LEGO dropper Shell, men ikke olien

LEGO-droppede i sidste uge samarbejdet med oliegiganten Shell, selvom LEGO er dybt afhængige af olie. LEGO-klodser er nemlig 100 procent olie.
Foto: LEGO

LEGO bukkede i sidste uge under for en kampagnevideo fra Greenpeace, der drukner LEGO-figurer i olie. Kampagnen kørte i tre måneder, inden LEGO besluttede sig for at vaske olien af hænderne. De vil ikke forlænge aftalen med Shell.

På trods af bruddet med olieproducenten har LEGO-mændene stadig fedtede oliefingre. Olie er nemlig kilden til kreativ leg for verdens største legetøjsproducent, fortæller Roar Rude Trangbæk, presseansvarlig i LEGO.

Du ville sagtens kunne anvende teknologien i en skala som LEGOs produktion. Processen skal forfines, men den grundlæggende teknologi er bestemt til stede nu. Det er en myte, at det vil gå ud over fødevaresikkerheden.
Claus Felby, professor ved Københavns Universitet.

– Legoklodser er lavet af plastik, der er resultatet af en kemisk proces, når du behandler olie, siger han.

Så det vil sige, at plastik er 100 procent olie?

– Ja, det kan du godt sige.

Læs også: Greenpeace vil ikke boykotte olieklodser fra LEGO

En god forretning

  • Plastik findes i mange forskellige varianter med forskellige egenskaber. Hos LEGO er den mest brugte plastik den såkaldte ABS-plast. Den bruges bl.a til den traditionelle 2X4-LEGO-klods.
  • ABS-plast fra biomasse koster ca. 40 procent mere end konventionel oliebaseret ABS-plastik
  • Det tager ca. 10 år for naturen at nedbryde en LEGO-klods, hvis den udsættes for vejr og vind. Graves den ned, tager det nærmere 50 år.
  • LEGO bruger over 20 forskellige slags plastik til deres legetøj
  • Kun fire procent af verdens olie går til produktion af plastik
  • Selvom plastik kun står for fire procent af olieforbruget, er omsætningen fra plastik lige så stor som fra de resterende 96 procent af olien
  • Landbruget producerer ca. 7 milliarder tons affald om året, der ikke udnyttes. Kun 400 tons affald er nødvendigt for at kunne producere alt verdens plast af biomasse.

Det er ikke kun i LEGO-universet, at man bruger meget plastik. Vi er omgivet af mange forskellige former for plast i vores hverdag. Plastik bliver nemlig brugt til alt fra gummistøvler til mademballage og elektronik.

Ifølge British Plastics Federation er andelen af verdens olie brugt til plastik helt nede på fire procent. På trods af den lille andel, er plastproduktion af olie en guldrandet forretning.

– 96 procent af en tønde olie bliver brugt til benzin, diesel osv. mens fire procent bruges til plastik. Men indtjeningen fra de fire procent er ligeså stor som fra resten af olietønden, siger Claus Felby, professor ved Københavns Universitet.

Bæredygtig teknologi for dyr

Man arbejder i øjeblikket på at udvikle bæredygtige alternativer til olie i plastproduktionen. LEGO har bl.a. meddelt, at de i 2030 vil bruge bæredygtig plastik til deres LEGO-mænd- og kvinder.

Teknologien er her allerede, men den er dyr, lyder det fra Helle Fabiansen, miljøchef i Plastindustrien, brancheforening for danske plastvirksomheder.

– Teknologien er sådan set til stede til at lave plastik ud af f.eks. biomasse. Problemet er bare, at det stadig er alt for dyrt, siger hun.

Læs også: Bagmænd udnytter Danmark til sex-trafficking

LEGO og Coca-Cola skal gå forrest

Trods prisen på den grønne plast, er det store firmaer som LEGO, der skal udvikle teknologien og gøre den billigere, mener hun. Men der er et problem.

Fremstillingen af biomasse er nemlig ikke uproblematisk, fortæller Helle Fabiansen. Biomasse laves nemlig af afgrøder, der kunne bruges til mad.

– Jeg tror simpelthen ikke, at der vil være kapacitet til at levere nok biomasse fra eksempelvis sukkerrør i 2030. Kan vi begynde at producere det af affald, så er det klart, at det hjælper til at løse det etiske aspekt af fødevaresikkerheden, siger hun.

Plastik fra affald allerede muligt

At der ikke kan leveres nok biomasse, køber Claus Felby, professor ved Københavns Universitet, ikke. Vi kan nemlig sagtens producere plastik af landbrugsaffald, og der er rigeligt af det, fortæller Claus Felby.

– Du kan sagtens producere plastik af affald i en skala som LEGOs produktion. Processen skal forfines, men den grundlæggende teknologi er bestemt til stede nu. Det er en myte, at det vil gå ud over fødevaresikkerheden, siger han

Der er nemlig ganske rigelige ressourcer til at dække hele verdens forbrug af plastik blot fra affald, og det går dermed ikke ud over produktionen af fødevarer, fortæller professoren.

– Landbruget producerer på verdensplan ca. 6-7 milliarder tons affald, der ikke bliver udnyttet. Skulle vi producere alt verdens plast af biomasse, så skulle vi bruge 400 millioner tons biomasse. Det svarer til 6 procent af verdens affald fra land- og skovbrug. Så det drejer sig om en brøkdel, vi skal bruge, siger Claus Felby.

En ambition, ikke en forpligtelse 

LEGO ønsker ikke at forpligte sig til en oliefri plastikproduktion i 2030. Det er i stedet en ambition, at LEGO-klodser skal være bæredygtige om 16 år,  fortæller Roar Rude Trangbæk, pressechef i LEGO.

Så I 2030 vil der ikke være olie i det plastik, LEGO bruger?

– Det er i hvert fald ambitionen, men det er jo et langsigtet mål, så der vil jeg henvise til vores responsibility report.

Er det urealistisk, at LEGO-klodser produceres uden olie i 2030?

– Du kan skrive, at vi har en ambition om, at i 2030 har vi nået målet om at bruge bæredygtige materialer.

Hvad er det for nogle udfordringer, I har med de bæredygtige plastmaterialer?

– Det vi kan sige omkring det på nuværende tidspunkt, er det, der står i vores responsibility report.

NetAvisen har interviewet Greenpeace om, hvorfor folk ikke skal boykotte olieklodserne fra LEGO. Læs interviewet her