Lav frivilligt arbejde fra sofaen

Igennem 'Be My Eyes' kan du låne dine øjne ud til blinde. Foto: Emil Jupin og Thelle Kristensen
Igennem appen Be My Eyes kan du låne dine øjne ud til blinde. Foto: Emil Jupin og Thelle Kristensen

Andreas Herold var egentlig på vej ud af døren, da han via den danske app BeMyEyes blev ringet op af en blind mand, der havde brug for hjælp.

– Hans bofælle havde købt en ny kaffemaskine, som jeg via hans telefons kamera kunne hjælpe ham med at bruge. Vi fik sammen sat kaffen over, og det fungerede virkelig godt, fortæller den 29-årige studerende.

Igennem appen BeMyEyes låner Andreas Herold sine øjne ud til blinde i hele verden, og på kun to måneder har 14.350 danskere meldt sig som frivillige øjne.

–  Selvom vi har travlt, har vi jo altid et par minutter til at hjælpe andre, og det giver appen dig mulighed for, fortæller Thelle Kristensen, medstifter af den danske app BeMyEyes.

Du kan arbejde hjemmefra, når det passer dig.

Kimie Ann Kragh, konsulent for frivilligjob.dk

Fleksibelt frivilligt arbejde

Faktaboks: Færre unge laver frivilligt arbejde
Unge i alderen 16-29, der har lavet frivillig arbejde inden for det sidste år:
2004: 32%
2012: 26%
‘Udviklingen i Frivilligt arbejde 2004-2012’ af SFI

BeMyEyes er et eksempel på den nye teknologi, der gør det muligt at hjælpe andre, uden at man behøver at være et bestemt sted. Frivilligt arbejde over internettet kaldes virtual volunteering, og det kan måske være med til at få flere unge til at lave frivilligt arbejde.

frivilligjob.dk har man oprettet en specifik søgefunktion for frivillige jobs, man kan udføre hjemmefra.

– Det giver mere frihed og fleksibilitet. Du kan arbejde hjemmefra, når det passer dig. Og så kan du hjælpe andre, uanset hvor i landet du bor, hvilket er smart for både frivillige og foreninger, siger Kimie Ann Kragh, der er konsulent for frivilligjob.dk

Lige nu er der 30 opslag på frivilligjob.dk, hvor du kan arbejde hjemmefra som fx lektiehjælper, oversætter eller grafiker, men Kimie Ann Kragh forventer, at der kommer flere i fremtiden.

Læs også: Mangel på frivillige tvinger hjemløse ud i nattekulden

Svære at fastholde digitale frivillige

Sociolog Rie Friland Skårhøj synes, at det er godt, at frivilligområdet følger med den digitale udvikling, men hun peger på, at det kan være svære at fastholde de frivillige i arbejdet.

– Frivilligt arbejde er også socialt, så hvis man sidder alene med sin computer, vil man nok komme til at savne en relation til andre frivillige og dem man hjælper, siger Rie Friland Skårhøj, der er foredragsholder og forfatter til bogen ”Ledelse af frivillige”.

Hun foreslår, at foreningerne samler de frivillige, der arbejder digitalt, til fællesmøder. Både fordi det sociale er vigtigt for fastholdelsen, men også fordi, at det er her de frivillige kan dele gode og dårlige erfaringer.