siger han. Ifølge Lars Midtiby har der været svarrunder fra statsministeren, men hun svarer ikke brugerne på grund af mængden af svar.

– Når man har 150.000 følgere, der i løbet af en time skriver flere hundrede kommentarer, kan man ikke svare dem allesammen personligt, siger han og tilføjer, at der er ligeså mange saglige konstruktive indlæg, som der er rå og grove kommentarer.

UdklipUdklip2

Lars Løkke har i skrivende stund 126.853 likes på hans Facebookside, mens Helle Thorning-Schmidt har 150.354. Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Anders Samuelsen (LA) er godt med, og Kristian Thulesen Dahl (DF) er først lige begyndt.

–  Margrethe Vestager koncentrerer sig mere om Twitter, der i høj grad er hendes domæne, siger Benjamin Rud Elberth, der roser de liberale politikeres håndfaste styring af siderne, fordi de ikke er holder sig tilbage fra at moderere debatten.

Læs også: Forarbejde afgør virksomheders succes på Facebook

–  Anders Samuelsen skriver 100 % selv, og Joachim B. Olsen og Søren Pind har langet hårdt ud efter brugerne og åbent sagt, at folk skal opføre sig ordentligt eller skride, siger han.

Ifølge Benjamin Rud Elberth var der ingen, der ville slette eller moderere Facebook til at starte med, selvom det ifølge ham er nødvendigt at svinge kniven engang imellem for at sikre en konstruktiv samtale på det sociale medie.

–  Man fandt ud af, at den politiske debat i Danmark er så betændt, at man er nødt til at moderere. Men folk råber ytringsfrihed hele vejen ud af døren, selvom de har skrevet enormt hadefulde beskeder, så det er ikke nemt.

Som rådgiver for Socialdemokratiet har Benjamin Rud Elberth selv prøvet at slette indlæg og anmelde en bruger på Facebook, der fik slettet sin profil. Det endte på forsiden som “Helle Thorning sletter kritisk Facebookbruger”.

Som at passe et barn

Det kan lyde meget nemt at styre en Facebookside, men for langt de fleste politikere, der både har personlige og officielle sider, er det som at passe et lille barn.

Siden skal konstant passes og plejes, og der skal professionelle overvejelser ind over, når man skal beslutte hvad, hvordan og hvornår man svarer på særligt kritiske eller voldsomme angreb på siderne.

–     At passe en Facebookside for en toppolitiker er et 24-timers job, og der er ingen tvivl om, at Henrik Andersen har hænderne fulde. Folk sover heldigvis en gang imellem, men hvis man vil være fri for de hadefulde indlæg, kræver det en fuldtidsressource, siger Benjamin Rud Elberth.